z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2012. december 29.

Marcello D'Orta - Disznóból nem lesz grófkisasszony

Marcello D'Orta könyveire még anno Timus hívta fel a figyelmemet, és közel egy éve (2011.12.31.) kaptam az első D'Orta kötetemet. Az év utolsó olvasmányai között így kaphatott helyet immáron a 3. könyve az írónak.

Mint mindig, ezúttal is gyerekeket faggatott különböző témákban, kezdve a kóbor állatokból, folytatva az állatvédelmen, bikaviadalokon keresztül. A gyerekeket megkérdezte, mit tudnak a LAV-ról, mi a kedvenc állatuk, mi a véleményük a cirkuszról, állatkertről, arról, hogy az elefántot levadásszák az agyara miatt, vagy éppen mi a véleményük a vegetáriánusokról és még rengeteg állatokkal és környezetvédelemmel kapcsolatos témát felhoz a kötetet.

Eddig ez a kedvenc könyvem tőle, mert ez volt eddig a leghumorosabb, legjobban összeválogatott darab a három körül. Egy-egy fogalmazás, vagy témakör végén mindig vannak úgynevezett Forgácsok, amik egy-két mondatnyi mazsolázások  dolgozatokból. Ha a fogalmazásokon nem vidult is az ember, akkor garantált, hogy a Forgácsok tartogattak olyan elemeket, amiken mégis csak hangosan felkacag.

Megosztanék néhány Forgácsot, melyek meglehetősen tetszettek. 

Figyelem! A helyesírásom nem ennyire rettenetes, az idézeteket szó szerint származnak a könyvből úgy, ahogy azok oda le voltak írva.

"Egyszer egy tudós azt állította, hogy az ember a majomtól származik. Mi erről a véleményed?
- Az ember a majomtól származik, jó, de kitől származik a majom?
- Szerintem mindenki úgy származik le, ahogy tud.
- Szerintem egyvalaki származik a majomtól: Tarzan."

"Jellemezd az őskori állatokat!
- Volt egy becsapódás egy meteorit és a dinoszauruszok közt, és a dinoszauruszok húzták a rövidebbet."
- Egy terhes dinő dinóbb volt a dinónál.
- A dinoszauruszokról nem származott le senki, egyeneságon kihaltak, nem szálltak apáról fiúra.
- A lába a földből ered, a feje a levegőből.
- Akkorát tudtak fingani, mint egy bevonulási induló."

"Egyes emberek saját elhatározásból nem esznek húst. Ők a vegetáriánusok. Mit gondolsz róluk?"
(Egy fogalmazásból=») "Ha Isten nem akarja, hogy az állatok megegyék egymást, megmondja szintén, vagy belefoglalja a tizparancsolatba." 

Forgács: "A tehén csak füvet eszik, mégis tömény hús. Ergó a fű is hizlal."

"Hogyan szaporodnak az állatok? 
 - Ha két bálna randevúzik, az kész cunami."

Ilyen, és ezekhez hasonló aranyos, gyermeki észrevételek találnak tehát helyet a könyvben, gyermeki rácsodálkozással, őszinteséggel. Érdekes világnézetekkel bírnak a gyerekek a különböző témák kapcsán, és ahogy megosztják gondolataikat, az ember eltűnődik, mi játszódhat le egy gyermeki elmében. Ez miatt a naivitás miatt szeretem D'Orta könyveit.

A szövegek mellett ráadásnak humoros illusztrációkkal is találkozunk, melyek hol a dolgozatok, hol a Forgácsok között bukkannak fel, még egy kis humort csempészve az amúgy is tréfás könyvbe.

Összességében egy pár órán át szórakoztató, humoros, könnyed darab, még mindig a megszokott D'Orta módon összeválogatva, extra meglepetésként pedig beleszőve némi forgácsot, mely nem recseg - nincs favicc íze.

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger