Responsive Advertisement

2011. január 6.

Greta May - Bűnre nevelve (A Hiéna előtörténete)

Fülszöveg (SPOILERES)
Mona gyerekkora óta csak egy világot ismer: a bűnözők világát. Édesanyja Amerika egyik legveszélyesebb bűnözőinek, a Shadow-családnak dolgozik, akik felfigyelnek a kislány kiemelkedő képességeire. Kegyetlen következetességgel, ravasz manipulációkkal, kemény büntetésekkel formálják gondolkodásmódját, egyéniségét, s a következetes nevelésnek köszönhetően Mona – anyjához hasonlóan – fordított értékrendű életet él. Barátság, emlékek, ellenségek és egy mindennél erősebb szerelem köti ehhez a világhoz. Vajon ki tud lépni a „sötétből”? Kiváló, izgalmas, fordulatokban gazdag regény, mely egy furcsa világba kalauzolja el az Olvasót. A könyv további érdekessége, hogy az írónő korábbi, Hiéna című regényéhez kapcsolódik, annak előzményeit írja le, különleges csemegét kínálva ezzel az azt ismerőknek, ugyanakkor önálló történetként is olvasható.


Greta May (megjegyzés: aki egyébként magyar írónő) először megírta a Hiéna című könyvét, aztán pedig a Bűnre nevelve címűt, amit előtörténetként is és önálló történetként is lehet olvasni.
A történet középpontjában a 14 éves Mona áll, aki eltérő életvitelt folytat, és különösebb nevelést kap, mint a korabeli lányok. Az apja alvilági könyvelő volt, akit megöltek, az anyja pedig egy elismert hacker, aki lányából is azt akar faragni. Mona anyja az egyik legnagyobb maffiacsaládnak, Shadowéknak dolgozik, akik felfigyelnek a lánya különleges adottságaira, így kerül be Mona méginkább a mókuskerékbe. A családban a fiatalabb fiú, Randy Shadow és unokatestvére Johnny remekül kijönnek a lánnyal, gyerekkori barátok, akik együtt nőnek fel. Ez annál is inkább igazzá válik, mikor egy anya-lánya vita balul sül el, és elszakítják őket egymástól, hogy a Shadow család "betörje" Monát, olyanná formálják és neveljék a lányt, ahogy nekik tetszik, így kerül el egy kiképzőtáborba, ahol Jack - Mona anyjának "partnere", és a Shadow család jobbkeze - mindent elkövet, hogy eredménnyel záruljon a kiképzés...
A történet maga izgalmas, fordulatokkal teli, letehetetlen olvasmány. Az, hogy Mona E/1 -ben meséli el a történetet számomra itt azért volt érdekes, mert nem hiányzott az, hogy a többiekkel történtekre is behatóbban kíváncsi legyek. Noha a lány előtt rengeteg dolog rejtve marad, valahogy jobban érdekelt az, hogy vele mi fog történni, mint az, hogy pl. mit csinált Johnny és Randy, míg távol voltak a lánytól. Nem csak a története és annak "mesélése" fogott meg, hanem a szereplők is. A könyv ugyan egy maffia család és embereik kegyetlenkedéseit mutatják be, ami sokszor durva, nehezen emészthető, lehangoló, vagy éppen elgondolkodtató, mégis a szereplők jellemén végbemenő változások, hogy kit mi és miért tesz olyanná, amilyen, ki hova fejlődik, míg a gyerekkorból a felnőttbe lép valahogy megfogott. A szereplők reakciói is ehhez mérten olyanok, amilyenek, és az érzelmi világ is teljesen átjön a könyvből (legalábbis nekem átjött).
Amivel nem voltam kibékülve, az az időkezelés, hogy néha kicsit ugrált a történet, de hát ez legyen a legnagyobb gondja.
A lényegen ez nem változtat: azon, hogy remekül ábrázolja Mona belső lelki világát, felvázolva, hogy amiket hall, tapasztal, hogy dolgozza fel, mikre gondol közben stb... Szemrebbenés nélkül elviseli a fájdalmakat, megtartja a titkokat és a többi, mindezt azért, mert ezt tanulta, és mert túlélésre törekszik.
A nyomasztó hangulaton túl persze az írónő rak bele némi humort, romantikát, és olyan fordulatokat, amik izgalmassá és érdekessé teszik a kötetet.
Miután letettem, máris nekiláttam a Hiéna olvasásának, mert ennyire voltam csak kíváncsi rá, mi lesz a folytatás...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Örömmel olvastam bejegyzésedet a könyveimről. Elismerő soraidat és az apróbb kritikákat egyaránt köszönöm. Úgy érzem, úgy és olyannak élted meg a történetet, amilyennek láttatni szerettem volna, és örömmel tölt el, hogy a cselekmény mellett értékelted a karakterek, történések lélektani hátterét.

További sikeres blog írást, jó olvasást kívánok!

Üdvözlettel:

Harsányiné Kecskés Nikoletta (Greta May)

Mandi írta...

Kellemes estét!
Köszönöm :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *