Responsive Advertisement

2020. június 25.

John Bellairs - A végzet órája

Annak idején még a moziban láttam a film előzetesét, majd végül eljutottam odáig, hogy megnézzem. Megmondom őszintén, nem gyakorolt rám túl nagy hatást. Aztán egy akcióban megláttam a könyv változatot és úgy gondoltam, hátha jobb lesz, mint a film...

Lewis elveszíti a szüleit, és nagybátyja, Jonathan fogadja be. Lewisnak azonnal megtetszik a ház, meg Jonathant is kedveli, illetve a szomszédban lakó hölgyet, Florencet is csípi azonnal, hogy meglátja őket. A nagybácsi kicsit fura, mert éjszakánként mászkál a kastélyban egy zseblámpával. De más furcsaság is van a házban. Például változik a festett üvegablak.
Lewis megtudja, hogy a nagybátyja egy varázsló és éjszakánként egy falban ketyegő órát keres, amiről nem tudni, merre van. Egy varázslóé volt régen a ház, aki ki tudja miért, de elrejtett a házban egy órát a falba.
Florence és Jonathan próbálják megtalálni, de nem olyan egyszerű az. Végül Lewisszal karöltve rájönnek a trükkre, meg arra is, hogy ez az óra igazán nagy veszélyt rejt.

Azt kell mondjam, hogy egy eléggé butácska, gagyi darab. A főhős fiú egyenesen irritáló. Azért, hogy barátot szerezzen és megtartson, leleplezi a nagybátyját, hogy ő valójában varázsló. Majd ez persze következmények nélkül marad... Lewis mutathat akármilyen trükköt az új barátjának, az egy idő után unalmasnak tartja, illetve minden varázslatra kitalál valami magyarázatot (csak képzelte a dolgokat, csak mesélték neki a történetet stb...). Egyszerűen idegesít, hogy Lewis nem gondolva a következményekre meg a nagybátyjára (aki ráadásul befogadta) kiadja a titkot, hogy varázsló. Arra nem is gondol egy percig sem, hogy ebből a nagybátyjának akár baja is származhat. A másik irritáló dolog a nagybácsi, aki mindennemű következmény nélkül hagyja, hogy elárulják.
Aztán persze ott van az, hogy Lewis hülyeséget hülyeségre halmoz, de nem hogy büntetést nem kap, de még egy ejnye-bejnyét se, pedig miatta majdnem elpusztul a világ!!!

Ha a főhősünk és a többi szereplő nem lenne eléggé irritáló, akkor ott van a kidolgozatlan varázsvilág. Nincsenek bűvigék, csak rajzok. Viszont embereket lazán fel lehet támasztani, ha már meghaltak. Egyébként meg nem tudni hogy, de múltbéli víziót tud a nagybácsi előidézni. Nagyon kiforratlan és bugyuta, egyszerűen minden csak úgy van, vagy megtörténik...

Lewis a könyvben egy dagi kiskölyök, a filmben egy csenevész kisfiú. Nem tudom, miért kellett ennyire megvariálni a filmbeli és a könyvbeli karaktert. Van értelme annak, hogy Lewis egy duci kisgyerek, hiszen a társai emiatt gúnyolják, és emiatt érthető, hogy nagyon teper barátot szerezni. Az más tészta, hogy ezt mennyire felelőtlenül teszi...

A nyelvezete egyébként az ifjúsági irodalomhoz illeszkedik, eléggé mesélős. Sajnos a történeten és a nagyobb hibák eltakarásán ez egyáltalán nem segít. Ráadásul az óra története is pár szóban le van rendezve. A vége nagy csata is az utolsó 20-30 oldalon van. Eléggé összecsapott minden téren, úgyhogy remélem semmilyen folytatása nem várható (se film, se könyv).

Összességében nézve egy darabnak jó volt, de hát nem egy Harry Potter színvonal. Kidolgozatlan, kezdetleges, átgondolatlan, néha katyvasz de egyébként összecsapott munka. Kár érte, pedig többet ki lehetett volna hozni belőle. És ami a legszomorúbb: a film változat ha csak egy kicsivel is, de jobb mint a könyv...



A film szinkronos előzetese:



GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *