Responsive Advertisement

2017. május 9.

Ardati Lili - Gyöngyvér és a Vérlázítók (A rémek sulija 2.)

Már nem is emlékszem rá, hogy mikor találkoztam ezzel a sorozattal. Azt tudom, hogy nekem nagyon gyerekesnek festette le a 14 éves tiniket.

Most, jó sok idővel később úgy gondoltam, akkor folytassuk. Íme a 2. kötet...

Fülszöveg:
Beköszöntött a nyár, így Gyöngyvér pár hónapra búcsút inthet Lidércvárnak, és azzal a reménnyel mehet haza, hogy minden napját Danival tudja tölteni, teljes nyugalomban. Arra egy percig sem számított, hogy a szülei egész nyárra külföldre akarják vinni, a bátyja, Xavér zenekart alapított, és még a szép szemű farkasfiúnak is van egy kellemetlen híre. Ráadásul az új, híres zenekar rajongói nagyon furcsán viselkednek…

Mit is mondhatnék erről a könyvről? Megtalálhatóak benne a szokásos rajzok, melyet az utolsó fejezet után összefésülnek egy közös csoportképpé. Ez jól is néz ki, meg minden, de sajnos a történeten nem segít. 

Gyöngyvér idegesítőbb, mint eddig. Közli Danival, hogy mivel Daninak a tábor fontosabb, mint ő, meg a jövője építése, ezért szakít vele. Dzsini (az egyetlen épeszű, gondolkodó szereplő) rávilágít, hogy a jövőépítés fontos, Dani nem szórakozásból teszi. Gyöngyvér szerint neki kellene akkor is az elsőnek lenni. Barátnő megkérdi, szereti e a srácot. Gyöngyvér egyszer szereti, egyszer nem. Majd Gyöngyvér találkozik egy haverjával, Márkkal, akivel azonnal megvan a szikra... Gyöngyvér tehát nemcsak önző, nem csak értelmetlen dühkitörései vannak, és a Lidércvár suli helyett egy pszichiátriára utalnám be dühkezelésre, hanem egyszerű lotyó... Neki mindig az a srác kell, aki elérhető, aki kéznél van.
Ráadásul felületes is. Dzsini követi Gyöngyvért a Danis randijára, mert Gyöngyvér mit tud elmondani Daniról, ha valaki megkérdezni, hogy mit szeretett meg benne? "Olyan szép kék szemei vannak." És? Haja színe és hossza? Arcforma? Magasság? Bármi belső tulajdonság? Dzsini többször rákérdez, de a csaj mindig csak a kék szemeket tudja kiemelni... SEMMI MÁST!!!

Nos, a könyv első harmadában tehát Gyöngyvér gyötrődik, hogy Dani miért a jövőépítésére koncentrál, miért nem a közösen eltervezett nyárra, és első sorban ŐRÁ!
Majd áttérünk arra a pontra, hogy érdekesebb lesz neki egy titok, amit Dzsini rejteget, majd kiderül, hogy a bátyja, Xavér is benne van a titokban.

Szóval ezután több fejezeten keresztül hallgathatjuk Xavér sirámait a csajozási szerencsétlenkedéséről, a csajai hibáiról és nyafogásaikról. A könyv második harmadában tehát nem történik más, csak ezúttal egy csaj helyett egy srác sírásáról olvashatunk.

És mi van a végén? A hú, de nagynak szánt akció, meg lezárás... Gyöngyvérről mindenki tudja, hogy hú, de nagy nyomozó (az első kötet eseményei után), ezért úgy gondolják, hogy most is hasznos tagja lesz a csapatnak... Ki kell nyomozni, hogy miért és hogyan teszik zombivá egy népszerű együttes tagjai a zenéjükkel a lány/nő hallgatóságot. Ez az utolsó 30 oldalban van lerendezve... Pikk-pakk kiderítik, hogy valami nem stimmel, aztán megoldják két szóból, és snitt...

De tudjátok, melyik ponton tartottam ott, hogy kidobom a kocsiból a könyvet és háromszor áthajtok rajta? Amikor HÜLYÉNEK NÉZI AZ OLVASÓT! Fogalmatlan idiótának nézve szól ki a könyvből, hogy hát vágjátok, hogy ezért küldtek a lidércvári suliba, ezért ezt nem részletezem... Átjött hozzánk a Hajni, aki Márk... tudjátok, az alakváltó... ANNYIRA LENÉZI AZ OLVASÓIT EZ A KÖNYV, AMENNYIRE NEM SZÉGYELLI! 

Az nem érdekli ezt a hülye felszínes libát, hogy a "biztonsági őr" kifejezést csak úgy ismeri, hogy "bizti őr". Bizti szupcsi körcsi lakkcsit fog felkenni mellé... méghozzá a hajára! Az olvasó degradálása az a dolog, amit egy könyv sem tehet meg! Egyetlen szereplő sem szólhat ki így egy könyvből, hogy: hát vágjátok... nem? akkor debilek vagytok, akinek el kell mondani, hogy Hajni egy alakváltott fiú...
Holott már előtte nem Hajninak, hanem Márknak nevezi a szereplőt, úgyhogy baromi nehéz volt összerakni... Nem egy oldallal korábban kellett volna elszólnia magát. Ha meg magyarázkodni akar, kevésbé sértő módon is megtehette volna, pl. úgy, hogy "Elnézést, hogy ennyire érthetetlen a történet, de tulajdonképpen Hajni nem más, mint Márk, az alakváltó osztálytársam." Mennyivel intelligensebben hat, mint az a lenéző modorú bekezdés, ahol 5-6 sorban van taglalva, hogy "bebe, nektek biztos nem esett le a tantusz..." pedig leesett.

Összességében nézve ezt a könyvet (ha addig még meglesz) a gyerekemnek (ha lesz) csak akkor adom oda, ha büntetni akarom valamivel. Ez egy borzalmas iromány, amivel embert lehet kínozni. Csak olvassatok fel neki 1-2 bekezdést, és még azt is bevallja, hogy a fű kék az ég meg zöld...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *