Responsive Advertisement

2016. szeptember 20.

Eric Bogosian - Pláza

Ngie -vel azt találtuk ki a hónapra, hogy 3 könyvet kell elolvasni mindenkinek a maga 10-es listájáról. Nekem a 3-ból ez az első könyvem a listáról.

Van egy fickó, Malcolm (alias Mal). Malcolm speedezik, és bosszút akar állni mindenkin, aki valaha ártott neki. Ezért kinyírja anyját, volt főnökét, és bárki mást is, aki az útjába keveredik...
Jeff még fiatal. Egy bandának a tagja, akikkel szívnak, isznak és buliznak. Van a csapatban egy lány, Adelle, aki nagyon tetszik neki, de a lány látszólag nem viszonozza mindezt...
Danny nem érzi jól magát, tehát elmegy egy dokihoz, aki receptre ír fel neki maszturbálást, éjszakai lepkét, vagy csak egy akármilyen csajt, akit meg lehet dönteni. Dannynek ugyanis azóta fájnak a golyói, hogy a felesége megajándékozta két gyerekkel, és hát nemigazán használják az ágyat másra, mint alvásra.
Donnának van gyereke, férje, és éli a háziasszonyok szokványos életét. A telt nő azt mondogatja magának, hogy ő igenis szexi és vonzó és bárkit megkaphat.
Michel átlagos színes bőrű férfi, aki egy plázában látja el egy biztonsági őr feladatait.

Hogy ezekben az emberekben mi a közös? Valójában semmi. Egy plázában futnak össze egy napon, ami egyeseknek jobban, másoknak rosszabbul indult. Mikor Dannyt Donna kukkolásáért elkapják a zsaruk, Danny még nem is sejti, hogy jobban tette volna, ha otthon marad. Michel elkezdi eljátszani a "pláza ászát", amikor Mal őrült ámokfutása közepette több embert lelő, majd fel is gyújtja az egész plázát. Michel egyszerűen le akarja vadászni a fickót.

Ebben remek akadályozói a rend éber őrei, akik a gyilkos előtt a kukkoláson kapott Dannyvel vannak elfoglalva. Jeff bandája látja, hogy Danny szökésben van a Mal miatt kialakult zűrzavarban, ezért lekapcsolják, hogy átadják a hatóságoknak...

Hogy mi lesz a vége az őrült kavalkádnak, azt nem lőném le. A kötet elején még nem tudtam, hogy az író hova akar kilyukadni, de ahogy letettem a kötetet láttam, hogy az író se tudta, hogy hova akar eljutni. Van a sztorinak eleje és közepe, aztán reccs és befejezte az írást, mintha elfogyott volna az ihlet.

Eric Bogosian valójában forgatókönyvíró, ami ezen a kötetén látszik is. Ha ezt az egész őrületet filmvászonra vinnék, sokkal jobban ütne. Filmek közül a Shop Stop epizódjai jutottak eszembe, és a Jayt és Néma Bobot körülvevő őrület. Itt is találkozhatunk egy rakat furcsa eseménnyel, amiknek külön-külön futó szálak jutottak, de ez így jó. Az egyetlen kapocs, hogy mindenki a plázából indul el valamerre. Találkozhatunk a kalandokat kereső háziasszonnyal; a hűségét megőrizni akaró, de nem tudó férjjel; egy suhanc kölyökkel, aki nem tudja, mit akar az élettől; egy pszichopata ámokfutóval; egy hősködő őrrel.

Mindenki megtalálhatja azt a szereplőt, akivel a legjobban tud azonosulni, hiszen az alaptípusok képviseltetik magukat. Amiben megegyeznek, hogy zömükben valami szerencsétlenségből indulnak ki (Jeff a reménytelen szerelemből, Donna az unalomból, Danny a szexuális élet hiányából fakadó - köhöm - fizikai bajaiból, Mal a depresszív semmittevésből és Michel abból, hogy bebizonyítsa a világnak, hogy benne, fekete létére is több van, mint amit hisznek róla). Mindenkinek átlagos problémái vannak, amit kb. mindegyik szereplő ugyanazzal orvosol: pia, drog vagy szex.

Megvan a kötetnek a maga tanulsága, és tényleg bármikor megtörténhetne a hétköznapi életben is, viszont ami miatt lassan haladtam vele, hogy egyetlen rugó kattog végig a könyvön: mi a francot akar ebből kihozni a szerző??? A végére persze rájövünk, hogy vannak benne a sorok mögött tanulságok, még akkor is, ha a valaki csak lazán hazasétál a nap (vagyis a sztori) végén.

Összességében nézve kapunk egy átlagos stílusú, valahonnan induló, de sehová nem tartó regényt. Mindenkinek megvannak a maga démonai, mindenki máshogy küzdi le őket. A történet végére érve a valós világban pedig úgy érezhetjük, hogy nem biztos, hogy ki szeretnénk mozdulni és elmenni egyet plázázni a közeljövőben.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *