Responsive Advertisement

2010. december 24.

Alex Flinn - Beastly - A szörnyszívű

Fülszöveg
„Ínycsiklandó szerelmi történet…az örök romantikusok a világ minden részén élvezni fogják” – Anette Curtis Klause, a Vér és csokoládé szerzője.
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszik, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém. New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám.
Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik? Elárulom. Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen…szörnyeteggé.


Ismeritek a Szépség és a Szörnyeteg meséjét? A könyv ezt a mesét hivatott átdolgozva, kicsit modernebb verzióban visszaadni. A klasszikus mesehős helyett egy gazdag, elkényeztetett srác hihetetlen átváltozását mind külsőre, mind belsőre, nagyon is hitelesen...
Ami először megfogott a könyvben, az a hihetetlenül szép borító. A képeken nem látszik, de a rózsa és a szöveg kissé kidomborodik, és a valóságban sokkal jobban tetszik, mint a képeken, amiken csak felületesen látszik.
A történet egy csoportos chatbeszélgetéssel kezdődik, ahol megismerkedhetünk mindenféle mesehősökkel: a Grizzly sráccal, aki két lány közül válogat, a sellővel, aki beleszeret egy emberbe, és a hangját adná lábakért cserébe, a békává varázsolt herceggel és természetesen főhősünkkel, a szörnyeteggel.
Kyle elmeséli, hogyan és miért vált szörnyeteggé, ki hogy viszonyult hozzá átváltozása előtt és után, és persze, hogy milyen változásokon ment keresztül, és mi lett végül a megoldás.
A történet nem okozott sehol sem meglepetést, az emberek tipikus amerikai filmekből megismert viselkedést tanúsítanak, és a történet kimenetele sem megdöbbentő, ellenben az írás, a stílus és a többi viszi előre az olvasót, letehetetlen. Pár óra alatt a végére értem, mert rövid, könnyű történet. Noha a végén van egy romantikázós rész, ami nem az én stílusom/műfajom, mégis mesésnek találtam, és illett is oda, ennyi talán még belefért.
Örültem, hogy a Könyvmolyképző kiadó előbbre hozta a kiadást, és hogy ráadásul remek a fordítás, igényes a könyv, és csak egyet sajnáltam: hogy rövid.
De hát ez legyen a legnagyobb hibája, nemigaz?
A csoportos chates részek tetszettek a legjobban, és kíváncsi leszek, kihagyják e a filmvásznas verzióból, ami nyáron kerül a mozikba. Már a trailerből kiderül, hogy mi a legnagyobb változtatás/eltérés - a szőrözés -, de ettől függetlenül várom.
Addig is azonban, míg nem jelenik meg a film, mindenkinek tudom ajánlani a könyvet, mert egy könnyed, humoros, fantáziával átszőtt modern mese mindenkinek kell, ráadásul sokat tanulhatunk főhősünktől, aki rengeteg igazságot fogalmaz meg szörnyélete alatt:
Mert sosem késő megváltozni, és változtatni a hibáinkon. Minden csak az akarat kérdése és azé, hogy megtaláljuk e a magunk boszorkányát, aki aztán a helyes útra lök minket, avagy sem ;) Változzatok most, mielőtt egy boszi titeket is elvarázsol, és legközelebb már bundában ébredtek ;) Hagyjátok, hogy a Beastly elvarázsoljon titeket is :D

2 megjegyzés:

Niki írta...

Most már tuti, hogy amint elolvastam a 3 karácsonyi ajándék könyvemet, ez lesz a következő áldozatom. Olyan jókat írtok róla, hogy nem tudom kihagyni. :oD

Mandi írta...

Szórakoztató irodalomnak szerintem nem rossz :D Ne gondolj semmi komolyra, mikor elkezded, mert nem komolymű :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *