Responsive Advertisement

2019. október 18.

Alan Bradley - Elég már az árnyakból! (Flavia de Luce rejtélyei 4.)

Fülszöveg: 
Karácsony ​van, és Flavia de Luce – a tizenegy éves „kiskopó", a kémia megszállottja – a laboratóriumába visszavonultan a Télapó csapdába ejtésén morfondírozik. Ám hamarosan megzavarja a patinás Luce-birtokra érkező filmes stáb, akik azért jönnek Buckshaw-ba, hogy a híres Phyllis Wyvern főszereplésével filmet forgassanak. A színésznő meglepően kedvesen viselkedik a magányos Flaviával, kárpótolja nővérei gonoszságáért.
Sőt, nagylelkűen még egy Romeo és Júlia előadást is elvállal. A tomboló hóvihar közepette Bishop's Lacey minden lakója Buckshaw-ba igyekszik, hogy megnézze Wyvernt és partnerét. Amíg a közönség önfeledten szórakozik, az időjárás még zordabbra fordul, és a birtokot végleg elzárja a külvilágtól. Az ott rekedt emberek türelmesen várják a vihar végét, eközben rejtélyes családi titkokra is fény derül. De az este döbbenetes végkifejletére senki nincs felkészülve: egy filmtekerccsel megfojtott színészre bukkannak. Vajon az összegyűlt vendégek közül ki rendezte ezt a vérfagyasztó előadást? Ahogyan a vihar egyre jobban tombol, s ahogyan a gyanúsítottak köre fokozatosan bővül, Flavia számára mégis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ki a gyilkos.

Nem tudom, mit mondjak. Azért szerettem a sorozat első... és még a második kötetét is, mert volt nyomozás, családi élet és a felnőttek nem voltak butábbak egy 11 éves kislánynál. Itt most visszatértek kicsit ahhoz a vonalhoz, hogy a rendőrök is tudnak ezt-azt, de ez még mindig elenyészően kevés. Ráadásul 300 oldalból 200 oldalon kb. semmi nem történik, a maradék 100-on meghal valaki, de a nyomozás sem olyan nagystílű. Egy-két apróságból Flavia azonnal rájön, ki a gyilkos és kész.

Láthatunk valamennyit abból, hogy beköltöznek filmesek Buckshawba, hogy Flavia és a nővérei húzzák egymást, illetve hogy Flavia el akarja kapni a télapót. Valahogy hiányzik a nyomozás izgalma, ami néha jobban, néha kevésbé látszott az előző kötetekben, de több volt a nyomozós tartalom, mint ezúttal.

Nekem ez most annyira sajnos nem jött be... Úgyhogy ez volt a héten az utolsó nyomozása Flavia de Luce-nak itt a blogon.

Összességében nagyon informatív sorozat, művészet és kémia területén. Ezúttal nem ismerünk meg túl sok sztorit Bishop's Lacey életéből, de feldereng egy titkos társaság. Remélem, erről majd lesz a későbbiekben még valami részlet. Egyelőre az ötös és hatos kötet mostantól vár egy kicsit az olvasási sorára.


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *