Responsive Advertisement

2010. augusztus 1.

P.C.Cast + Kristin Cast - A kiválasztott (Éjszaka háza 3)


A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Akkor találkoztam először a könyvvel, mikor az első kötetet olvastam, és azóta már csak azért írok erről a sztoriról, hogy megfejtsem, mi a titka annak, hogy ennyi embernek tetszik, nekem meg nem... Hogy sikerült e megtalálnom a választ? Hm...

A történetéről (spoiler is lehet benne):
Még mindig nem robbantották fel az Éjszaka Házát, úgyhogy Zoey még mindig vidáman elvan a sleppjével. Még mindig a Sötétség Lányainak és Fiainak vezetője, még mindig 3 pasi fut utána: a tanára, Loren Blake, az ex-pasija, Heath, és a suli legszexibb vámpírjelöltje Erik Night.
Az iskolát veszély fenyegeti, és a dolgok egyre bizarrabb irányt vesznek, mikor megölik az egyik professzort, mikor Aphroditének ismét látomása lesz, és ezzel felkeresi Z.-t, ráadásul mikor Nüx új embert jelöl ki a föld szerepére, Stevie Rea helyére, és így tovább.
És Z. nem tudja mit tegyen. Nem akarja a harcot az emberek és a vámpírok között... Nem tudja lerázni Heathet, nem tud ellenállni Blake-nek, és nem akarja megbántani Eriket...

Vélemény:
Olvastam erről a kötetről egy olyan blogbejegyzést, mi szerint az eleje lassan indul, aztán akció követ akciót, mi közben váratlan események sora indul el, és olyan személy(ek) lesz(nek) áruló(k), akikre nem számítunk. Mindenütt azt láttam, hogy "hú, ez a legizgalmasabb kötete eddig a sorozatnak". Ezért a lehető legpozitívabb pofámat előhúzva leültem, és vettem a bátorságot, hogy elolvassam, mit dicsérnek ennyire.
Elkezdtem olvasni, és az első 100 oldal után még mindig vártam, hogy mikor következik nem várt esemény, meg akció, de semmi. Aztán az utolsó 10 oldalon azon kaptam magam, hogy bakker, lemaradtam mindenről, aminek váratlannak meg akciótól csöpögőnek kellett volna lennie.
A regény ismeretében kellemetlen szájízt hagyott hátra. Ebben még a tájleírásokra sem tudtam pontot adni, mert az nem volt. A szereplők szánalmasan hülyék. Z. barátai még annyit sem szerepeltek, mint eddig, az egész regény Z. központú lett. A HP sorozatban legalább Harry mellett szerepet kapott Ron és Hermione, de itt ezt nem érezni. Itt nem érezni semmit abból, hogy Zoey mennyire szenved, hogy három pasi között vergődik, nem érezni semmit abból, hogy próbálna valamit tenni a barátaiért, vagy megoldani a gondjait... Egyfolytában elodázza a dolgokat. Fogalmam sincs, hogy miért a barátai a barátai, mert nekem még ez sem derült ki igazán. Erikkel egy húron pendül, és sok dologban közös az ízlésük? Ez megint hol szerepel? Egy dolgot nem sorolnak fel, hogy miben egyezik az ízlésük. Nem is tűnnek igazi párnak.
De lássuk csak a regény elejét, ahol is kiderül, hogy Zoey véletlenül dec.24 -én született, vagyis karácsony napján. Egy teljes fejezetben azért nyafog, hogy milyen hülye ajándékokat fog ő kapni, de utálja azt, hogy a szülinapját mindenki egybe köti a karácsonnyal bla bla bla... Kérdem én: nem a szándék a fontos? Nem az a lényege az ajándéknak, hogy a barátaink gondoltak ránk?
A másik a stílus. Zoey nem káromkodik? Ezt Aphrodité többször felrója neki. Érdekes, hogy Zoey mégis (már elnézést a szóhasználatért) ribancozza és egyéb jelzőkkel illeti Aphroditét, miközben ő még nagyobb ribanc, mert Eriket 2 pasival csalja.
A regény stílusa szánalmasra sikeredett. A szóhasználat kimerül az összes magyar trágár szó felhasználásában, egy halom szóismétlésben, és a gondolatok ismételgetésében.
Stevie Rea-val mikor Z. a sikátorban találkozik szánalmas, hogy Z. minden gondolata akörül forog, hogy a barátnőjének fürdőre van szüksége és nem arra összpontosít, hogy megkérdezze, mi a gond (azon felül, amit lát) és próbálja megoldani... Ez már háttérbe szorul.
És rájöttem, hogy mi irritál még ebben a regényben: a szereplőket jobban érdeklik a külsőségek, mint a belső értékek. Felszínesek, és ez két kötet óta csak fokozódott.
Egyébként az egész történet kiszámítható, ami nem lenne gond, ha jól lenne megírva. De a regény teljesen elvesztette még azt a csepp kis értékét is, ami maradt, és minden arra éleződik ki, melyik szereplő képes a legcifrább mocskolódás kimondására.
Mire kap mégis két pontot? Az egyik pontot azért kapja meg, mert Z. kijelentette, hogy ő is ribanc. A másik pont az Erik-féle hisztiért jár. Na az vicces volt.
Semmi másra. És még mindig nem értem, hogy mit látnak ebben a sorozatban azok, akiknek a kedvence. 3 kötet után még mindig nem tudtam rájönni, hogy mi a sikere titka, úgyhogy a kutatás folytatódik - miután meggyógyult a bibi a fejemen...

Ha pontban fejezném ki: 5/2

7 megjegyzés:

Mary Alexa Drown írta...

Én nekem alapból tetszett az éjszaka háza. Az első kettő része. A harmadik el rontott mindent. Megutáltam. Láttom abban is eléggé egyezünk, hogy az után folytatjuk a sorozatot miután abibi meggyógyúl a fejünkön. Asszem' áprilisban olvastam a harmadikat most aztán csak múlt hónapban bírtam rá veni magam, hogy meg vegyem a négyet. Azóta még nem olvastam. Lécci' ha van időd szavaz itt: http://moly.hu/polcok/szavazas

Nancy írta...

Látom nem sikerült rájönni a titok nyitjára és a kínlódás folytatódik :D
A borító miatt sajnálom, hogy ilyen a könyv. Különben megvettem volna :D

Mandi írta...

Mary Alexa Drown: nos, én még egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy mi tetszik az embereknek ebben a sorozatban. A harmadik kötet meg egyszerűen rémes... Rosszabb, mint az 1.kötet+ a 2.kötet összeadva XD De érdekel, hogy vajon mások mit láthatnak meg benne, amit én nem... Örülök, hogy egyetértesz velem :) Ez is bizonyítja, hogy nem biztos az, hogy nekem van ízlésficamom
(u.i.: Igen, majd tiszta fejjel holnap benézek a szavazásra)

Nancy: Hát, nemigazán, úgyhogy a kínlódás folytatódik... majd a reklám után... Addig meg olvasok olyan könyveket, amik szórakoztatóbbak számomra :)

Mary Alexa Drown írta...

Hát igen nagyon sokan szeretik. Egy egész rajnonhó tábora van. Most attam neki egy kis esélyt a kedvenc könyveknél előrébb raktam, megvettem a negyediket, szavazásra felraktam a maradék részeket. DE ha a negyedikben is csalódok... Akkor lehet, hogy nem erőltettem az egész, és nem olvasom tovább. Esetleg az első (esetleg második)rész a kedvenc könyveknél hagyom a többit nem. Amúgy alapból nincs bene nagy igzgalom,stb, de, hogy Zoey olyan kurv@s, hogy az na ez egészet elrontja. Amúgy, hogy lehet követni ablogodat. Úgy értem sehol se láttok olyat, hogy "feliratkozás" vagy mi.

Mandi írta...

Szia!
Mary, ha lepörgeted az oldalt, ott alul megtalálod jobbra :) Úgy van, hogy Cimkék, Könyvek és írók oldalai, majd az Archív cuccok, és alatta van a követés :)
Az még hagyján, hogy Z. k* -s, de hogy még tisztában is van vele, és mégsem mondanám, hogy próbál ellene tenni bármit is. Jah, elhatározza, hogy szakít Heath -tel, de akkor a francba is, tegye meg, és ne hagyja magát befolyásolni, nem?

Gigi írta...

Drága húgom, mégis mit gondoltál erről a kötetről? :D Őszintén, hogy majd itt megtalálod a nagy rejtélyt? Amúgy fogsz ennél rosszabbat is olvasni, a neve Kékvérűek sorozat. Nem szidom a Kelly kiadót, a helyükben én is kiadnám, mert amazonon meglepően 4 csillagos, de azért iszonyatos bakik vannak benne. És ennél jóval felszínesebbek a karakterek, mint a HoNban.

Amúgy én is épp azon gondolkoztam, hogy egy bizonyos Testvériség című könyvben is 3 pasi van, de még nem hallottam senkit sem panaszkodni, hogy ribanc lenne a főhős. Viszonyítási alapod neked van. Szerinted ennek a furcsa jelenségnek mi az oka?

Mandi írta...

Nos, lássuk csak... Talán mert Emese nem mondja fűre-fára, hogy mekkora ribanc, és nem az jár a fejében, hogy bárki ránéz a pasik közül, az biztosan beleesett XD Vagy tévedek?

Ne szidd a Kellyt, mert ők adják ki a Cassandra Palmer sorozatot XD ami eddig rohadt jó :D, és kenterbe veri a HoN -t, szóval a hibájuk megbocsátva :) Egyébként igen, várom, hogy kiderüljön a nagy rejtély, de eddig arra a megállapításra jutottam, hogy amortizálódnak és halnak el az agysejtjeim ettől a HoN sorozattól XD

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *