z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2010. december 24.

Alex Flinn - Beastly - A szörnyszívű

Fülszöveg
„Ínycsiklandó szerelmi történet…az örök romantikusok a világ minden részén élvezni fogják” – Anette Curtis Klause, a Vér és csokoládé szerzője.
Egy szörnyeteg. Nem farkas vagy medve, gorilla vagy kutya, hanem egy teljesen új faj, ami két lábon jár – egy karmos-agyaras teremtmény, akinek minden testrészét sűrű szőr fedi.
Azt hiszik, ez egy tündérmese? Nincs olyan szerencsém. New York Cityben vagyunk. És a jelenről beszélek. Nem baleset ért, és nem valami betegség támadott meg. De örökre ilyen torz maradok, hacsak meg nem sikerül törnöm az átkot.
Igen, az átkot, amit az irodalomórámra járó boszorkány bocsátott rám.
Hogy miért változtatott szörnyeteggé, aki nappal elrejtőzik, éjszaka pedig az utcákon settenkedik? Elárulom. Elmesélem, milyen voltam Kyle Kingsburyként, olyasvalakiként, aki mindenki lenni szeretne, gazdagon, tökéletes külsővel és tökéletes élettel. Utána elmesélem, hogy váltam tökéletesen…szörnyeteggé.


Ismeritek a Szépség és a Szörnyeteg meséjét? A könyv ezt a mesét hivatott átdolgozva, kicsit modernebb verzióban visszaadni. A klasszikus mesehős helyett egy gazdag, elkényeztetett srác hihetetlen átváltozását mind külsőre, mind belsőre, nagyon is hitelesen...
Ami először megfogott a könyvben, az a hihetetlenül szép borító. A képeken nem látszik, de a rózsa és a szöveg kissé kidomborodik, és a valóságban sokkal jobban tetszik, mint a képeken, amiken csak felületesen látszik.
A történet egy csoportos chatbeszélgetéssel kezdődik, ahol megismerkedhetünk mindenféle mesehősökkel: a Grizzly sráccal, aki két lány közül válogat, a sellővel, aki beleszeret egy emberbe, és a hangját adná lábakért cserébe, a békává varázsolt herceggel és természetesen főhősünkkel, a szörnyeteggel.
Kyle elmeséli, hogyan és miért vált szörnyeteggé, ki hogy viszonyult hozzá átváltozása előtt és után, és persze, hogy milyen változásokon ment keresztül, és mi lett végül a megoldás.
A történet nem okozott sehol sem meglepetést, az emberek tipikus amerikai filmekből megismert viselkedést tanúsítanak, és a történet kimenetele sem megdöbbentő, ellenben az írás, a stílus és a többi viszi előre az olvasót, letehetetlen. Pár óra alatt a végére értem, mert rövid, könnyű történet. Noha a végén van egy romantikázós rész, ami nem az én stílusom/műfajom, mégis mesésnek találtam, és illett is oda, ennyi talán még belefért.
Örültem, hogy a Könyvmolyképző kiadó előbbre hozta a kiadást, és hogy ráadásul remek a fordítás, igényes a könyv, és csak egyet sajnáltam: hogy rövid.
De hát ez legyen a legnagyobb hibája, nemigaz?
A csoportos chates részek tetszettek a legjobban, és kíváncsi leszek, kihagyják e a filmvásznas verzióból, ami nyáron kerül a mozikba. Már a trailerből kiderül, hogy mi a legnagyobb változtatás/eltérés - a szőrözés -, de ettől függetlenül várom.
Addig is azonban, míg nem jelenik meg a film, mindenkinek tudom ajánlani a könyvet, mert egy könnyed, humoros, fantáziával átszőtt modern mese mindenkinek kell, ráadásul sokat tanulhatunk főhősünktől, aki rengeteg igazságot fogalmaz meg szörnyélete alatt:
Mert sosem késő megváltozni, és változtatni a hibáinkon. Minden csak az akarat kérdése és azé, hogy megtaláljuk e a magunk boszorkányát, aki aztán a helyes útra lök minket, avagy sem ;) Változzatok most, mielőtt egy boszi titeket is elvarázsol, és legközelebb már bundában ébredtek ;) Hagyjátok, hogy a Beastly elvarázsoljon titeket is :D

Oszd meg a bejegyzést! :

2 megjegyzés:

Niki írta...

Most már tuti, hogy amint elolvastam a 3 karácsonyi ajándék könyvemet, ez lesz a következő áldozatom. Olyan jókat írtok róla, hogy nem tudom kihagyni. :oD

FFG írta...

Szórakoztató irodalomnak szerintem nem rossz :D Ne gondolj semmi komolyra, mikor elkezded, mert nem komolymű :)

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger