Responsive Advertisement

2010. november 18.

David Safier - Pocsék karma

Fülszöveg (SPOILERT TARTALMAZ)
Kim Lange tévébemondónő életének legboldogabb napján megnyeri a Német Televízió Díját. Sajnos azonban ugyanazon a napon egy orosz űrállomásról levált roncs maga alá temeti, és a halálát okozza. A túlvilágon fejére olvassák bűneit: elhanyagolta a lányát, megcsalta a férjét, összességében túl sok rossz karmát gyűjtött be élete során, így valódi megértésre nem számíthat. Büntetésül hangyaként születik újjá, és ahhoz, hogy feljusson a reinkarnációs létrán, egy nagy adag jó karmára is szüksége lesz… Az „átmeneti hangyaság” után elhízott sültkrumpli-árusként tér vissza az életbe. Épp időben ahhoz, hogy megakadályozza legjobb barátnője és volt férje egymásba szeressenek… A német származású David Safier sikeres, többszörösen díjjazott forgatókönyvíró hazájában. A Pocsék karma 1 millió példányban fogyott Németországban, és több mint tíz nyelven aratott sikert fanyar humorával, és páratlan – „pasi által írt csajos könyv”- stílusával.

(SPOILER VÉGE)



Azt hiszem, hogy ez egy tipikusan átlagos sztori, átlagos szereplőkkel. Hány és hány történet kezdődik úgy, hogy valaki nem veszi észre, milyen remek élete van, aztán elveszti azt, és végül próbál mindent helyrehozni? A történet kitalálható, a szereplők jellemei is teljesen átlagosak, úgy viselkednek, ahogy várjuk, úgyhogy ilyen téren egyáltalán nem okoz túlontúl nagy meglepetést.
Amiért mégis megfogott az Kim öniróniája, ahogy elmeséli a saját kis reinkarnációs történetét, hogyan próbál meg leküzdeni mindent, hogy újra a családjával legyen. Ezek mellett megjelenik még Casanova, a csábítás nagymestere is, aki szintén reinkarnálódott. Néha be-bepillanthatunk az emlékirataiba, ami kissé megfűszerezi még humorral a történetet, néha viszont ő maga is szereplő, és egész poénos szituációkba keveredik a főhősnővel.
Azonban a humor mellett megjelenik még az az oldal is, amellyel az élet komolyabb dolgait is firtatja az író, mintha csak fel akarná hívni a figyelmet rá, hogy ne legyünk karrieristák, ne dobjunk el mindent a munkáért, ne adjuk fel a gyerekünket, a párunkat csak azért, hogy jól keressünk, és ne keressünk boldogságot más társaknál, hanem inkább nézzünk magunkba, és mentsük meg azt az életünket, amiből tulajdonképpen csak mi hiányzunk - hozzuk egyensúlyba a munkát és a családot. Ezek mellett felhívja a figyelmet arra is, hogy a külső megjelenés nem minden, ne legyünk felszínesek, és ne viselkedjünk úgy, mint valami diktátor, igyekezzünk segíteni másokon, mert - csúnya szóval élve - kifizetődő. Kifizetődő, mert jót tesz a lelki világunknak a tudat, hogy igen, segítettünk valakinek, akinek ettől most jobb, és a lényeg, hogy önzetlenül tegyük, amit teszünk, ne pedig hátsó szándékkal megközelítve.
Aki komoly irodalmi, lélekbúvár kötetre számít, annak csalódást fog okozni, de aki szeretne egy kicsit nevetni, és végigküzdeni magát Kim Lange -val a reinkarnációs létrán, és közben szórakozni egy keveset, annak tudom ajánlani ezt a könnyed kis történetecskét.

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *