z

2010. június 23.

Lisa Scottoline - Utolsó kívánság


A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Az antikváriumban járva csak úgy megakadt rajta a szemem. Aztán a fülszöveg 1/3 -a után úgy döntöttem, hogy nekem ez kell. Aztán közel két napra elment az áram. Tudjátok, hogy szól a mondás: a kutya az ember legjobb barátja... szóval nekiálltam olvasni :)

A történetéről (spoiler is lehet benne):
Natalie Gresco jogtörténetet tanít az egyetemen. A diákjai nemigazán figyelnek arra, hogy mit magyaráz, de más sem nagyon. A barátját, Hanket inkább a lány családja és a kosárlabda érdekli. Nat bármikor szeretne négyszemközt beszélgetni Hankkel úgy tűnik a lánynak, hogy ez lehetetlen.
Angus Holt szintén az egyetemen tanít és láthatóan remekül megérti a nőt. A nőt, akit meginvitál a börtönbe, hogy tartson ott egy előadást a raboknak. Azonban lázadás tör ki, amiben meghal egy őr. Ennek az őrnek van egy utolsó kívánsága amit Nattel oszt meg és ez a kívánság nem hagyja nyugodni a lányt. Az események új fordulatot vesznek. A lány le akarja leplezni az őr halálának valós körülményeit, közben menekülnie kell, mert valaki az életére tör és még mindig nem tudja mi a jelentése az utolsó üzenetnek - amit még a címzett sem ért. Hogy még bonyolultabb legyen az ügy, Nataliera kennek egy gyilkosságot. A lány egyre közelebb kerül közben Angushoz, és egyre távolodik Hanktől is...
Ezek után ki hisz majd neki és kiben bízhat meg?

Vélemény:
Az átlagos, lapos fülszöveg nem ragadott meg ennél a kötetnél. Mindössze a kíváncsiság vezérelt, ugyanis nekem is megadatott némi jogi tanulmány. Érdekes volt olvasni róla, hogy egy amerikai jogtörténet órán milyen anyagokat adnak le.
A könyvben a szereplők átlagosak. Főhősünk a szürke kisegér karakter, akit mindenki irányítani akar, ő meg fel szeretné ezt oldani és maga irányítani az életét.
A karakterek inkább amolyan átlagos, szokványos figurák voltak. Ami velük kapcsolatban a legkevésbé nyerte el a tetszésemet azok az erőltetett leírások, hogy kin milyen ruha van. Az ilyen jeleneteknél úgy éreztem, hogy az író maximalista akar lenni és ez kissé a könyv rovására ment. Engem ugyanis nem érdekelt, hogy a főhősünk napi 3-szori átöltözései során milyen anyagú, márkájú és színű ruhadarabokat vesz magára, vagy más szereplőkön milyen márkájú pulóverek vannak milyen anyagból stb... A másik ilyen az új szereplők behozatala volt annál a pontnál, mikor az írónő bemutatja Natalie családját - az apát és a három fiút. Számomra ez szaggatott jelenet volt, mikor a gördülékeny történetet leállt azért, hogy a közérdekű információkat felvázolják a családtagokról. Az anyuka bemutatása már nem is kerül sorra... Azt hiszem elfogytak nála a ruhák és a jellemzők... vagy ki tudja.
Ezeket azonban korántsem tartom akkora vétségeknek a könyv folyamán, mert az izgalmas történet, a fordulatok és a belecsempészett humor mindenért kárpótolja az olvasót. Bár már a könyv felétől kitalálható, hogy a végén ki mit miért csinált, de nagyon klassz, ahogy főhősnőnk eljut a megoldásig és közben átmegy a változáson, megtörik a jég, és láthatjuk, hogyan áll a sarkára, és bontakozik ki.
Az alapszál sem rossz, és a kivitelezése is fantasztikusan meg van oldva. Igaz, a nyomozás során néhány információ csak úgy a főhősünk ölébe pottyan, de ettől is eltekintve logikusan van felépítve az események szála.
Minden krimiszeretőnek és krimiket nem kedvelőnek, de izgalomra vágyónak tudom ajánlani!

Ha pontban fejezném ki: 5/4

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger