Responsive Advertisement

2016. augusztus 31.

Paul Strathern - Marx (Filozófia 90 percben)

Azt hiszem, ez a kötet lesz a blog életének egyik nagy kakukktojása. Az igazság az, hogy a blogra gyakorta nem kerülnek fel bizonyos könyvek (például verses kötetek, Shakespeare művei stb.), amik megfordulnak a kezembe. Az sem mindig garantált, hogy bekerülnek az adott évi "olvastam" listába, mert úgy vagyok vele, hogy oké, olvastam, de nem írtam róla, úgyhogy felesleges feltüntetni. Régen is előfordult ilyesmi, akkoriban feltüntettem, ma már nem feltétlenül.

Nos, ami tény, hogy Marx és több közgazdász élete igen érdekes nekem, és nem csak azért, mert eredeti végzettségeim szerint közgazdász vagyok. Viszont úgy gondoltam, írnék erről a könyvről egy keveset, mert láttam, hogy a Goodreads -en igen elmarasztalóan csillagozták.

Ami tény a kötettel kapcsolatosan, hogy amilyen kis vékonyka, meg rövid a maga 72 oldalával, annyira velősen próbálja nagy vonalakban összefoglalni, mi a helyzet Marx-szal. Nagy filozófus, közgazdász, aki például eleinte szidta Hegelt, aztán mégis az ő filozófiája alapján megy tovább. Ha megnézzük a nagy művészeket, meg közgazdászokat, mindenkinél találunk valami szennyest (Marx például nem vetette meg az alkoholt, és világ életében szegény volt). 

Olvasás közben felolvastam pár gondolatot a barátomnak, aki pislogott párat, hogy nem érti. Ebben látom a probléma legnagyobb gyökerét is a Goodreads-en, hogy olyan kifejezéseket használ a könyv, aminek vagy utána kell nézni, vagy az ember közgazdasági tanulmányai során tanul. A kötetben megemlítik a Das Kapital (A tőke) című munkáját Marxnak, amibe volt szerencsém belelapozni, és itt is idéznek belőle pár sort. Nehéz olvasmány a nyelvezete miatt. És noha Paul Strathern próbálja Marxot közelebb csempészni az emberekhez, szerintem pontosan azért nem sikerül neki, mert a közgasági rész kihagyása nélkül imitt-amott értelmetlen lenne.

Amilyen rövid a könyv, annyira velős, elgondolkoztató, informatív, és bedob imitt-amott olyan közgazdasági "paradigmát" vagy fejtegetést, amit nem biztos, hogy az avatatlan olvasó megért (például, hogy mit akart Smith a "láthatatlan kéz" kifejezéssel).

Összességében szerintem a kötet túl rövid, hosszabb tárgyalás jobb lenne, mert lehetne bele rakni lábjegyezetekbe magyarázatokat, hogy azok is értsék, akik nem közgazdászok. Marx élete és a kor, amiben élt (filozófiai eszmék tekintetében) pontosan kirajzolódik ezen a néhány oldalon is, de ez még kevés. Egy rövid összefoglaló csupán ez a könyv, de annak jó.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *