Responsive Advertisement

2018. április 7.

Alice Sebold - Komfortos Mennyország

Már régóta szemezgettem ezzel a könyvvel, de valahogy nem akaródzott sose a kezembe kerülni, most viszont ez megtörtént. 

Megmondom őszintén, nem tudom hova tenni, hogy mi történt. Az elején azt hittem, hogy kapunk egy családias hangvételű krimit. Aztán átváltottunk családi drámába. Aztán már csak egy "A farm ahol élünk" jelenetekkel tűzdelt lassan csobogó valami lett. 

A könyv nagy lendülettel indul, és a végére annyira ellaposodik, mintha maga az író is unta volna már a szereplőit, a sztorijukat stb.

Susie, az ártatlan 14 éves lány, akire a szomszédja, Mr. Harvey szemet vetett. A visszahúzódva élő férfi nem beszél túl sokat, a szomszédai és a környezete nem ismeri. Annyit tudnak, hogy babaházakat készít, és hogy eléggé magának való figura, akinek meghalt a felesége.

Azt azonban senki sem sejti, hogy Mr. Harvey korántsem az a jótét lelkű szomszéd. Elcsalja magával Susiet, megerőszakolja és megöli. Nyomok és holttest nélkül a rendőrség tehetetlen. Mr. Harvey úgy tesz, mint aki semmit nem tud. Susie pedig tanúja lesz mindennek, ugyanis a saját maga által változtatható Mennyországából figyeli a földi történéseket. Azt, hogy családja, rokonai, ismerősei és a közösség hogy dolgozza, vagy nem dolgozza fel, hogy Susie gyilkosság áldozata. Ki kire gyanakszik, vagy egyáltalán meglesz e a tettes?

Susie eleinte drukkol annak, hogy meglegyen, ki ölte meg, aztán már csak azért aggódik, hogy a családja romokban hever. Lánytestvére bepasizik, az anyja szintén... Az apja próbálja nevelni az öccsét, aki még túl kicsi hozzá, hogy felfogja, mi történt Susieval. A család élete kibillen a normális kerékvágásból, de vajon visszatalál e az útra, amelyről indult?

Maga az alapsztori jó, tetszett. Izgalmas volt eleinte, hogy Lindsey (Susie húga) és apja próbálták kideríteni, hogy ki a gyilkos, és le akarták leplezni Mr. Harveyt, akiről senki nem gondolta, hogy képes lenne ilyen szörnyűségre. Aztán ahogy a nyomok kihűlnek, úgy kezd az egész laposodni. Az írónő tesz néhány partravetett halas megmozdulást annak érdekében, hogy fenntartsa az érdeklődést. Egy pillanat erejéig visszaengedi Susiet az élőkhöz. A lány azonban ahelyett, hogy elmondaná, hol a teste, ki ölte meg stb... mit szeretne? Szexelni... Úgyhogy az egyetlen dolgot, ami érdekesebbé tehetné a sztorit, végül kihasználatlanul engedi ki a kezéből. Susie, aki mindig kereste a lehetőséget, hogy valahogy megmutassa apjának, ki a gyilkosa stb., egyszerűen amikor módja adódik rá, hagyja a csudába... 

A végén kerekedik egy családi dráma az egészből. A gyilkos is megszökik, senki nem tudja, merre felé lebzsel. Mire rájönnek, ki tette, és mit tett, már nyilván késő... 

A lezárás csapnivaló. Mr. Harvey sorsa sejthető, de akkor se így zártam volna le az ő vonalát. Lindsey jövője simán alakul, a szülőké is pozitív lesz... Szóval az egész olyan, hogy persze, vacak dolog elveszteni a gyerekedet, akit meggyilkoltak. Nem gáz, hogy azt sem tudjuk, merre jár a gyilkos, esetleg a másik lányunk nincs e veszélybe?

Nagyon szerettem volna szeretni ezt a könyvet. Az elején letenni se bírtam, de aztán az író megölt mindent, amit szeretni lehetett a könyvbe. Olyan lapos, mint amilyen a Föld volt a ókorban. 

Készült belőle egy film is. Íme a bemutatója:


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *