Responsive Advertisement

2019. október 14.

Alan Bradley - De ​mi került a pitébe? (Flavia de Luce rejtélyei 1.)

Már korábban is szemezgettem a sorozattal, de csak most volt alkalmam megvásárolni mind a 6 kötetét egybe (éljen a Maxim féle 990,- es kiárusítás). 

Mit lehet tudni Flavia de Luce rejtélyeiről? 10 darab kötetben göngyölít fel 10 darab ügyet egy 11 éves kislány. Ebből a magyar közönség 6-tal találkozhatott saját nyelvén, de remélhetőleg a Maxim azért árusította ki őket, hogy a maradék 4-nek is legyen magyar változata. A Hilden Design borítókat vettük át szerencsére, mert ha a semmilyen angol borítókat vettük volna át, valószínűleg kezembe se veszem - és soha nem jövök rá, milyen jóságból maradtam ki.

Flavia egy 11 éves, de Luce családból való kislány. Kémiazseni és nagyon elmés kislány, aki egyik nap talál egy hullát az uborka ágyásban. Eléggé öntudatos kislány, aki "megsértődik" az egyik nyomozóra, és elkezd saját nyomozást folytatni az ügyben, hogy a nyomozónak bebizonyítsa: ő nem csak egy átlagos, félteni való kislány. Miután az apját gyilkossággal vádolják, pláne rákapcsol, mi történhetett, viszont minél közelebb kerül a gyilkoshoz, neki annál több hazugságot kell kitalálnia. Az egész, egy túróspitétől indul, folytatódik egy madárral, és képbe kerülnek a bélyeggyűjtők is. Az apját nem hagyja a múltja és a lelkiismerete...

Eléggé érdekesnek ígérkezik a sorozat. Flavia igazi kis méregkeverő, és a bosszú élteti. Ez veszi rá a nyomozásra, ez veszi rá, hogy kibabráljon Feelyvel, a nővérével is. Elég érdekes család a de Luce, ugyanis az anyuka meghalt, az apuka magának való, és a három lánytestvér csak úgy elvan. Van, aki (Daffy) folyton olvas, van, aki (Feely) folyton zongorázik, van aki (Flavia) mérget kever és ez senkinek sem furcsa, hogy mennyire be vannak zárkózva a saját kis világaikba. Flavia a legifjabb közülük, de senkinek nem tűnik fel, ha eltűnik.
Az '50-es években járunk egyébként, ahol úgy kell nyomoznia az embereknek, hogy nincs internet, meg mobiltelefon. Flavia hű biciklijével, Gladysszel deríti fel a gyilkosságot és körülményeit, miközben végig látjuk, mely következtetést mi alapján vonta le. Ifjúsági regény kategóriába tenném és a mai tizenéveseknek is sok izgalmat rejt. 

Ahogy megyünk a történet során, nem csak a gyilkosságra derül fény, hanem Flavia apjának múltjára is, melyet a férfi eltemetett vagy csak sose beszélt róla. A leszerelt katona, aki még mindig gyászolja elhunyt feleségét, gyermekei anyját. A háztartáshoz tartozik még Mullett asszonyság, akinek a túróspitéjét ki nem állhatják a de Luce- ok, illetve Dogger, a furcsa mindenes, akinek néha rohamai vannak, de egyébként olyan, mint egy hűséges kutya. Együtt harcolt Mr. de Luce -cal a háborúban...

Egy kis falu életébe is bepillanthatunk, ahol a pletyka futótűzként terjed, az emberek mindenkiről mindent tudnak, és több rejtély van a falusiak körében, mint amennyit Flavia eddig sejtett. Például, hogy az iskola egyik tanára, Mr. Twinning öngyilkos lett, és családja azt valja, hogy Flavia apja az egyik gyilkos, aki megölte őt. Láthatjuk, mennyire hasznosak a régi újságok, a könyvtár és a kémia tudománya.

Tetszik a világ, amit Alan Bradley megálmodott és tetszik, ahogy benépesítette. Annyira tipikus a falusiak viselkedése, a pletykálkodás, az egymás sarazása, vagy éppen segítése. Nem mindegy, az ember kiről mit tud, vagy kivel van jóban, vagy éppen kinek lépett - ha akaratán kívül is - a tyúkszemére.

A történet egyébként gördülékeny stílusú, viszont néha úgy ugrál, mint egy karcos CD lemez, máskor pedig a szerkesztési hibák (elütés stb.) zökkentett ki az olvasásból. De ha ezektől el tudunk szakadni, kapunk egy rejtélyekkel teli nyomozós ifjúsági kötetet. Hiszen melyik 11 éves gyerek ne akarna megoldani egy bűnügyet? 

Összességében nézve szeretnék még kalandozni ebben a világban, úgyhogy megyek is vissza meginterjúvolni Flaviát, milyen kalandokba keveredett még. Tartsatok vele ti is...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *