Responsive Advertisement

2018. július 31.

Charlie N. Holmberg - A mestermágus

Nem sokat váratott magára a harmadik kötet sem, hogy kiolvassam.

Viszont mindenkit kérnék, aki nem szeretné, hogy poént lőjjek le neki az első és/vagy a második kötetből, az most menjen innen!

SPOILER az első és a második kötetre vonatkozóan!!!

Ceony közeledik ahhoz a ponthoz, hogy mestermágus legyen. Közel két év telt el azóta, hogy Grathot megölte, és felfedezte, hogyan lehet egyik elemről a másikra váltani.

Noha még Emery Thane előtt is titkolja, de eléggé gyakran folyamodik a matériaváltáshoz. A lány készen áll, hogy letegye a mestervizsgát, viszont Emery azt akarja, hogy teljesen pártatlan ember vizsgáztassa Ceonyt. Így kerül a lány 2-3 hét erejéig az Emery által oly sokat szekált Bailey mágushoz. Hisz ki lehetne pártatlanabb valakinél, aki utálja Thane mágust?

Ha ez nem lenne elég, Saraj megszökik a fogságból, és senki nem tudja hova tart, vagy mi a terve. Természetesen Ceony az újonnan szerzett képességeivel üldözőbe veszi, és többször összecsap a férfival...

Mondanám azt, hogy ez egy remek lezáró kötete a sorozatnak, de nem az. Az egész úgy hat, mint egy előzmény történet és várnám, hogy jön egy következő sorozat, amiben már a nagy Ceonyt látjuk mondjuk egy tanítvánnyal. Meglengetésre kerül a mágusok világában egy új jogszabály bevezetése, és kíváncsi lennék ennek a vonzataira is. El tudnám képzelni, hogy Ceony ennek hatására kapna tanítványt, aki mondjuk duzzog vagy dacol, miért kellett mestert váltania...

Maga a sorozat annyira jó, hogy szívesen olvasnám tovább. A kötetek nagyjából mind ugyanolyan hosszúak (200-200 oldalak), és valahogy nem is kell nekik, hogy hosszabbak legyenek, a lényeg benne van, nincsen túlbonyolítva.

Szimpla és élvezhető az egész, ami mellett igen kreatív módját látjuk a matériákkal kapcsolatos varázslatoknak. Az utolsó kötetben nagyobb betekintést kapunk a tüzet használók életébe, megint előkerül az üveg (a második kötetből már ismert formáiban és használati módján), de például a metszők (gumi mágus) és a fémmágia területére is átmerészkedünk kicsit. Természetesen a papírmágia használata nem elhanyagolható, ahhoz is kapunk némi új varázslatot.

Így belegondolva kicsit sajnálom, hogy a tanoncok iskolaéveiről nem sokat tudunk meg a három kötet alatt, csak azt a keveset, amit egymás között megemlítenek a szereplők. Kíváncsi lennék, hogyan és milyen módon tanítják a tanítványokat, hogyan kezdenek el megismerkedni a matériás varázslatokkal.

Ceony új szintre emeli kapcsolatát Emeryvel, akivel a négy fal között már bátran kimondják azt, ami a második kötet végén félbe maradt: szeretik egymást, és ezen nincs mit ragozni. Alig várják, hogy feloldódjon az íratlan szabály miatti tilalom. Észre se vesszük, de a két fél azért hatással van egymásra. Ceony ugyanakkor megváltoztatja még valaki életét: Bailey mágusét.

Az eleinte feszült viszony a végére is az marad, de néha beleshetünk a folyton mogorva mágus álcája mögé. Az évek alatt magára szedett sérelmek úgy ékelődnek a szívébe, mint valami üvegszilánkok, mégis "nyomokban jóindulatot tartalmaz".

Összességében nézve nincs mit ragozni ezen a könyvön se. Akinek az első két kötet tetszett, annak ez sem fog csalódást okozni. Méltó lezárása egy nagyszerű sorozatnak, és méltó nyitánya lenne egy újabb trilógiának.
Igaz, a sorozat folytatódik egy plasztikmágus kalandjaival, viszont ott már (fülszöveg alapján) más szereplőkkel találkozhatunk (ugyanebben a világban). Szóval oda sorolják ehhez a sorozathoz, de valahogy mégis elkülönülve... Mindegy, reméljük a Gabo kiadó folytatja a munkát Charlie N. Holmberg további könyveivel is...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *