Responsive Advertisement

2021. szeptember 6.

Robin Sloan - Penumbra úr NonStop könyvesboltja

Clay Jannon webdizájner és szereti a szerepjátékokat. Miután elveszíti a munkáját, új állás után néz. Ekkor akad össze Penumbra úrral, aki felveszi őt az állandóan nyitvatartó könyvesboltjába, méghozzá az éjszakai műszakba. Viszont van néhány különös szabálya, amit Claynek be kell tartania. Például ha valaki könyvet kölcsönöz, részletes leírás kell az illető külsejéről, hangulatáról, tehát minden körülményről. Clay ugyanakkor nem nézhet bele a "hátsó fertály" titkos könyveibe. 
 
Claynek hamar feltűnik, hogy valami nem stimmel ezzel a bolttal. Például az, hogy különös című könyveket vesznek ki a kölcsönzők. Vagy például, hogy nem tudja, hogyan tartja fenn magát a könyvesbolt, ahol nem túl nagy a forgalom. Valamiből mégiscsak kap fizetést, de vajon mi húzódik meg a háttérben?

Hogy elüsse az időt, leképzi a boltot, és lemodellezi a kölcsönzéseket a virtuális térben. Ekkor feltűnik neki valami. A kölcsönzések adott ciklusban történnek és egy képet adnak ki...

Ahogy megmutatja Penumbra úrnak, feje tetejére áll a bolt élete. Penumbra úr hirtelen bezár... Clay a leleményességét használva próbálja kideríteni, mibe is tenyerelt bele. Próbálja a technika és a programozó/hacker barátai segítségével megtalálni Penumbrát és választ kapni arra, mégis hogy működik a könyvesbolt, és mi az a titok, amit leplezni akarnak vele.

Nem is gondolja az elején, de a szálak olyan régre nyúlnak vissza, hogy az már történelem...

Meg kell mondjam, méltatlanul elfelejtettem írni erről a könyvről, pedig megérdemel jópár sort, mert fantasztikus. Egyszerű, nyomozgatós, és bebizonyítja, hogy néha többet ésszel, mint erővel... (még ha csak a virtuális síkról beszélünk is). Nem mindenhol van varázslat, ahol az ember azt sejti, hogy van. Néha a dolgok egészen egyszerűek, és nem szorulnak magyarázatra. Máskor minden ott van az ember orra előtt, de valahogy nem hajlandó megnézni jobban, és ezért elsikkad a lényeg!

Az elejétől kezdve átjárja a misztikum a történetet. Clay egy kíváncsi férfi, aki szeretné valami hasznossal elütni az időt. A vizuális megjelenítés jó ötletnek tűnik, és élete nagy kalandját kapja tőle. A történetben minden apróságnak tűnő dolog előbb-utóbb jelentőséget kap. Clay valamennyi elejtett félmondata olyan információ, mely a történet végéig fontos. Vagy segítség a végső megoldáshoz, vagy maga a megoldás egy probléma kezelésére. 
Egy kicsit bepillantunk a Google háza tájára is. Kate az idegenvezetőnk ebben a merőben más világba, ahol minden óriási méreteket ölt. Minden gép hatalmas, monumentális, és nagy teljesítményre tervezett. A kódfejtés is világi méreteket ölt. Holott a megoldások a legtöbb esetben kisebb szerkezetekkel, kisebb lépésekkel, kevesebb emberrel érik el. 

A könyv nagy tanulsága tehát, hogy nem kell mindenben a nagy varázslatot keresni, a misztikumot. Néha az egyszerű, kisebb dolgok célravezetőbbek. Nem kell mindent túlgondolni, néha a megoldás az orrunk előtt van, és nagyító kell, hogy észrevegyük. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy haladni kell a korral, és nem lehet egy egész életet csak egyetlen dolognak szentelni. Ki kell néha tekinteni a saját világunkból, és megbízni mások ítéletében. Főleg ha az illető egy jó barát. Nem szabad elhamarkodottan elítélni azt, ami új, modern vagy más, mint amit megszoktunk. És igen, néha a próbálkozásaink kudarcba fulladnak, de tegyünk meg a céljainkért mindent, ami tőlünk telik. Ne féljünk segítséget kérni a barátainktól!

Összességében nézve egy nyomozós könyv, ami nagyon tetszett. Mint a bejegyzésben megjegyeztem, rengeteg a tanulsága. A stílusa ugyanakkor gördülékeny, nem szájbarágós. A karakterek barátságosak, és mindegyik szimpatikus valamiért (még a "rossz fiú" is). Mindenki a saját elképzeléseit próbálja megvalósítani a világban, meghatározni ezzel a saját helyzetüket, és éppen ezért mindenki "rossz fiú" a másik szemében. És valahogy senki sem az. Fantasztikus megoldás. Ugyanakkor tanmese a barátságról, annak természetéről, és az emberi kapcsolatokról, amiknek a fenntartásán dolgozni kell. 
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nyomozást, a hackelést, a betörést és a lopást egy jónak hitt cél érdekében... Szerettem minden sorát és gondolatát...

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *