Responsive Advertisement

2014. január 20.

Nigel Hinton - Buddy (Buddy 1.)

Rukkolán nézegettem a könyveket, és ekkor találtam rá Buddy történetére egy érdekes fülszöveg alapján. Nem haboztam sokat, hogy lecsapjak rá...

Buddy egy szokványos, 14 éves fiú. Titokban boltokból lopkodott ezt-azt (a tollaktól kezdve bármit, ami a kezébe jutott, és megtetszett neki). "Apja fia!" - mondta egy nap az anyja, aki felfedezte, hogy Buddy (aki fel akart hagyni az enyveskezűséggel) kicsent némi pénzt a táskájából. Ezek voltak anyja utolsó szavai, mielőtt kilépett volna férje (aki éveken át ült a börtönben rablások miatt) és fia életéből.
A család szorult anyagi helyzetében egyedül az anyuka keresete jelentett valami kis segítséget... és távozásával már az sem. Buddy szakadt göncökben jár iskolába, tanszereit és könyveit pedig egy szatyorban viszi magával.
Munkanélküli apja egyre később kezd hazaérni, és váratlanul bejelenti: munkát kapott. Úgy tűnik, kilábalnak az anyagi nehézségekből. A férfi szórni kezdi a pénzt. Buddynak is ad valamennyit, vesz a fiúnak új nadrágot, és Buddy leszámol a szatyorral is.
Az iskolában is feltűnik a változás a tanároknak, és megdícsérik a tiszta ruháért.
Buddy tudja, hogy apja ismét lopás útján jut a pénzhez, melyből eltartja magukat, de nem tehet ellene semmit.

Közben barátaival, egy színes bőrű ikerpárral elmennek megnézni egy kísértet járta házat, ami elméletileg lakatlan. A gyerekek azonban halálra rémülnek, mikor valaki kinéz rájuk a házból. Így hát nyomozni kezdenek, mi a titka az épületnek. Segítségükre van egy idős, kotnyeles szomszédasszony, aki két macskával osztja meg a házát. Egy fenevadról mesél, amely a szomszédjában lakik, és aki kitekerte a harmadik macskájának a nyakát...
Buddynak nem kell sok hozzá, hogy rájöjjön, apja ügye valahogy kapcsolatban áll a házban lakó "fenevadéval". Már csak ki kell derítenie, hogy hogyan kötődik egyik ügy a másikhoz...

A könyv fülszövege izgalmasabbnak tűnt, mint maga a történet. Először egy darabos, semmilyen bevezetést kapunk, és noha lendületesebbé válik az írás, az események beindulnak, maga a mondanivaló mégis unalmas, vontatott. Kapunk egy zavarodott zseni gyereket, akinek bűntudata van, hogy az anyja miatta hagyta ott őket. Közben az iskolában megalázza egy tanár, gúnyolják a diáktársai (ha egy tanárnak lehet, nekik miért ne lehetne?) - mindössze azért, mert szakadt nadrágban ment iskolába. Nem segít rajta, hogy a barátai olyan bőrszínűek, amilyenek - ők is számkivetetté válnak a közösségből. Buddy mégis elárulja őket, mikor az ikreken tréfálkoznak a társai, és ő is velük nevet.
Az apuka igyekszik fenntartani azt az illúziót, hogy otthon minden rendben. Hogy az anyuka még velük van, csak éppen elfoglalt. A család azonban széthullott. Buddy ugyan mindent megtesz, hogy anyját rávegye a békülésre, hogy apját jobb útra térítse, de kudarcot vall. Ezért próbálja meg lebuktatni apja főnökét, melyben az ikrek segítenek neki.

Buddy a filmadaptációban
Néhol eléggé bugyuta a történet, és értelmetlen is, máshol csak szimplán unalmas. A 13-14 éves gyerektől rögtön kapunk egy apró filozofálgatást az elején a halálról, meg az életről, meg a zenészekkel való kapcsolatukról (ugyanis Buddy egy fiatalon meghalt zenészről kapta a nevét). Majd belevágunk a lecsóba.
A karakterek kidolgozatlanok. Az anyuka ugyan elmondja, hogy nem Buddy hibájából ment el, és elkezd habogni arról, hogy nem tartja magát jó anyukának, és nem biztos, hogy működne neki ez a családosdi... Mondja ezt úgy, hogy már van egy 14 éves gyereke... Előbb is gondolhatott volna rá, hogy esetleg a családanya szerep nem neki való. Anyuka most jött rá, hogy mást szeretne, ezért hagyta faképnél a fiát, és a férjét. Beiratkozott esti iskolába, és éli vidám életét egy másik nővel, akivel el tud beszélgetni politikáról, könyvekről, akármiről... Micsoda felelősségteljes (önző) anyuka...

Buddy, mikor úgy érzi, hogy mindent elszúrt fogja, és világgá megy. A világgá menés addig tart, míg felszáll egy buszra, majd valahol leszáll, és fogván a motyóját: visszamegy. Értelmetlen megmozdulások egész sorát húzva maga után.
Honnan tudta az anyuka, hogy eltűnt Buddy? Hány nap telt el Buddy eltűnése óta? Milyen messziről gyalogolt haza a gyerek? Még számtalan ezekhez hasonló kérdést tudnék feltenni ennek kapcsán.

A kísérteties ház históriája egy mende-mondából indul ki, viszont elég gyorsan hozzáköti Buddy az apját a házhoz, mert megérzésekre hallgat. A nyomozós szál meglehetősen gyenge, és szintén kidolgozatlan.

Összességében tehát a kezdete döcögős, a közepe unalmas, a vége összecsapott. Így tudnám jellemezni ezt a könyvet legrövidebben. Arthur Slade - Törzsek című könyve áll hozzá talán a legközelebb eddigi olvasmányaim közül, melyben legalább magyarázatot kapunk valamennyire a karakterek viselkedésével kapcsolatban, és magyarázatokat, ami itt szinte mindenhol elmarad, ahol meg nem, ott értelmetlen hablatyot kapunk... Ennek a regénynek még érnie kellett volna...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *