Responsive Advertisement

2014. január 23.

Ta-mia Sansa - A döntés joga (Gender Krónikák 2.)

Réges-régen, egy messzi-messzi kis országban... Megszületett egy történet emberekről, akik a világűrbe menekültek, és másokról, akik a Földön maradtakat (rekedteket) lemészárolták...

Ezúton köszönöm Sansának a könyvet és az élményt, melyekkel megajándékozott!

2124-ben járunk. Az emberek egy csoportja elmenekült a Földről a Gender Krónikák első részében. Bolyonganak a világűrben, miközben egy új, élhető bolygót keresnek. A hajókba zárt emberek viszont nem látnak kilátást rá, hogy valaha a Földhöz hasonló, élhető bolygót fognak találni, és egy idő (16 év) után elkezdenek zúgolódni, és különböző megmozdulások körvonalazódnak a pavonis hajókon.
Sandra Manult arcul csapja, mikor saját fiát találja a lázadók soraiban. Mint vezetőnek, Sandra Manulnak van a legtöbb felelősség a vállán. Vajon le tudja csillapítani az embereket? Vajon megtalálja valaha az utat fiához, Roberthez? És lesz valaha új, élhető bolygó?

Az első borító változat
(A szöveg jelentése: Legyen világosság!)
Nem csak az űrben zajlanak az események, hanem a Földön is. Különböző önkéntes, és nem éppen önkéntes alapon szerveznek be embereket. Akad, aki a kemény kiképzést követően lelketlen, drogoktól függő, érzéketlen katonává válik, és van... aki egyszerű informatikussá. Miután meghal a férje, és a gyermeke egy tüntetésben, végül pedig megölik az utolsó embert is, akire számíthat, Julia Jensen (JJ) az EOSZ szolgálatában találja magát. Egy sokszor megaláztatásokban bővelkedő, sokszor kínzással "tarkított" kiképzést követően visszakerül egykori munkahelyére, a LuxTechbe. JJ ESP-er, méghozzá 9-es szintű, ami azt jelenti, hogy meglehetősen fejlettek az érzékei. Különleges képességével arra kényszerítik, hogy pavonisi kódokat törjön fel.

Benjamin Ramine biológus. Egy szép napon felkeresi őt az Ítélő, és közli vele, hogy szüksége van a doktor tudására. A férfi nem egyezne bele, de érzi, megölnék, ha nem tenné. Akárcsak JJ-t, őt is elszeparálják a külvilág szeme elől, és egy szerződéssel eladja a testét és a lelkét a cégnek. Mikor megtudja, mire fogják használni őt, már késő visszakoznia...
Az egyik kísérlete balul sül el, ami végérvényesen megpecsételi a Föld sorsát.

Sansa könyveiben azt szeretem, hogy látványosan fejlődik. Sansa olyan író, aki minden könyvébe beletesz valami meglepetést, jólirányzott csavarokat, és szerethető, hús-vér embereket, akik közül az olvasó választhat, kivel tud azonosulni leginkább.
Ezúttal a kedvencem JJ, a 24 éves informatikus, volt. A lány erős akaratú, néha szétszórt. Kissé különc figura, különös felfogással. Ami leginkább közel hozta hozzám az a kitartása, a küzdeni akarása. Néha megbotlik (feladja) de aztán talál más utat arra, hogy tovább menjen. Mindent alaposan végiggondol, és kiszámítja a hibalehetőségeket. Jellegzetessége, hogy egy tetoválás van az arcán (ő látható a borítón).

A kiképzős jelenetnél eszembe jutott Greta May-től a Bűnre nevelve című könyv, ahol szintén hasonló kaliberű embert (aki szintén lány volt), akartak betörni, és szintén azért, hogy programokkal (informatikával) bíbelődjön. A döntés joga -nál brutálisabb eszközöket, nem egyszer fizikai bántalmazást és drogokat alkalmaztak, hogy kiöljék a szabad akaratot a katonákból. Később látszik viszont csak igazán, hogy milyenné is váltak/válhattak valójában azok a katonák, akikkel JJ együtt szenvedte végig a kiképzést. Dacára a kiképzésnek viszont akadtak figurák, akik igyekeztek megőrizni az emberségüket - de ezt titkolniuk kellett.

Ezúttal is megkapjuk az érzelmek és a karaktertípusok teljes (hitelesen ábrázolt) skáláját: egy elkényeztetett "királyfit", erősnek mutatkozó női karaktereket, akik néha meg-megremegnek (esetleg megtörnek), jó barátokat, akik hőseink mellett/mögött állnak. Elkeseredett karaktereket, akik néha nem találják a kiutat - és legtöbbször azért, mert nincs is. 

Ami legjobban tetszett a könyv folyamán az az, hogy valóságos. Nem akar sem "happy end" befejezést, sem pedig teljesen komor lezárást a történet ezen szakaszának. Egyszerűen úgy mutat be mindent, mint amilyen a valóságban is megtörténhet. Egyszer fent, egyszer lent módon az ember szeme elé tárja, mit eredményezhetnek a véletlenek, egy-egy mulasztás, baleset, és mennyi minden múlik a vak szerencsén, mennyire kevés lehet olykor az emberi tudás. Hogy a kíváncsiság legalább annyira ártalmas tud lenni, mint a gyarló hatalomvágy, és azt is megkapjuk, hogy bármiből lehet fegyver, és bárkiből lehet csupán egy eszköz... Illetve kapunk példát arra, hogy embertelen körülmények között is megmaradhat valaki emberségesnek, és mindez az akaratán múlik, amit átneveléssel, és gyógyszerekkel nem minden esetben tudnak elvenni tőle.

Innen sem hiányoznak a részletek a fejezetek elejéről, melyek egy-egy történelmi visszatekintőt jelentenek. Néha lelövik a csattanót, ami még az olvasó előtt áll, mégis illeszkednek a fejezetekhez, és helyenként némiképpen magyarázatul is szolgálnak ahhoz, miért történt az adott fejezetben az, ami...

Némileg eltérést mutat az eddig megjelent kötetekhez képest az, hogy sokkal mélyebben érinti a sci-fi vonulatot, kevesebb az érzelmekre irányuló figyelem. Sokkal több technológiai újítással, és ezen belül is érdekes technikai megoldásokkal halmozódunk el. Ezúttal az idegen civilizáció csak az emlegetés szintjén jelenik meg, valahogy mégis át tudja húzni az olvasót az első kötetbeli hangulatba, amikor Sandra találkozott a pavonisszal.

Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a kötetet azt mondanám: a kedvencem. Aki igényes sci-fit szeretne olvasni, az bátran emelje le a polcról, és ismerkedjen meg vele. Sci-fi rajongóknak kihagyhatatlan darab!

••••••••

Megj.: A kötet érdekessége, hogy először a Fiat lux! címet kapta, mely a LuxTech jelmondata. Jelentése: "Legyen világosság!" JJ sokszor kapaszkodik ebbe a mondatba, szeretné, ha igaz lenne, pontosabban: ha igazzá válna...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *