Responsive Advertisement

2023. augusztus 31.

John Tyerman Williams - Micimackó és a filozófusok

Fülszöveg:

Micimackó, a csöppet sem Csekély Értelmű Medvebocs, ezúttal újabb területen, a filozófia világában bizonyítja jártasságát és rendkívüli képességeit. E kis kötetből kiderül, hogy medvénk együgyűsége - akárcsak Szókratész tudatlansága - nyilvánvaló maszk csupán, amely alatt mély bölcsesség rejtőzik. Bár Micimackó a legjelentősebb gondolkodó, azért nem feledkezhetünk el a barátairól sem. Megtudhatjuk például, hogy Malacka valójában az erkölcsfilozófia képviselője, míg Füles a sztoicizmus nyilvánvaló megtestesítője, Bagoly pedig az akadémiai filozófia életteli szatírája...

 

Azt kell mondjam, meglehetősen alapos művel találja magát szembe az olvasó, ahol a filozófia nagyjai mind felsorakoznak (Nietzschétől kezdve Arisztotelészen át, Platón, Szókratészen keresztül akit el tudunk képzelni, mindenki képviselteti magát). A mű felépítése meglehetősen átlátható, letisztult formába van öntve. A tagolásnak hála remekül elkülöníthetőek az egyes filozófiai irányzatok.

Illusztrációkat tartalmaz a kötet, melyek az eredeti Micimackó könyvekből vannak kiszedve, illetve a filozófiai irányzatokra vonatkozóan az eredeti idézetekhez kapcsolnak magyarázatokat is, hogy is illeszkedik az adott részlet az adott irányzathoz.

Tényleg átfogó műről van szó, és ez nagyon szimpatikus jellemvonása. Ezzel szemben viszont a kötet elején és végén találkoztam olyan részekkel, ahol olyan érzetem volt, hogy "ez csak belemagyarázás". Ilyen például a lapos Föld irányzat felhozása a léggömbös jelenethez... 

Mindezek ellenére átlátható, letisztult, olvasmányos és érthető műről van szó. Filozófia iránt érdeklődőknek egyértelműen kötelező darab, és az ember tényleg úgy teszi le, hogy "jé, Micimackó nem is annyira Csekély-értelmű-medvebocs".

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *