Responsive Advertisement

2021. június 19.

Gail Carriger - Szívtelen (Napernyő protektorátus 4.)

Ismét egy eseményláncolat ért véget. Egyre közelítünk a sorozat végső kötetéhez. 

 Fülszöveg:

A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van... ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá. Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet -- és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata -- Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék. Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe??

 Lady Alexia Maccon nem szokványos a nemesek körében. Először mindenki azt hiszi, vénkisasszony marad. Majd mikor elveszi egy farkasember és terhes lesz, mindenki azt hiszi, hogy a gyerek egy megcsalás eredménye. Most, hogy elvileg mindennek rendben kellene lennie, gyakorlatilag nem tud békésen várandós lenni... Nagyvonalakban a fülszöveg is vázolja, hogy mi történik a sorok között. 

Alexia baljós üzenetet kap egy szellemtől, hogy a királynőt veszély fenyegeti. Elkezdi a nyomozást az ügyben, mely a falkájához vezet. Mellette kiderül Madam Lefouxról ez-az, és egy személyes ellentétnek köszönhetően olyan eszközt csinál, mellyel még Alexia sem bír. 

Közben a húga szavazati jogokat akar, és még sok mást, amivel Alexia nem hogy nem ért egyet, de felháborodik rajta. 

És ha mindez nem lenne elég, a "gyerekteher" úgy dönt, hogy most már neki is joga van beavatkozni dolgokba és megnehezíti anyja életét. Oh, és a falka várának falai közé különös vendégek érkeznek, akik bizony nem hajlandóak egyhamar távozni...

Ezúttal némileg hiányzott, hogy Lord és Lady Maccon "szívja egymás vérét", ugyanakkor Alexia nyomozása felettébb érdekes volt. Eléggé furcsa dolgok kerültek ismét felszínre a múltból és több árulásra derül fény, mint a korábbi kötetek bármelyikében. Családtagok, barátok, ismerősök kerülnek az árulók soraiba, kiknek indíttatása más és más. Az ember manapság már senkiben sem bízhat... 

Emellett persze kapunk egy sor intrikát a "felsőbb körökből" is, hiszen Alexia továbbra is megbotránkoztatja a népet. Emellett a húga is kitesz magáért. Humorosra sikerült Alexiáék Londonba való költöztetése is. Bepillanthatunk a vámpírok szabályainak mélyére, és Lady Maccon a saját bőrén tapasztalja meg, hogy mennyire kötött lét is a vámpíroké.

A kötetben a fejezetek végén volt némi dőlt betűs szöveg. Egy szellem kezdett el tűnődni a létén, osztott meg morzsákat a széthullás széléről. Azt kell mondjam, sok esetben ezeket a mozzanatokat felesleges laptöltésnek találtam. Persze, végigkövethettük, hogyan esik szét egy szellem, mert róluk aránylag ritkán van szó a sorozatban. A rivaldafényt elviszi a vámpír-vérfarkas-lélekszipoly háromszög, a szellemekről meg mindenki megfeledkezik. Mégsem ezt találnám a legjobb módjának, hogy fel legyen hívva rá a figyelem, hogy hahó, ők is a történet részesei.

 Összességében nézve valamilyen szinten ez volt a sorozat egyik leggyengébb kötete. Az ember ezek után azt várja, hogy a záró rész egy nagy bumm lesz, ha már egyszer sikerült elintézni, hogy a vámpírok ne akarják megölni Alexiát és gyermekét. Azt már láttuk, hogy milyen, mikor valakinek lélekszipoly az apja. Ezúttal azt látjuk majd a folytatásban milyen, mikor az anyuka az...

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *