z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2017. február 2.

Bosnyák Viktória - Tündérboszorkány

Bosnyák Viktória neve még nem szerepelt a blogon, viszont már szemezgettem pár könyvével.

Bosnyák Viktória többnyire gyerekeknek szóló regényeket ír, hatalmas fantáziával. Jelen történetünk hőse például egy kisfiú, aki meg tudja változtatni az általa olvasott könyveknek a történetét.

Amikor rájön erre a könyvtár boszorkánya, akiről kiderül, hogy valójában tündér, azonnal a fiú segítségét kéri. Két jóbarát összefog, hogy megmentsék a könyvtárat, és általa a boszorkány külsejűvé váló tündért.

Úgy vélem, meglehetősen jó üzenete van a kötetnek, és meglehetősen aranyos, bájos körítésbe csomagolják. Hogyan vegyünk rá egy gyereket arra, hogy olvasson? Igen, az olvasás lehet ragályos, viszont ha senki nem mutat példát/utat, hogy mit kellene, vagy hogyan kellene, akkor az egész olvasói társadalom egy idő után elvész. A könyvtáros tündérek is csak addig lehetnek szépek, míg van aktivitás a könyvtárjaikban, különben megcsunyulnak.

Ez arra hasonlít, hogy a könyvtárosokat többnyire morcosoknak látjuk, pedig minden könyvtárosban van egy igazi tündér. Mégis a könyvekben is mufurc könyvtárosokról olvashatunk, és jómagam is már találkoztam komor könyvtárosokkal, akiknek lehet, hogy jobban telne a napja, ha több, olvasni szerető ember venné őket körbe.

Hozzátenném, nem minden könyvtáros mufurc. Azok közül, akikkel eddig összehozott az élet, szerencsére a mufurc fajta könyvtáros eddig alig volt jellemző (valójában egy ilyen esetem volt csak). 

Az egész regény egyébként igazi gyerekmese a jó tündérről, akit a gyerekek együttes erővel igyekeznek megmenteni. Amivel nem értettem egyet, hogy a tündér igazándiból azért akarja, hogy minél több gyerek olvasson, hogy ne legyen csúnya boszorkány külleme. Miért, ha az lesz, mi lesz? Lenyugdíjazzák. De nincs kifejtve, hogy az miért rossz? Negatív hátránya lesz a nyugdíjnak, vagy miért? Szereti a munkáját, és ezért bánná?

Összességében nézve nekem mint mese tetszett. Az egyetlen kifogásolható rész a tündér nyugdíj elleni hadakozása. Az üzenet is teljesen jól átjön: olvassunk, olvassunk minél többet, kölcsönözzünk könyveket, és hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk....


GR-ezők szerint:

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger