z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2014. január 5.

Naplóbejegyzés (# 7.)

Új év, új kezdet! Mindenkinek innen kívánok Boldog és Békés Új Esztendőt! 

Noha sokan úgy tartják, csak az új év lehet valaminek a kezdete, úgy vagyok vele, hogy szerintem minden nap egy új kezdet. Minden nap kap az ember egy esélyt arra, hogy valamin változtasson, hogy valamin rontson, vagy valamit jobbá tegyen.

Észrevettem magamon, hogy mint hangulatembernél fontos, hogy az olvasnivaló illeszkedjen a hangulathoz. Hihetetlen, hogy például adott hangulathoz hogyan illeszkedik egy olyan olvasmány, amit máskor lehet, hogy inkább átugranék (értsd: kézbe nem venném a világegyetem minden egyes fityingjéért sem).

Anno ajánlottak nekem egy könyvet. Azt mondtam, hogy nem az én műfajom. Mióta hasonló cipőben járok, mint a főhős, azóta erőt merítek belőle. Bebizonyítja, hogy másoknak is vannak ugyanazon a területen problémáik, mint nekem (tudom, hogy nem vagyok ennyire egyedi, és a valóságban nem vagyok egyedül az adott probléma típussal). Nem ez a fontos.

Az élet adott területén valahogy mindig segítettek átlibbenni a könyvbeli hősök, és az azokat megalkotó írók (és mindenki más, aki hozzájárult a könyv kiadásához, és a kézbejutáshoz). Mert az embernek néha jól esik elmerülni egy virtuális, elképzelt világban, amit más épített fel, és mégsem teljesen, és jól esik látni, hogy mások is küzdenek, harcolnak az életben. Ez adja az erőt, hogy tudjunk nevetni az Életen, magunkon, és könnyedebben álljunk hozzá egy-egy problémához.

Néha elég, ha meghallgatják az embert, viszont tény, hogy ettől nem lesz megoldva a gond. Mégis erőt ad, hogyha mégis tud róla valaki. Néha ezt jelentik a könyvek. Az olvasó beszélgető társai. Némák, meghallgatnak, mégis sokat beszélnek, néha a jó könyv tanácsot ad, vagy egyszerűen bebizonyítja, hogy Gyerünk, előre! Másoknak rosszabb a helyzete, mint neked, mégsem sírnak annyit, mint te... Harcolnak, küzdenek, és a végén elnyerik a jutalmukat... (vagy nem...)

Ezért is lehet az, hogy a legtöbb könyv "happy end"-del végződik... Ezért is lehet az, hogy a könyvek elhitetik, hogy ha elég erősek vagyunk, és küzdünk, kivívhatjuk a magunk happy endjét...

Ha nehézségbe ütköztök, csapjatok fel egy könyvet, és higgyétek el: ha átadjátok magatokat neki, sokat tud segíteni abban, hogy lazán átugorjátok az akadályt...

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger