Responsive Advertisement

2013. január 27.

Diana Wynne Jones - A másik palota (Palota sorozat 3.)

A másik palota tulajdonképpen egy sorozat 3. kötete. Sosem garancia, hogy sikerül egy-egy sorozatot sorba olvasnom, és ennél is így sikerült, mivel Era jóvoltából éppen a Palota sorozat zárását sikerült kézhez vennem.

Ezúton is köszönöm a könyvet! Mindenki szívében kell, hogy legyen egy gyermek. Az ehhez hasonló könyvek pedig segítenek előcsalni azt...

Nem ismerem a sorozat első két elemét, de ígyis elmondható róla, hogy önmagában is érthető a mű. A történet alapja az, hogy Norland varázslója megbetegszik, és semmilyen gyógymód nem használ nála. Így hát az elfek sietnek a segítségére, viszont addig is valakire szüksége van, hogy vigyázzon a házára, és etesse a kutyáját.

Így kerül a ház falai közé Charmain (Charming), a fiatal lány, aki a könyvek megszállottja, és legszívesebben egész nap csak ücsörögne, és olvasna. Anyja távol tartotta a mosás, a mosogatás és a főzés rejtelmeitől is, így a lánynak jóformán még arról sincs fogalma, hogy kell megfogni egy seprűt.

Mindezek mellett nyakába szakad egy Lelenc névre hallgató kutyus is, aki mindenhova követi a lányt, akit ez kezdetben meglehetősen bosszant, végül pedig kénytelen belenyugodni.

Mikor váratlanul felbukkan a háznál Peter, a fiú, aki szeretne varázsló lenni, és akit Norland varázsló tanoncává fogadott, Charmain "megmenekül" a házimunkák alól, ugyanis a fiú mindenből kiveszi a részét. Közben a lány levelet kap magától a királytól, aki elfogadja a lány felajánlott segítségét, így Peterre marad a ház.

Ezek után a két gyerek különböző kalandokba keveredik - külön-külön, és együtt is. Peternek meg kell küzdenie a főzés nehézségeivel, a mosással, a mosogatással, és egy árvízzel is, míg Charmain feladata a királyi könyvtárban a szortírozás, jegyzetelés, és még egy titkos feladatot is kap egy Sophie nevű nőtől, aki vendég a palotában.

A lezárás pedig egészen elképesztő. Rengeteg titok lepleződik le, és kiderül, hogy senki és semmi sem az, aminek első pillantásra látszik - ezzel víve rengeteg fordulatot a történések közé.

Hogy még nehezebb legyen az életük, a koboldok ellenszenvét is sikerül kivívniuk, és egy lubok is ólálkodik a mezőn. Az igen veszélyes lény jelenléte pedig semmi jót nem jelent...

Egy egyedi könyvjelző érkezett a könyvben, karöltve egy kis kártyával...

Először az lepett meg, hogy a postaládában találtam a könyvet, utána meg az, hogy mennyire tetszett. Egy olyan mese lapul a borító alatt, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató kikapcsolódást nyújthat.
Norland varázsló házában semmi sem mentes a mágiától. A különböző napszakokban különböző ételeket ad, egyre növekszik benne a szennyes mértéke, lakója egy bűbájos kutya, képes visszavinni az időben, és egy komplett labirintus rejlik benne, amiken át rengeteg helyre eljuthat az ember.
Éppen ezért a gyerekeknek néha még térképpel is nehézséget okozott a közlekedés, mely szintén egy varázslatnak köszönhető.

Nem csak a helyek, de a szereplők is nagyban hozzájárulnak az elvarázsláshoz. Több karaktert sikerült megkedvelnem, kezdve Lelenccel, a kutyussal. Akik nem szerepeltek annyit, de mégis megnyertek: Angelus és Calcifer. Visszatérő szereplők, akik elérték, hogy az előzőeket is el akarjam olvasni.

A kedvenc jelenetem az volt, mikor kiderült, hogy mi is valójában az "elf adomány", amit mindenki keres, és amire mindenki kíváncsi. Egy meglehetősen mozgalmas, jól koreografált jelenet, melyben több fordulat van, és szinte minden szál eköré a jelenet köré épül.

Összességében nézve A másik palota egy olyan tündérmese, ahol megjelenik egy vándorló kastély, egy labirintussal teletűzdelt ház, sok különös lény, néhány tucat mogorva kobold, némi időutazás, rengeteg varázslat, amikben nem csak hőseinknek, de az olvasónak is része lesz olvasás közben...

A könyv trailere:


3 megjegyzés:

AryGi írta...

Hy! :)
Tudod, hogy az első és a második kötetet, elkészítették animében is, azonos címen? :)
Majd egyszer nézd meg őket, ha idpőd engedi :D

Mandi írta...

@AryGi: Szia!
A Vándorló palotát már többször láttam, viszont arról fogalmam sem volt, hogy a Vándorló palota, mint regény az alapja. Azt hittem, a címek egyezése véletlen egybeesés (fülszöveget meg nem olvastam, jó szokásomhoz híven). A második részével anime formában sem találkoztam. Köszönöm az információt!
Utánanézek a második résznek is, és valahogy feltétlenül el fogom olvasni a könyveket is :)

AryGi írta...

@FFG :)
Nah igen először én sem értettem a könyvek és az anime kapcsolatát. Lásd itt: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=204631322901552&set=a.113787775319241.10791.100000640560987&type=3&theater
Aztán belemerültem a témába. És akkor tudatosult bennem a sorozat ténye is. Bár nem konkrétan a könyvet alkották meg, azért A Laputa-Az égi palota, és A Az égi palota nagy hasonlóságot hordozhat magában. Ettől függetlenül iszonyat jóóóóóóóóók O.O

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *