Responsive Advertisement

2010. július 31.

Fritz Graf - A mágia a görög-római világban



A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Mindig szerettem a görögök világát. Tetszettek a rituáléik, a hitviláguk, a történelmük, az újításaik. Ez a könyv pedig tartalmazza a Görög világ egyik alapját: a mágiájukat...
Ami még közrejátszott benne, hogy elolvassam az az, hogy szeretem a misztikumot, a mágiát, a rituálékról való olvasást.

Fülszöveg:
"Fritz Graf könyve az antik mágia kutatásának első olyan összegzése, mely szakít a hagyományos mágia-vallás szembeállítással: az ókori mágiát a fogalom korabeli használatából kiindulva nem az okkultizmus egy formájának, hanem az isten-ember viszony egyik aspektusának tekinti. A könyv középpontjában a mágikus rituálékat végző személy, azaz a mágus alakja, valamint az általa gyakorolt varázslási formák és rituálék állnak. A szerző az antik irodalmi források, illetve a régészeti és feliratos anyag (átoktáblák, mágikus papiruszok) segítségével részletesen bemutatja a mágikus rituálék különböző típusait, külön fejezetben tárgyalva például az antik szerelmi mágiát. Értelmezése szerint a mágikus rítusok célja ugyanúgy az istenivel való kapcsolatkeresés, mint az egyéb ismert vallási formáké, a különbség csak abban áll, hogy a mágus sajátos utat választ e cél eléréséhez. Fritz Graf (1944) a latin filológia és a vallástörténet professzora, jelenleg az Ohio State University oktatója."

Vélemény:
A Gondolat kiadó gondozásában megjelent Graf-kötet remekül összegzi és kielemzi, hogy a görögök és a rómaiak világában mit jelentett a mágia, milyen fajtái voltak, kik és milyen névvel lehettek mágusok, milyen rítusokat mímeltek, hogyan készítették elő, milyen szavakat használtak és így tovább.
A könyv tankönyvszerű, és mégis remekül érthető, ami köszönhető a magyarázatoknak, az irodalmi, jogi és egyéb példázatoknak és egy összegző fogalomtárnak a könyv hátuljában.
Bár eddig is tisztában voltam valamennyire azzal, hogy az ókori görög világban miféle eszközökhöz folyamodtak, de ez a könyv még tisztább képet ad erről, rendkívül részletes, remekül kidolgozott, a példák passzolnak az éppen magyarázott elmélethez, gondolat sorhoz. Könnyedén behatárolható, hogy az említett személyek mely korokban éltek, és ez által könnyebb nyomon követni, hogy mely időszakokat említi meg az író.
Érdekes volt ilyen megközelítésben olvasni a görög világról, és megtudni, vajon honnan is ered a mágia, mire használtak rítusokat, és hogy kik használták őket, illetve mit kaptak érte. A rómaiak és a görögök mellett azért felhozzák példának többek közt a perzsákat is.
Mindenképpen egy rendezett, érdekes olvasnivaló, igényes kiadásban. Rendezett, korrekt munka. Tényleg tankönyvszerű, és tényeket magyaráz, de azt érthetően teszi, így akit érdekel, hogy mi a mágia, honnan ered a szó, hogy hívták a különböző helyeken a mágusokat, milyen rítusokat csináltak és egyéb kérdése lenne a mágiával kapcsolatban, annak ez a kötet egy kihagyhatatlan olvasnivaló, mert tényleg mindent meg lehet benne találni. Nem kell 100 kötetből összevadászni a lényeget, hanem elég ez az egy kötet, ami remekül összefoglalja és kielemzi a mágia minden apró szegmensét.Link
Ha pontban fejezném ki: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *