Responsive Advertisement

2014. február 20.

Jenny Downham - Amíg élek

A Facebookon valaki kitette a film trailer és ajánlották, mennyire jó. Aztán megláttam az alapötletet, és beugrott a Bakancslista. Mikor megtudtam, hogy a Most jó című filmnek ez az alapja úgy gondoltam, addig nem nézem meg, míg a könyvet nem olvastam.

Tessa 17 éves. Öt éve küzd a rákkal, mely egyre jobban kezdi felemészteni a testét. Naphosszat a szobájában gubbaszt, és nem csinál semmit. Nem megy iskolába, de a ház többi részébe sem, ha nem muszáj.
Apja egyedül neveli őt, és Cal nevű 11 éves öccsét, ami nem könnyű. Tessának ugyanis állandóan kezelésekre kell járnia, néha vérátömlesztést kap, néha "csapolást".
Tessának viszont van mása is a betegségen túl: egy lista azokról a dolgokról, amiket meg akar valósítani, mielőtt meghal. Még nem is élt, de szeretne 10 dolgot kipróbálni az életében. Ehhez Zoey is segítőtársul szolgál neki. Barátnője megígéri, hogy segít neki a lista teljesítésében.

Mikor Tess már az első tétellel elakad, Zoey lendít rajta egyet, és nem hagyja, hogy feladja.
1. tétel: lefeküdni egy fiúval.
Tessa szerette volna kipróbálni a motorozást...

Ezt még megannyi tétel követi, amik között akad törvényellenes. Ilyen a drogozás, vagy az, hogy törvénysértést akar szándékosan elkövetni - amiből egy bolti lopás sül ki. Akad egy-két tétel, ami nem ennyire "durva", és semminemű jogszabályba nem ütközik.
Tessa annyira arra koncentrál, hogy nem tudja, mennyi ideje van vissza, hogy észre sem veszi a körülötte levő embereket.
Kissé késve jut tudomására Zoey problémája, majd apja és anyja ügyei, ami arra sarkallja, hogy módosítsa a lista néhány pontját, és még jópárat hozzáadjon...

Ahogy egyre közelebb kerül a véghez, Tessa teljesen megváltozik. A dacos, depressziós kislányból egy a helyzetét elfogadó, mondhatni felnőtt nő válik. A legapróbb dolgokra is felfigyel, legyen szó egy lehulló falevélről, vagy egy hópehelyről. Rátalál a szerelemre, és a végén megleli a boldogságát.

A regény hangulatát végig meghatározza Tessa szenvedése, körbelengi a halál, amit itt-ott a lány szarkasztikus beszólásai némileg oldanak. Igaz, humorát a könyvben szereplő orvosok és nővérek nemigazán értik, amin Tessa meg is ütközik kissé.

A könyv eleje tehát olyan, mint maga a főhősnő: gyerekes. Tessa keresi az utat, amin járnia kell, a hangját, hogyan kellene élnie az előtte levő kevés időt. Érthető, hogy először olyan badarságokra fecsérli az idejét, mint a bolti lopás, meg elköti az apja kocsiját. Azt hiszi, hogy ezek olyan dolgok, amiket feltétlenül meg kell tapasztalnia, míg meg nem hal. Aztán rájön az élet igazi titkára, és teljesen más célokat tűz ki maga elé, ami megváltoztatja a listát is.

Egyszerűen gyönyörű könyv, ami tele van csodával, szépséggel, ábrándokkal és szomorúsággal, örömmel és szerelemmel, családdal és szeretettel. Egy kislány meséje arról, hogyan változtatja meg a halál közelsége, és válik felnőtté néhány hónap alatt...

••••••

ui.: A könyvből film készült Most jó címen, melynek az alábbiakban láthatjátok a trailerét. Hamarosan a filmről...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *