Responsive Advertisement

2017. január 26.

Robert Merle - Védett férfiak

Egerszegen megmutattam az antikváriumot páromnak, aki meglátta Merle valamennyi könyvét egy dobozban. Mondta, hogy mindenképpen olvasnom kell tőle, és ezt a kötetet nyomta először a kezembe. El is kezdtem még nyáron, gondoltam, amíg elmegyek Amerikába, addig a 10 órás repülőúton lesz időm olvasni oda, 10 órát vissza, de nem jött össze. 

Mivel az elejére már nemigazán emlékeztem bizonyos eseményeknek, ezért elölről kezdtem az egészet. Nekem az első borítóval van meg a könyv, a banános a legújabb változat, és egyszerűen... borzalmas.

A könyv viszont nem az. Meglehetősen érdekes társadalmi helyzetet vázol fel. Mi lenne akkor, ha a férfiak nemzőképtelenné válnának, és ezért feleslegesek lennének a fajfentartás szempontjából? Elvégre a nőknek nem kell már férfi hozzá, hogy gyerekük legyen.

A férfi társadalom nagy részét kipusztítja egy vírus. Adott korosztályokat nem támad meg, meg néhány kivételes embert. De vajon bennük mi olyan különleges, hogy nemzőképesek maradnak, és immunisak a betegségre? Sokan a férfiak közül a férfiasságuk elvesztésével, műtéti úton próbálnak menekülni a betegség elől, de ez hosszú távon az emberiségnek mégsem járható út.

Létrehoznak Amerikában egy "börtönt", ahol kutatók egy csoportja kísérleteket végez. Főhősünk, dr. Martinelli egy védett férfi (protected man), ami annyit tesz, hogy elszigetelik azoktól a férfiaktól, akik megbetegedhetnek. Ő ugyanis nem operáltatta még meg magát, és mégsem kapta el a betegséget. Felkérik az ellenszer kifejlesztésére. Két másik színen is kutatások folynak, melyek annyira titkosak, hogy Martinelli későn jön rá, hogy mire is készül a női társadalom uralkodó rétege.

Közben persze férfiak különböző csoportjai, illetve nők vannak összezárva. Az ellentétet az szüli, hogy ki hódol be a női nem uralkodóinak, ki ért egyet a férfiellenes eszmékkel és ki nem. A nők két táborra szakadnak, de senkinek sem érdeke, hogy a férfiak ismét hatalomra kerüljenek, mert ők rosszak a társadalom számára.

De vajon valóban így van? Martinelli doktornak túl kell élnie egy olyan börtönben, amit laboratóriumnak álcáznak, ahol milicista nők bármikor lelőhetik, ahol az intrikák és a belharcok folyamatos céltáblája. Ha csak ránéz egy nőre, az már rögtön megbélyegzi, hogy csak a szexen jár az esze....

A könyv ismeretében egyébként tényleg. Martinelli dokinak annyi nő tetszik, hogy Casanova megirigyelhetné, és ezek közül szinte mindet ágyba is sikerül vinnie. Sokszor nem értettem egyet a társadalommal, melyet a nők uraltak, annak ellenére, hogy nőből vagyok. A nők sokkal brutálisabban használják a férfiakat szexuális játékszernek, jobban kihasználják azt a helyzetet, hogy a férfiakat bármikor elviheti egy betegség. Az, hogy egyik női csoportnak sem érdeke a nemek közti egyenlőségre törekvés azért döbbentett meg, mert a nők a gyengébbik nem, akik érzékenyebbek, szenzitívebbek.

Ez egy teljesen kitekeredett társadalom. Minél több férfinek a kezébe nyomnám a könyvet, hogy megtapasztalják Martinelli doki vergődésén keresztül, hogy mennyire jó dolog, ha alábecsülnek valakit, és folyamatosan éreztetik, hogy ő egy szexuális játékszer, egy gyenge valaki, aki éppen csak arra kell. És Martinelli ki is mondja a végén, hogy már teljesen átérzi, mit éreztek a nők akkoriban, amikor a férfiak uralták a világot, és nem ért vele egyet. Mind a két rendszert elítéli, teljesen jogosan. 

Amit nem teljesen értettem, hogy az elején Dave (Martinelli fia) nagy szerepet kap. Ettől láttuk a dokinak a családcentrikus oldalát, hogy tényleg a fia a mindennapjai részét képezte. A végére Dave elsikkad. Egyszer-egyszer megemlítésre kerül, hogy ott van, és ennyi. Amikor a kiútra kerül sor, nem a dokinak jut eszébe első körben a fia, hanem azoknak, akik a kiutat kínálják neki. A végén tényleg már úgy viselkedik a doki, mintha teljes nőhiánya lenne, és minden nő tetszik neki ezért vagy azért.

Maga a könyv egyszerűen zseniális, vitaindító, és mindkét nem nyilván másként fogja látni a témát. Mindenkinek igaza is lesz, meg nem is. A stílus is olvastatja magát, úgyhogy tényleg letehetetlen darab. Olyan a társadalom nézete, ami tényleg megtörténhetne, ha elszabadulna egy ilyen vírus. Ha belegondolunk, nem vagyunk tőle olyan messze, hiszen egyre többször hallhatjuk, hogy a pároknak egyik, másik, vagy minkét fél miatt nem lehet gyerekük. Egyre többen folyamodnak mesterséges megtermékenyítéshez. Egyre több embert visz el például rák, amiből néhányan kigyógyulnak, de kevés a happy end -es kimenetel. Ugyanolyan népbetegség, mint a könyvben szereplő férfiölő vírus, amiről azt sem tudják eleinte, hogyan terjed.

Összességében nézve ezt vártam... Ezt az élményt, hogy mikor találok még egy olyan könyvet, ami ennyire lehengerel, magával visz. Egy olyan könyvet, ami elgondolkoztat, és napokig téma lehet minden egyes fejezete után, hogy melyik nem képviselője mivel ért egyet. Nem, egyszerűen nem térek magamhoz. Annyira negatív társadalmat, mint az egyik nem eltűnése... érdekes belegondolni, hogy mi lenne akkor, és hova fajulna a világ... Mindenkinek ajánlom olvasásra, aki szeretne kicsit elgondolkodni, és aki szereti a társadalomkritikákat, és a disztópiákat...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *