Responsive Advertisement

2023. szeptember 30.

Szűcs Ádám - A játék neve: Budapest

Számomra ismeretlen magyar szerzőtől olvasni mindig lutri, és félelmetes. Ezt a könyvet a gyerekem találta egy könyvesboltban, de a fülszöveg nem volt eléggé meggyőző. Úgy voltam vele, hogy családunkba a férfi tagok valahogy mindig bele tudnak választani az olvasmányokba, és még rossz könyvet nem ajánlottak, így beszereztem egy példányt, és nekivágtam a kalandnak...

Fülszöveg (spoileres):
Te mit szólnál, ha egyik napról a másikra eltűnne a kémiatanárod? Nyilván magasról tennél rá - kivéve ha ő a kedvenced, ráadásul az utolsó órán feladott egy furcsa és érthetetlennek tűnő rejtvényt. 
Sági, Bogdán, Vaki és Petra azonnal nyomozásba kezd, de nemsokára kiderül, hogy a megfejtő egy rakás pénzt is nyer. A tét emelkedésével hamarosan az egész város beleveti magát a játékba, és felbukkan jó néhány alvilági figura is... Vajon Ságiék elég ügyesek, hogy megfejtsék a feladványt? Helyt tudnak állni a régi számítógépes játékokkal vívott párbajokban? 
Le tudják győzni a gonosz Evilbellt? És főleg, sikerül kiszabadítaniuk Petrát, akit időközben elraboltak? Miközben az egész város a feje tetejére áll, és a kamaszoknak egyszerre kell helytállniuk a digitális és a valós világban, appokban és társas kapcsolatokban, az olvasó megismerheti a kortárs Budapest ikonikus helyszíneit és rejtett gyöngyszemeit. 
Szűcs Ádám tíz évig napi rendszerességgel kutatta Budapest titkait, jó pillanatait az Egy nap a városban blog társtulajdonosaként és szerzőjeként. Rengeteg városi túrát szervezett, ahol a fő rendezőelv mindig a meglepetés és a játék volt. Első ifjúsági regénye szintén a meglepetés erejére épít, és izgalmas, fordulatos, friss nyelvezettel mutatja be a fővárost a tizenéveseknek.

 

Nem akarok nagyon a cselekményről anekdotázni, hiszen a fülszöveg nagyjából minden poént ellő. A lényeg, hogy kapunk egy jó kis rejtvényt, egy játékot, amivel fel kell fedezni Budapestet és rejtett kincseit. Maga az alapötlet nagyon jó, olyan, mint egy óriási szabadulószoba, vagy mint a Nyomozás Budapesten társasjáték városi méretű változata. 

A kivitelezésnél itt-ott akadtak gondjaim, ami a "költői túlzás" kategóriájába tartozik. Tudom, hogy regény, és hogy itt bármi megtörténhet, de néhány esemény számomra némileg abszurd volt (még ha értem is, hogy miért volt rá szükség). Ilyen például a Szerafina és a dobozba bújtatott fickó esete, aki katakombába zárja hőseinket. Vagy a végén Petra elrablása (ezt csak azért merem leírni, mert a fülszöveg is tartalmazza). 

Hőseink amúgy kamaszok, de mégis használják a fejüket, és egész ügyesek. Ugyanakkor megvan az is a sorok mögött, hogy ők sem tudnak mindent és néha véletleneken múlik a szerencséjük. Remekül kiegészíti egymást ez a két dolog, és nagyon szimpatikus is volt, hogy nem próbálta meg zseniknek beállítani a kvartettet. A versike egy részét még az avatatlan olvasó is megfejti egyébként, aki nem ismeri Budapestet, így kicsit mindenki bevonódhat a nyomozásba.

Persze nem hiányozhat a romantikus vonulat sem, viszont nem volt irritáló, zavaró, vagy éppen eltúlzott. Finomkodó, barátságos már annál inkább. Még az sem volt zavaró, hogy a főgonosz kiléte elég hamar kiderül, ha valaki figyeli a nyomokat. Azokat a jeleket, amiket aztán a végén Sági is összeszed és az olvasó elé tár (bár van még pár, amit ki is hagy a szórásból).

Ifjúsági regény létére tehát nem rossz könyvről van szó, némi nyomozással, kalandozással, Budapest városának felfedezésével. Ehhez segítséget nyújt még a könyv végében levő összegző, ami felsorolja a könyvben levő látványosságokat, és hogy mit kell tudni róla (létezik e egyáltalán, vagy sem, vagy mi az igazság). 

Összességében nézve egy olvasmányos, a mai kornak megfelelő nyelvezettel megírt, gördülékeny stílusú könyvről van szó. Ifjúsági nyomozós, kalandos, amit fiatalok is élvezetesnek találhatnak. Az alapötlet és a kivitelezés is meglehetősen frappáns, és a főhőseink közül mindenki megtalálja a maga kedvenc karakterét, akivel tud azonosulni. A kötet végén akadnak hézagok, és némi kapkodás is, de kárpótol érte az előtte levő kb. 400 oldal...

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *