Responsive Advertisement

2013. április 19.

Kresley Cole - Vámpíréhség (Halhatatlanok alkonyat után 1.)

Kresley Cole olyan író, akitől nem hittem, hogy valaha olvasok majd könyvet. Sem a cím, sem a borító, de még a fülszöveg sem fogott meg annyira, hogy késztetést érezzek rá. Mikor megkaptam ajándékba úgy gondoltam, adok neki egy esélyt - próba cseresznye.

Figyelem! +18-as tartalom!
Figyelem! SPOILER veszély!

Lachlain egy vérfarkas klán feje. Elkapják a vámpírok, fogságban tartják, de sikerül kiszabadulnia borzalmas börtönéből. Elindul, hogy megkeresse a társát, akivel majd leéli örök (és halhatatlan) életét. Meg is találja a lányt, akire mindig vágyott, viszont nem az, akinek hitte. A lány ugyanis nem fajtája-beli, hanem az ősellensége: egy vámpír. Ennek ellenére magával viszi, gondoskodik róla, és próbálja elérni, hogy a lány vele maradjon. Viszont nem ő az egyetlen, aki keresi a vámpírlányt...

Röviden ennyi lenne a történet, gyakorlatilag pedig még ennél is egyszerűbb. A könyv 320 oldal körül mozog, és két részre lehet bontani.
Az első 200-250 oldal kevesebb, mint egy hét eseményeit sűríti magába, és az alábbiakkal leírható:
- Lachlain kiszabadul, megkeresi a lányt, megtalálja, és egy szállodai szobába száműzi - napfényveszély miatt!
- Lachlain erekciótól szenved, magáévá akarja tenni a lányt, de az tiltakozik és nedvedzik is egyben (mert kívánja a farkast).
- Lachlain ránéz a lányra, aki rettegve néz vissza = Lachlainnak erekciója lesz.
- Lachlain meglátja a lány szemét, vagy egyéb részét = Lachlainnak erekciója lesz.
- A farkas hozzáér a lányhoz = Lachlainnak erekciója lesz.
- A csaj elájul = Lachlainnak erekciója lesz.
- A lány vezet = Lachlainnak erekciója lesz.
A csaj tök mindegy, mit csinál, a farkasnak rögtön feláll a farka és azonnal csóválja is, méghozzá brutális agresszióval próbálja betuszkolni a lány lábai közé, aki persze tiltakozik, mert igazi jó kislány, buja gondolatokkal - alamuszi nyuszi nagyot ugrik.
A lány, Emma ugyanez, csak neki ázási (nedvesedési) gondjai vannak már attól is, ha a farkasra gondol.

Több mint 200 oldal megy el arra, hogy már majdnem eljutnak a kupakolásig, erre a csaj egyfolytában picsog, hogy ő nem akar lefeküdni a farkassal, mert őt ne kényszerítsék semmire, neki sosincs döntési lehetősége. Érdekes módon mikor van, akkor sem használja ki, akkor meg minek?

Sem Emma, sem Lachlain nem lopta be magát a szívembe.
Valkűr
(kép forrása:
 Shining Tears C.A.)
A két szereplő két ellentétes pólus. Emma diplomázott, modern kori lány, akire váratlanul tör rá a farkas. Gyenge, és esetlen, és nem tud beilleszkedni sehova, mert félig vámpír, félig valkűr. Eleinte úgy tűnik, hogy állandóan rettegő szereplő lesz, amint viszont nyilvánosság előtt mutatkozik a farkassal, mindjárt kinyílik a csipája. Ez a kettősség valahogy annyira elüt a lány karakterétől, hogy nehezen egyeztethető össze. Egyébként Edward-Cullen-Szindrómában szenved (több, mint 70 éves, de még szűz), és nem iszik élő áldozatból - vérbankból szerzi a napi adagot. Van rá oka, hogy ne igyon közvetlenül forrásból (hisz megkapja akkor az emlékeit), de kérdem én: a vérbankos vért honnan szerzik? Őzektől? A jetitől? Attól miért nem kap emlékeket, hisz elméletileg az is emberektől van, nem?
Még egy ilyen dolog a lány félvérsége. Sokszor fel van tüntetve, hogy a valkűrök imádják a csillogó csecsebecséket. Emmának van egy hitelkártyája, aminek a keretét nem bolygatja, és kihangsúlyozza, hogy neki aztán nem kell semmi. Nem költekezik, mert félre akar tenni jobb célokra. Felháborítja, mikor Lachlain megcsapolja a számláját, hisz mennyire vigyázott a kis vagyonkájára. A végén pedig igazándiból ő csapolja meg a farkast, ami úgy néz ki: saját zsebből nem fizet ki még egy zsemlét se, de ha más számlájáról kell leemelni, akkor azt addig, amíg van rajta. Önzővé válik, kihasználja, hogy Lachlain fülét-farkát behúzva próbálja magához édesgetni. Önként veszi a férfi a dolgokat, de a lány olyan mohón veti rá magát, mint gyerek az új játékszerre. Mindent Lachlain orra alá dörgöl, még azt is, ami nem is a férfi hibája.

Vérfarkas
(Kép forrása: Superpower Wiki)
A másik főhősünk Lachlain régimódi (hisz elzárták a külvilágból), egy dühöngő őrültként lép a képbe, hisz már jóideje kínozták a vámpírok azzal, hogy megsütötték, majd megvárták, hogy dolgozzon a halhatatlan genetikája, hogy aztán újra leégethessék a húst a csontjairól. Mindezt egyébként Párizs utcái alatt, ahol Emma sétálgatott. Mókás, hogy grillpartit tartanak Párizs alatt, és nem érezni belőle semmit. Lachlain, a vadállat tehát váratlanul tör rá Emmára, és minduntalan bántalmazza a lányt, és ezek után csodálkozik, vajon Emma miért retteg tőle annyira? Miért nem képes őt elfogadni? Lachlainról tudjuk, hogy valamivel több, mint száz éves. A nők akkor már küzdöttek a jogaikért, és elvileg a farkas látott már tévében dolgokat (mielőtt találkozna Emmával), és gyorsan tanul. Ezek szerint annyira mégsem, ha még mindig úgy kezeli a nőket, mint egy barbár: a nő nem jó másra, csak arra, hogy kielégítse bizonyos szükségleteit, a nőnek azt kell tennie, amit ő mond, és ha füttyent, ott kell teremnie.

Aztán a farkas folyamatosan kezdi visszafogni magát, és ezek a megnyilvánulások valóban passzolnak. Cole jól ábrázolja, hogyan válik az agresszív farkasból "Piroska bundás barátja", és ettől hogy lesz a lány magabiztos, hogy kezd valamelyest felnőni, és a jó-kilány álcát levetve elfogadni azt, ki is ő. Emma magabiztosabbá válik, kezd kiállni magáért, Lachlain pedig rájön, hogy a világ megváltozott, neki is változnia kellene, és hogy agresszív viselkedéssel nem feltétlenül érheti el, amit akar. Az utolsó 100-50 oldal, mikor már nem csak a szexen - ami még itt is meg-megjelenik - van a hangsúly, hanem tényleg mutat is valamit: hogy a szereplők képesek fejlődni.

A végén van egy kis akciózás is, ami szintén tetszett.... volna. Mivel végig a szexen volt a hangsúly, valahogy a nagy, harcolós jelenet elsikkad. Hol hisszük el, hogy egy 70 éves, esetlen félvámpír megöli a vámpírok közül a legerősebbet, a leghatalmasabbat? Ráadásul ezt lazán, csuklóból lerendezi... Ezt azért nem így kellett volna. Inkább szánalmas volt, mint hősies tett.

Összességében nézve Cole túl nagy hangsúlyt fektet az erotikára, ami miatt jószerével semmi sem történik, és egy idő után unalmas, és vontatott az, hogy a csaj csipog, hogy nem akar lefeküdni a fickóval, de ennek ellenére kívánja, a farkas érzi rajta, ez meg ajzószerként hat rá.
Nem tudom, fogok-e olvasni még Cole-tól, de ez a könyve nem győzött meg eléggé ahhoz, hogy folytassam a sorozatot...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *