Responsive Advertisement

2020. március 24.

Kim Harrington - Perception, a hatodik érzék (Clarity 2.)

Nem tudom, mi vett rá a folytatásra. Talán az, hogy rövid volt, kellett megint a limonádé. Viszont ez a kötet inkább limonádé helyett csak natúr citromlé...

Clarity túlélte az első kötetben a nyomozást, aminek a végén meg akarták ölni. A jósnő azt jósolta, hogy egy eszelős üldözni fogja a szerelmével. És valóban: valaki virágokkal, ajándékokkal és a lány ellenségeinek bosszantásával próbál udvarolni a lánynak.

Egy idő után viszont ijesztővé válik, mert a lány többször érzi azt, hogy valaki figyeli.

Közben gyilkosság történik. Egy lány eltűnik az iskolából, és holtan találják meg.

Clarity testvérét, Perryt egy különös szellem zaklatja, és a fiú valamit titkol. Clarity nehéz helyzetben van. Nyomozna a halott lány után, de anyjának megígéri, kimarad az ügyből. Két fiú között lavírozik, és döntenie kell, hiszen lehet, hogy a választást túl későn hozza meg és egyik fiút végleg elveszíti még úgy is, mint barát. Közben próbálja a képességével lenyomozni a titkos hódolóját - nem sok sikerrel. A halott lány ügyével se jut sehova.

Vajon mi az összefüggés a Perryt üldöző szellem, a halott lány, Clarity zaklatója és a többi dolog között? Van egyáltalán összefüggés?

A minták, amelyeket az ifjúsági könyvek közvetítenek, nagyon is befolyásoló hatással lehetnek az ifjúság látásmódjára. Az a baj ezekkel az ifjúsági darabokkal, hogy annyi bugyutaságot tartalmaznak néha a lapjai, hogy a főhőst előbb ölném meg, mint a főgonosz karakter.
Ezúttal itt is előkerülnek újabb, hajtépő momentumok, ami egyszerűen nem egészséges ifjú olvasó közösséghez vezetnek.

Itt van például egy jelenet, ahol két lány bálba készül. Elmennek ruhát nézni, és találnak olyan ruhát, ami igen jól néz ki. Amikor fizetnének, közli az eladó, hogy egy másik vevő jelezte, kukkolták a lányokat a kirakatüvegen át. A két lány persze elkezd aggodalmaskodni, hogy valami szatír leselkedik utánuk, ami szerintem teljesen érthető reakció. Félnek, mert nem tudni, hogy valaki csak úgy benézett, vagy kifejezetten őket figyelte és követni fogja őket, vagy kilesni és amint ketté válnak majd elkapják őket. Esetleg elválás után az egyiküket meg is erőszakolhatják...
Erre mit mond az élet által utált, savanyú eladó? Addig örüljetek, amíg még kukkolnak utánatok, mert az azt jelenti, hogy szépek vagytok, meg fiatalok... Épp csak azt nem mondja: "legalább nektek még van esélyetek, hogy lássatok meztelen férfit". Miért kell olyanokat belerakni egy tini regényben, hogy addig örülj, amíg megbámulnak a férfiak, vagy amíg kukkolnak utánad... Milyen agyament gondolhatja jónak, hogyha akárki követi, leselkedik utána, és ki tudja, hogy ezt mi okból teszi?

Clare egyébként később felhívja telefonon ezt a ruhabolti eladót. Mondja, egy ruháról érdeklődne (próbálja lenyomozni, hogy ki vette meg neki azt a gyönyörű báli darabot, amire neki nem futotta...).
Tisztázzuk: telefonon hívta fel, ergo a nő nem látja, kivel beszél. A lány nem említi, hogy melyik ruháról van szó. Clare mégis elvárja, hogy emlékezzen az eladó arra, hogy ki vette meg neki.
Az eladó reakciója:
"– Maga tényleg azt hiszi, hogy én emlékszem arra, hogy ki mit vásárolt itt? Nézze, két hét múlva halloween, és a Reneszánsz Vásár is itt van a nyakunkon." 
És Clare csalódott, hogy ez a nyom nem vezetett sehova. Te jó ég!!! Ennél még egy csirkének is több esze van... Mi a jó életet várt attól, hogy felhív egy ruhaboltot, hogy ki vette meg a ruhát?  

Az sem segít a könyvön, hogy meglehetősen hatásvadászok a fejezetzárások. Minden fejezet olyan, mint egy miniatűr cliffhanger... Így akarja fokozni, hogy izgalomban tart. De elárulom, hogy a könyv első pár fejezete után már tudni lehet, ki üldözi szerelmével a lányt. Az is sejthető, hogy ki a szellem, aki meg Perryt üldözi. Sőt, ott sem kell sokat találgatnunk, melyik fiú lesz a befutó - Justin vagy Gabriel?

Szóval amellett, hogy tele van sablonokkal, unalmas közhelyekkel, gyerekes karakterekkel, idióta elszólásokkal, és mímelt izgalom-fenntartó eszközökkel, ez a kötet csak citromlének jó.

Összességében nézve ez egy borzalmas alulmúlása még az első kötetnek is. Látványos szárnybontogatás. A rövid fejezetek helyett jobban ki lehetett volna bontani a karaktereket, de ez a kötet a karakterizálást még hírből sem ismeri. Úgy láttam, hogy két kötete van mindösszesen a sorozatnak, és ezek után remélem, hogy ez így is marad... 


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *