Responsive Advertisement

2020. június 24.

Jeff Kinney - Régi szép idők (Egy ropi naplója 10.)

Gyerekként az ember mennyiszer megkapja a felnőttektől, hogy "bezzeg, amikor én gyerek voltam, akkor..." Ezt az élményt éli át Greg Heffley is, aki ha tehetné, egész álló nap csak videójátékokat játszana a négy fal között. Ugyanakkor arra is törekvéseket tett a korábbi kötetekben, hogy népszerű legyen.

Greg nincs könnyű helyzetben, hiszen nagyapja "ideiglenesen" hozzájuk költözik. Ő pedig Manny szobatársa lesz, aki nem szeret nadrágot viselni vacsora után. Gregnek meg kell tanulnia elviselni a kisöccsét és hogy hogyan tud osztozni vele egy szobán.
Emellett Greg ki akar maradni egy kirándulásból, Rodricknak munkát kell vállalnia, hogy tudja fizetni a furgonba az üzemanyagot, és persze ott van megint Rowley, Greg legjobb barátja is, aki mit sem változott. Emellett persze mind a nagyapa, mind az apja próbálják kiűzni Gregéket a friss levegőre játszani és hallgathatják, hogy "bezzeg, amikor én fiatal voltam, miket csináltam". És persze arra a bizonyos "mit csinált" dologra mind a nagyapa, mind az apuka másként emlékszik...

Greg aztán, hogy eltusolja egy ballépését az apja előtt ('majd megbékél, mire visszatérek' alapon), mégis bevállalja a tábort. Ezt azonban hamar megbánja. Elszednek tőlük minden elektromos kütyüt, egy farmra viszik őket, ahol dolgozniuk kell, a kaja rettenet, a fürdési lehetőség a szabad ég alatt van, és a toalet... Hát szóval az egész egy kész katasztrófa... Aztán megjelenik az apja és fény derül számára arra, mit is csinált ő Greg korában...

Egész jó kis történet és minden táborozási rémálom benne volt, amivel egy gyerek csak találkozhat. Igaz, manapság már azért a táborok kultúráltságára nagyon figyelnek, és nem hagyják a gyerekeket megfagyni, vagy nomád körülmények között tisztálkodni.
A kampány, hogy tartsák az elektromosságmentességet... hát eléggé furcsa és valójában tarthatatlan cél, hiszen manapság az emberek 90%-ának a telefonjában van az élete. Tegye fel a kezét, aki tudna ügyeket intézni, vagy létezni a mobilja nélkül mondjuk egy hónapig.

És persze kiderül ismét egy kis adalék a Heffley családhoz. Például az, hogy az apuka se feltétlenül szent és hogy egy malacka is tud okosabb lenni, mint hinnénk. 

Emellet megkapjuk a szokásos rajzocskákat, melyek az események egy-egy epizódját örökítik meg és egy kis humort csempésznek extrában az oldalakra.

Valahogy ezidáig talán ez a legjobb kötete a sorozatnak. Greg most nem annyira önző, mint általában. Még mindig el akarja érni, hogy pénzt szerezzen meg hírnevet. El is indítja a limonádés bizniszt Rowley-val, de kiderül, hogy ez nem is annyira könnyű pénzkereset. És ő úgy akar pénzhez jutni, hogy semmit ne kelljen tennie érte...

Persze ismét úgy jár, hogy minden terve amit elkezd, kudarcot vall vagy így, vagy úgy. Ilyen szinten mondhatni: csak a szokásos.

Ami feltűnő, hogy Rowley egyre jobban kezd eltűnni a történetekből. Ellenben ezúttal az apja Greg baraktársa lesz a táborban, aminek persze Greg nemigazán örül, hisz Rowley apja ki nem állhatja őt. Gregnek pedig új társai akadnak az események során.

Összességében nézve jó kis olvasmány volt, egy kis limonádé. Mivel angolul olvastam, így egy kis nyelvleckét is adott illetve némi szleng szókincset és szófordulatot...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *