A Filmszemle rovat következő darabja a magyarul Salinger címet kapott film. Ez kivételesen nem egy könyvből készült filmadaptáció. A film azt a folyamatot és életutat mutatja


be, amin keresztül J. D. Salinger megírta a Zabhegyező című művét.
Salinger elkezd írni. Soha nem visz végig semmit, amit elkezdett, ezért is félő, hogy hiába iratkozik be az iskolába, hogy írást tanuljon, egyszerűen otthagyja. Tanárában (Nicholas Hoult alakítja) emberére akad. Felfedezi a tehetséget Salingerben, de mégis elutasítja az írót: nem jelenteti meg a munkáját. Salinger ír egy novellát, amit rengeteg helyre elküld, de folyamatosan visszautasítják, míg tanára azt nem mondja: kiadatja a művét az általa vezetett lapban.

Így indul el Salinger az írás rögös ösvényén. Egyre több helyre veszik be írásait, egyre keresettebb szerzővé válik, mígnem jön a háború. A háború alatt egy korábban kitalált figurájával próbálja túlélni a viszontagságokat. A figura neve Holden Caufield, aki segít átvészelni a háborúban látott rettenetes helyzeteket. Salinger magába roskadva tér vissza a harctérről, és nem kívánja Holden sorsát a továbbírni.

Aztán mégis megszületik Salinger nagy műve, a Zabhegyező.

A film eléggé korhű, és eléggé kifejező is. Aki olvasta a Zabhegyező könyvet az azonnal ráismer benne Salinger karakterére.
Ezek alapján el tudjuk képzelni azt, hogy ha Salinger tényleg olyan volt a valóságban, mint a filmben, akkor számomra nem volt éppen szimpatikus figura. Nem hullott az ölébe a siker mintegy varázsütésre, meg kellett dolgoznia érte, végül pedig azokba rúg bele, akik korábban a segítségére voltak az előmenetelében. Számomra teljesen unszimpatikus, pontosan úgy, mint annak idején Holden is.

Persze a filmben is elhangzik a híressé vált kérdés: "Hova mennek a kacsák télen, mikor befagy a tó?"

A film egyébként eléggé élvezhető, és akik szerették a Zabhegyező -t, azoknak garantáltan tetszeni fog. A Zabhegyező könyv, vagy ahogy manapság az új fordítás nevezi: Rozsban a fogó egyébként már számos feldolgozást megélt. Rengeteg író merített belőle ihletet, illetve színdarab is készült már belőle.

A Player.hu összeszedett 7 érdekes dolgot a Zabhegyező műről, ami szerintem roppant érdekes.

Ezzel zárnám egyelőre soraimat. Ha tehetitek, nézzétek meg, mert nagyon megéri.