Responsive Advertisement

2012. szeptember 29.

Rukkolj, happolj, tombolj!

Ez a logó a rukkola.hu
oldaláról happolva...
Fogadok, hogy aki csak meglátta a cikk címét a homlokához kapott, hogy "Na, még egy ember, aki a rukkola.hu gépezetének áldozatául esett."
Erre csak annyit felelnék: jelenleg a gödör legalján vagyok, és még nincs kedvem kimászni belőle - és remélem, ez sokáig így is marad, ne hagyjatok kiábrándulni! ;)

MIELŐTT FOLYTATNÁD A CIKKET FIGYELMEZTETLEK, HOGY NEM BUZDÍTALAK SEMMIRE, EZ ITT CSUPÁN EGY MAGÁNVÉLEMÉNY TŐLEM. NEM ELVÁRÁS A PONTOK AZONNALI FELHASZNÁLÁSA, NEM IS TANÁCSOLOM, HOGY HASZNÁLD FEL A PONTJAIDAT - és arra is csak burkoltan próbálnám ösztönözni az embereket, hogy minél több Rómeó alulról jegyezte el Júliát könyvet tegyenek fel ;) (<=az apró betűs rész volt a vicc helye).

Elképzeltétek már milyen lenne az, hogy minden nap a postaládádban vár egy vagy két, vagy akár több könyv? A könyvszeretők tudják, hogy miről beszélek... Már nem képzelgek ilyen ábrándokról, velem valóban megesett ez a dolog... méghozzá a rukkal.hu "hibájából".

Miről is szól ez az oldal? Rakj fel egy könyvet, amit már amúgy sem olvasnál; várd meg, míg valaki "örökbe fogadja" - ezáltal gyűjthetsz pontokat, miután elküldted, átvették stb... -, majd a kapott pontjaidért gyűjts be még több könyvet!

Az egész "hóbort" nálam úgy kezdődött, hogy heccből bejelentkeztem gondolván, úgysem fogok én itt csereberélni, ugyanis köztudomásúan nagyon ragaszkodom a könyveimhez, így egyetlen darabtól sem válok meg szívesen.

Aztán gondolkoztam egy kört, és mikor betelt a pohár a polcom, hogy nincs már helyem az új könyveimnek, feltettem párat közülük, hátha valakinek kellenek. És kiderült, hogy igen, akad nálam olyan könyv, ami másokat érdekel, és volt olyan nap, hogy egy kupac e-mail várt, hogy "Happolták egy könyved..." Szóval belekerültem a mókuskerékbe.

Viszont eltűnődtem rajta: oké, hogy 1 könyvért cserébe 3 kerülhet hozzám, ezzel mintegy megháromszorozva a könyvtáram méretét, ha minden könyvet elrukkolázgatnám, de mégis mi itt a trükk? Mi itt az ára mindennek?

Miután felismertem az árat, elszontyolodtam. Ezek után született meg molyon is az alábbi karcom:

"Happ katasztrófa Rukkola módra:

Hozzávalók:
– több tucat jó könyv
– több tucat remek író
– rengeteg igény könyvek olvasása iránt
Elkészítési mód:
1, Válassz ki a több tucatnyi remeknek ígérkező olvasmány, vagy számos olyan író közül egyet, akitől szeretnél olvasni, vagy már régóta keresed, hogy beszereznéd!
2, Keress rá a rukkola.hu keresőjével!
3, Rettentsen el, hogy kismillió meg egy ember, aki rajtad kívül még happolni szeretné!
4, Jelöld be, hogy happolnád!
5, Ha értesítés jön, hogy happolhatóvá vált, akkor gyönyörködj abban, hogy valaki, aki 0-24-ben a gépe előtt görnyed, vagy olyan gyors netje van, amilyen neked csak álmaid net(t)ovábbjában lehet, elvitte az orrod elől!
6, Számolj el 10-ig, és reménykedj, hogy mire legközelebb elérhetővé válik a példány, még mindig lesz elég happ-pontod, és nem fogyasztod le a happ-méteredet mindenféle olyan könyv happolásával, amiről esetlegesen még életedben nem hallottál/akinek az írója teljesen ismeretlen, és happolás után rájössz, hogy ez neked nem is kellett, csak már untad nézni a happ-pontjaidat…
"

A rendszert az utóbbi időben meglehetősen sokat csiszolták, és finomítgatták, hogy minden hibát kiküszöböljenek, viszont egyetlen dolog még ígyis fennmarad a problémát okozó tényezők listáján.

Ugyanis képzeljük el a szituációt. Van egy könyv, ami véletlenül felkerül rukkolára. Nagyon szeretnénk ezt a könyvet, és pont akkor bukkan fel a friss rukkolások között, mi pedig azonnal rányomunk a happolom gombra, mire a rendszer kidob, hogy sorry, guy, it's not your day. Vagyis volt valaki, aki hamarabb elhappolta előled - és ezt egyesek fenemód jól csinálják, mert 2 másodperccel azután, hogy a könyv fölkerül, máris elhappolják az ember elől. Ez aztán a jó reflex!
Ilyen oldalról szemlélve számomra azt jelenti az oldal, hogy "Szerezz széles sávú netet! Ülj a gép előtt 0-24-ben! Ne költsd a happontjaidat felesleges könyvekre! Az ujjad félig mindig remegjen az egér gombja fölött és...! - Míg csak végiggondoltad ezt a blődséget, elvitték előled a hőn áhított könyvet..."

Tehát 2 negatív dolgot emelnék ki így a sorból. Az első, hogy az emberek nekiálltak versengeni a könyvekért, a másikban egyfajta versenytársat látnak. Ha nem kapják meg azt a könyvet, amiről jön az értesítés, hogy "Elérhetővé vált egy példány...", mert más elvitte előlük, aki gyorsabb volt, idegessé válnak és elmegy a kedvük az egésztől.

A másik dolog, hogy mivel tudják, hogy úgyis értesítőt kapnak arról, ha a hőn áhított kincs valaki által rukkolásra kerül, tartogatják a pontokat, hogy hátha szerencséjük lesz, és nem pazarolják el más könyvre, amit esetlegesen nem ismernek.

A napokban, mikor 3-adszor vitték el az orrom elől Marcello D'Orta: Rómeó alulról jegyezte el Júliát című könyvét úgy döntöttem, feladom a rukkolás pályafutásnak ezt a részét, és meglevő tucatnyi happontomat végre kiszórom az ablakon.

Így hát elbattyogtam a fantasy részlegbe, ahol ismét az oldal egy árnyoldalával szembesültem. Kategóriánként ugyanis ömlesztve találjuk meg a könyveket, nincs szétválogatva, hogy mi az, ami elérhető, hanem bogarásszuk át a többezres könyvmennyiséget, hogy vajon melyik zöldül. A másik dolog az ömlesztés mellett pedig, ami miatt kissé elkerekedtek a szemeim, hogy mennyi magazin és vicckönyv (az az apró, pár oldalas fajta, amit 50-100 forintért minden utcasarkon az ember után vágnak) hogy a manóba kerülhetett fel a sitera? Hogy lehet azokért is pontokat kapni, ráadásul annyit, mint egy normális könyvért?

Szóval este 10 után már kiestek a szemeim, de még nem jártam az utolsó oldal környékén sem a vadászatom során, viszont a böngészőm sorában halmozottan gyűltek a zölden talált kötetek, amiket érdekességük miatt a "potenciális happolások" címkével illettem.
Ez volt az a pont, mikor rájöttem, hogy az addig soknak tartott happ-pontom mégis milyen kevés. Rengeteg olyan könyv jött velem szembe, aminek az írójáról még csak nem is hallottam, aztán molyon megnéztem a csillagozásokat, és azt mondtam, miért is ne? Egy próbát megér. Ha nem lesz jó, akkor legalább a nyakamon marad, és kérhetek még egy könyvespolcot... csak tudnám, hova...?

Azóta beköltöztettem egy heti rukkolás termést az albi éjjeliszekrényébe, hogy a köteteim békésen elférjenek egymás mellett a könyvespolcon otthon (hozzátenném, hogy hiába hoztam egy jórészt magammal, mivel helyem az már megint nincs...). Levontam a következtetést, hogy a kényelmes értesítős megoldások miatt vajon hány és hány olyan könyvről maradhattam le addig, míg rá nem jöttem, hogy nem arra kell a figyelmet fordítani, ami szem előtt van, hanem arra, ami nincs ott.

Sokak szerint mennyivel demokratikusabb lenne a rendszer, ha automatikusan az a happoló kapná meg a könyvet, aki a happolási sorban következik (és rendelkezik elég happ-ponttal is). Részben egyet értek ezzel az ötlettel, részben viszont ezen új felfogásom miatt nem. Hisz ha automatikusan megkaptam volna egy hőn áhított könyvet azért, mert a listában enyém a következő olyan happolás, amihez társul elég pont, akkor lehet, hogy eszem ágába sem jutott volna például utánanézni, hogy Dörnyei Kálmán könyve, A fekete egy (mely már régóta az elolvasandó listámon van) vajon happolható-e (minő meglepetés, happolható volt). Sosem találkoztam volna a Lelkek kútja című könyvvel, aminek főhőse elvileg egy elf (a kedvenc fantasy fajom), és sosem ismertem volna meg azt a rukkolót, akitől ugyan elszereztem az egyik könyvét, de egy olyan levelezőtársat találtam benne, akinek jó írogatni.

Szóval azt kell mondjam, a rukkola egészen jó ötlet, és a kivitelezése is színvonalas. Az meg, hogy sokan lázadnak ezen "gyorsasági verseny a könyvekért" miatt tényleg meg tudom érteni, hisz a D'Orta könyvre már régóta pályázom mindezidáigsikertelenül, és engem is bosszant, hányszor csúsztam le a lassú netem miatt róla, viszont egy kicsit arrébb nézve tényleg olyan dolgokat lehet találni, amikről lehet, hogy első pillantásra azt mondanánk, hogy "Áh, ez nekem nem kell..."de merjünk merészek lenni! Ki tudja, lehet, hogy az elrejtett könyvek közül találjuk meg az új kedvencünket... ;) 

11 megjegyzés:

martinelli írta...

Látom egyre többen panaszkodnak erre az oldalra. Én meg sajnáltam, hogy erdélyi létemre nekem nem elérhető. Hát akkor nem veszítettem semmit, ezek szerint. Én még mindig azt tartom jónak, hogy a blogon meghirdessük azokat a könyveket, amik nem szükségesek és e-mailben lebonyolítjuk a dolgot. Én is készülök kiszuperálni a könyveimet.

Mandi írta...

Szeretem a rukkolát olyan szinten, hogy rengeteg könyvhöz juttatott hozzá, és rengeteg érdekes emberrel hozott össze, akikkel lehet, hogy nem léptem volna kapcsolatba, ha nincs ez az oldal.
Tényleg csak egy-két negatívuma van :) mint említettem az írásomban, ezek zöme áthidalható :)

martinelli írta...

Én is szeretném, ha lenne itt :)
Azért írtam a megjegyzést, mert olvastam nemrég egy blogon, hogy az illető kilépett és többen is jelezték hozzászólásban, hogy ők is kiléptek azért, amit te is fent említettél.

Mandi írta...

A "könyves gyorsulási verseny" -re gondolsz? Eleinte egyébként tényleg azt hittem, hogy mivel be van nyomva, hogy happolnám, majd automatikusan enyém lesz, mikor felbukkan egy új példány, és én következem a sorban, ezért nem költöttem happ-pontokat, csak aztán kiábrándítottak, hogy "bocsi, ez nem így működik." Az viszont jobban aggasztott, hogy elkezdtek terjengeni a "rukkolás feketelistások", vagyis olyan személyek nevei kerültek fel a tag linkjével együtt, akikkel nem szabadott leállni happolni/rukkolni. Ezidáig még nem futottam bele ilyen emberbe, remélem nem is fogok...

martinelli írta...

Nekik abból lett elegük, hogy feltöltötték a sok új és drága könyvet, aztán ahogy írod, üzenet érkezett, de mire lecsaptak volna rá, már elvitte valaki. Azt is mondták, hogy már csak "szemetet" lehet ott kapni, romlott a színvonal.
Ismétlem, én annyira nem ismerem az oldalt, habár szerettem volna egy ilyenre regisztrálni.

Mandi írta...

Nem új könyveket akartam happolni, hanem régieket (a D'Orta könyv sem egy mai darab), mégis lehetetlen :( annyian keresik :(

martinelli írta...

Tényleg sajnálom, nekem sem esne jól, ha nem tudnám megszerezni azt, amit akarok.

Mandi írta...

Melyik könyvek érdekelnének, ha meglennének?

martinelli írta...

Engem nagyon sok könyv érdekelne, de jelenleg amit nagyon szeretnék az a következő: Tracy Chevalier - Girl With a Pearl Earring - Elsősorban angolul, eredetiben érdekel. Ha nincs, akkor magyarul - Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval. Miért kérdezed?

Mandi írta...

Kíváncsiság és némiképp segítségnyújtási szándék, mert szoktam könyvekre vadászni :). Nekem megvan az a könyv, olvastam is, írtam is róla, remek darab. Nem szeretem a romantikust, de Chevalier nálam külön kategória ezen könyve miatt (ajánlom mindenkinek olvasásra :) )
Ha gondolod, megnézhetem neked pár helyen magyar verzióba (angolul nem tudom, hogy meg tudnám -e szerezni, de azt is megnézem).
Ha írnál nekem egy privát mailt, hogy meglegyen az e-mailcímed, akkor tudnálak értesíteni arról, hogy sikerült -e megszereznem :) - amennyiben igényt tartasz erre a funkciómra :)

martinelli írta...

Én azért vadászommm, mert voltam Delft-ben, ahol a festszületettttt és élt, láttam a képet eredetiben a Hága-i Mauritshuis-bés aztántán rá kb. 1 évre láttam a filmet is, ami könnyeket csalt a szemembe. Nagyon megköszönném, ha tudnál segíteni. Nem tartok igényt új könyvre, jó a használt is, ha elfogadható állapotban van.

Máris írom az emailt és hálás köszönet előre is a segítségért.

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *