Responsive Advertisement

2024. május 25.

Selma Lagerlöf - Nils ​Holgersson csodálatos utazása

 

Fülszöveg:

Selma Lagerlöf, a későbbi Nobel-díjas írónő az 1900-as évek elején megbízást kapott egy iskolásoknak szóló földrajzkönyv megírására. Lelkesedéssel fogott a munkához, és bízott benne, hogy szebbet, jobbat adhat a gyerekeknek, mint az átlagos tankönyvírók, és megszeretteti velük szülőföldjüket. 

Így született meg a Nils Holgersson csodálatos utazása. Nils Holgersson vásott, unatkozó kölyök. Törpeként feljut a magasba, és a vadludakkal bejárja egész Svédországot. Megtanul a tó jegén aludni, nélkülözni, közelről megismeri az állatokat és az emberek mindenféle fajtáját; ennek köszönheti, hogy talpig ember válik belőle. Selma Lagerlöf könyve Nils féléves vándorlását, csodálatos, izgalmas kalandjait meséli el.

 

 

 Egyszer elkezdtem olvasni, aztán elvesztettem a könyvet és félbe maradt. Most újra egymásra találtunk. Régen a mese változatot rendszeresen követtem a német tv csatornán és nagyon tetszett. Amikor megtudtam, hogy könyv alapján készült, nem is volt kérdéses, hogy el kell olvasnom.

Nils Holgersson története korántsem tündérmese. Tele van csodás kalandokkal, annak minden fényes és árnyoldalával együtt. A szerző nem riad vissza az állatvilág csodáinak és sötét kegyetlenségének bemutatásától sem. A kötet abszolút a környezet, a természet az állatok védelme mellett teszi le a voksát, ugyanakkor néha emlékeztet rá minket, hogy az ösztönlények nem feltétlen csak jóságosak.

Így lehetünk szemtanúi annak, hogyan menti meg például Márton és Nils Selymeskét, vagy vehetünk részt a darvak táncának megnézésén. Az árnyoldalak között legtöbb esetben a halál, a kegyetlenség dominál. Így láthatjuk például, hogyan mészárolják le egymást a szürke és fekete patkányok, hogyan öli meg a szarvas tévedésből a vízisikló ártatlan feleségét. Hogyan pusztítják az apáca lepkék el az erdőt, az emberek hogy küzdenek, hogy megmentsék a fákat, és hogyan végez Nils a bosszúálló vizisiklóval. Hogyan tör a róka többször a vadludak életére, és hogyan uszít rá másokat is a madárcsapatra. Hogyan talál meg Nils egy több napja halott asszonyt a saját házában, és adja meg neki a végső tisztességet a tehene nyomására.

Mint láthatjuk, tényleg nem kisgyerekeknek szóló meséről van szó, mint inkább felnőtteknek szóló tantörténetek gyűjteménye a kötet. Sok esetben a mesék egymástól külön is olvashatóak. 

A kötet fél évnyi utazást mutat be, de amikor nincs időmeghatározás, olyankor külön is olvasható egyik-másik történet (mint egy novelláskötetben). Találkozunk varázslatos dolgokkal is (pl. elveszett város, ami egy-egy órára előbukkan, hátha valaki megszabadítja), és persze amúgy minden az állatok és a természet védelme körül forog a háttérben. Egyes házaknak van saját törpéje, aki védelmezi őket. Így történik például az is, hogy Nils összemegy, mivel megsérti a házuknál lakó törpét.

Összességében nézve egy gyermeki nyelven megírt, sokszor kegyetlen valósággal ötvözött mese, amely főként felnőtteknek íródott, és tanítja meg őket arra, hogy a természetet, az állatokat tisztelni kell. A gyermek főhősünk karakterfejlődése igen bámulatos dolgokon ment keresztül abban a fél évben, míg a vadludakkal utazott. Utazzatok hát ti is kicsit Tornyosfellegi Akkával és a ludaival, hogy megismerkedjetek a vaskohóval, különböző állatokkal, azok szokásaival és változatos jellemeikkel, tanításaikkal...

Nils Holgersson rajzfilm főcímdal: 


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *