Responsive Advertisement

2013. szeptember 9.

Értetlen képernyőbámulás...

Értetlenül ülök a gép előtt, miközben a kurzor villog a monitoron. Sokan most azt fogják mondani, hogy biztos a csordaszellem működik, és beállok a sorba, mert most divat a molyt szidni... Nem erről van szó, hisz már többször szót emeltem, mikor a molyon igazságtalanságot tapasztaltam. Először arra gondoltam, nem fogok írni róla (megmaradok csendes szemlélődőnek), de ahogy egyre tűnnek el molyon a barátaimnak nevezett egyének, valahogy nem tudok szemet hunyni a dolog fölött - függetlenül attól, hogy más platformon továbbra is tartani fogom velük a kapcsolatot, csak ez nem a moly lesz...

Tudom, hogy nem ez az első cikkem az oldalról. Régebben voltak fellépéseim az oldalon. Először nem tetszett, hogy Timus offélia létét firtatták, és bárki, aki többet váltott vele, mint két szó, mindjárt a "sleppje" tagjai közé került. Más is ugyanúgy, és ugyanazt követte el, amit ő, mégsem került felelősségre vonásra. Majd lecsengett az egész, és utána már csak oda-oda szurkálások voltak Timusnak, hogy szétoffolja a molyt, meg menjen a sleppjével máshova stb... de ezek már kisebb hullámok voltak, nem zavartak fent túl sok vizet.

Azért is tartottam furcsának, hogy egyszerre mindig minimum 3-4 moderátor ugrott rá, mert másokat nem zargattak, és régen egyáltalán nem volt probléma vele, hogy valaki kiírja magából a dolgokat. Volt már korábban is, hogy valaki 10 percenként (nem viccelek, tényleg így volt) még azt is kiírta karcba, ha éppen wc-re ment. Ez mégsem zavart senkit, de aztán jöttek a modok, és az utóbbi években vehemensebb fellépéssel próbálták visszaszorítani a napi cukit. Elismerem, nem könyves közösségi oldalra való, viszont a mulatságos az, hogy akik pár hónapja még Timus orra alá dörgölték molyon, hogy mer kiscicás képeket posztolni, utána ők is elkezdték. Hát nem ironikus? Timus leszokott róla, mások pedig, akik addig ellenezték, azonnal elkezdtek napi cukit nyomatni. Ezek szerint bántotta őket, hogy Timus macskája az egyik legnépszerűbb dolog lett molyon?

Megj.: A vicces az, hogy ez után az eset után megkedveltem a szerkesztők közül párat, akikkel aztán néha beszéltünk is (molyos formában). Nem is akadt velük több konfliktusom •lekopogja•, sőt...!

Nem akarok ebbe belemenni jobban. A történet ott folytatódott, hogy jött egy személy (ahogy Lobo fogalmazta meg anno egy posztjában) aki "homlokegyenest ellentétes véleménnyel van a szövegekről". Biztosan kitaláltátok kiről van szó. Miért kezdtek rászállni a modok? Pontosan ezért: mert megmondta a véleményét. Mivel túlontúl negatív volt (ha nem tetszik valakinek valami, miért mondaná már azt, hogy szipcsi-szupcsi volt?), ezért rászálltak - kinyilvánítva ezzel, hogy nem lehet senkinek sem saját véleménye, és példát statuálva vele, kitiltották molyról.

Hozzá tartozik, hogy a demokrácia nevében (nem mondják ki nyíltan) a pár csillagos értékelések hátrébb kerülnek. Semmi negatívot nem szabad mutatni a könyv adatlapján! Ugyanakkor az is negatív dolognak számít, ha megemlíted az írót a véleményezésnél, mert akkor szidod, sérted stb... (Ehhez képest lehet alkotót értékelni. Ha valakit negatívan értékelek, bannolnak?)

Ezek után mi történt? Oh, igen. Volt egy érdekes beszélgetés egy vélemény alatt. Két illető összeszólalkozott (nem írnék ki neveket). Az egyik aztán belekeverte a politikát. Mi történt? A másikat kitiltották, mert azok után ő is meg merte mondani, mi az álláspontja. Mit kapott, aki először bekeverte a politikát? Elmondom: semmit! Büntetlenül megúszta a dolgot. Ennyit arról, hogy igazságos a moderálás.

Aztán jött Nima esete, akit azért töröltek a moly oldaláról, mert a saját blogján leírta a véleményét (hisz a molyon úgysem figyelnek rá, bármit is ír az ember, csak akkor, ha az pozitív vélemény). Milyen alapon tették? Jó kérdés... Végig követtem mindent, amiről az egy hét alatt lemaradtam, és egyszerűen azt kell mondjam, értetlenül ültem sokáig, hogy ez most így mi?

Az pedig egy tipikus magyar mentalitás, hogy "ha valami nem tetszik, húzz a bánatba!" Azt hiszem, ezt az adott szerkesztő nem gondolta át elég alaposan. Egyrészt azt, mit ír le, másrészt azt, milyen formában teszi, harmadrészt azt, hogy a szavai milyen következménnyel járnak. A harmadik ponthoz hozzáfűzném: igen, akinek nem tetszett, most tényleg elhúzott valahova, ahol több jót remél.

Ez az ügy akkora felhajtást kapott, amekkora felesleges volt. Először is azért, mert indokolatlan és értelmetlen lépések garmadája történt meg. A moly társadalma teljesen átrendeződött ahhoz képest, ami 3 évvel ezelőtt volt. Már lassan 4 éve vagyok a moly tagja (ezek után nem tudom, leradíroznak-e az oldalról, ha ott nem találtok meg ezen posztom után, akkor azért van, mert eljátszottam az utolsó esélyem is és engem is kiszavaztak), úgyhogy tudom, milyen volt régen, és most. A felhígult társadalom elkerülhetetlen volt, viszont régen nem történtek ilyen moderátori túlkapások, és a rendszer mégis működött. Szerettem molytag lenni és szeretek is, de most már csak főként azért, mert sokakkal ott tartom a kapcsolatot, és szeretem őket. Olyan barátokat sikerült szereznem a molyon, akiktől nem szeretnék még elbúcsúzni...

Az a feszültség pedig, ami a blogokhoz kapcsolódott a molyon, ahol feltehetőleg már nem látják szívesen a bloggereket, most végre megoldódni látszik. Hogyan is? Úgy, hogy sorra kezdtek eltünedezni a bloggerek (és mellettük azok a nem bloggerek is, akik szerették xy bloggert, aki távozott, illetve, akik felismerték, mi történt valójában a molyon). Jó üzlet volt kiírni, hogy akinek nem tetszik a rendszer, menjen, ahova szeretne? Igen, azt hiszem, megérte, mivel remek marketing lesz a molynak.

Hisz tudjuk: amelyik könyvről negatívat írnak, az jobban fogy...

7 megjegyzés:

Lahara írta...

Bocs, nem akartam eredetileg senki ilyen blogbejegyzéséhez hozzászólni, de úgy érzem, muszáj.
A szerkesztőknek ehhez semmi köze, ne keverd bele őket! A szerkesztő tartalmat tölt föl és javít, kiadást, borítót, fülszöveget, címkét.
Az értékelés rendezéséről meg csak annyit, hogy egyik kiadónak sem jó reklám, ha a negatív értékelések vannak elöl, akkor sem, ha tényleg olyan a mű, mint amilyen.

Ha pedig valami gond van, én még mindig azt támogatom, ha valami használja az Üzenet a Molynak felületet. Én két éve vagyok az oldalon, elsősorban az olvasásaim rendszerezése miatt, és lehet, hogy sok dolgot nem értek. Például nem értem ezt a tömeges sértődést.
Egy kicsit, de tényleg egy kicsit meg kéne próbálni megérteni a másik oldalt is. Ez nem személyreszólóan neked szól, hanem mindenkinek, aki most úgy döntött, hogy elmegy. Szerintem Bence tökéletesen leírta, hogy is megy ez.
Pedig nem akartam belefolyni ebbe a dologba, de nagyon szeretem az oldalt. Sokan, ahogy te is, írjátok, hogy felhígul. Naná! Elmegy egy csomó ember, akik rengeteg tartalmat adtak hozzá, akik távozásával elég foghíjasak leszek a Merítések, és ugyan maradunk valamennyien, és ugye regisztrálnak újak folyamatosan, de mennyi is az a felhasználó, aki tényleg molyolni jön, nem pedig a Rukkola miatt feltölteni egy ősrégi padláson talált tankönyvet vagy épp dominót cserélni? Kevesen. Azok panaszkodnak a felhígulásról, akik elmennek. Már bocs, hogy ezt mondom, de ők maguk is tehetnek akkor róla. Ezt nem fogom mindenki blogja alá bekopizni, remélem, majd sokan olvassák.

FFG írta...

Szia Lahara!

Lehet, hogy javítják a kiadásokat, de milyen jogon törlik az adott molyt, mert az írt egy bejegyzést a blogjába, ahol kifejtette a véleményét? Nekem ez nagyon sántít több oldalról is. Ezek mellett tényleg láttam, hogy mi mindent csinálnak, és mi az, ami nem felhasználóbarát.

Próbáltam írni a molynak? Igen, próbáltam. Figyelembe vették? Nem, valójában se visszajelzés nem érkezett a leveleimre, se más reakció, pedig anno rengeteg javaslattal éltem, és igazándiból tettek rá magasból a dologra. A szerkesztők (amnaen, és csobi) például készségesen meghallgattak, de az oldalon ők sem major-boss titulusúak, mit tudtak tenni? Továbbítják a kérést. Ez után történt valami? Nem... Akkor kell oda az "Üzenet a molynak" gomb? Igen, dísznek :)

Nem tudom, mennyire követted végig az eseményeket... A felháborodást ugye az váltja ki, hogy milyen alapon törlik például a karcaidat, a bejegyzéseidet, a hozzászólásaidat mindenféle figyelmeztetés nélkül? Képzeld el, hogy holnap kiteszel egy karcot, nem tetszik az egyik szerkinek, és fogja, letörli. Te meg már csak azt látod, hogy nincs meg. Jobb esetben kapsz róla egy levelet, miért törölték le, rosszabb esetben még ez sem fog ott szerepelni :) Az meg, hogy önkényesen tagokat törölnek ki, mert "szidták a molyt egy külső oldalon" szerintem meglehetősen drasztikus lépés... Ez nem úgy tűnik nekem, mint akik békésen akarták elrendezni a dolgot... Szerinted az a helyes út, hogy kitörlünk mindenkit, akinek nem tetszik más oldalakon történő, ám a mollyal kapcsolatosan tett megnyilvánulása? Ez igazságos?

reea írta...

Kedves Lahara!

Nagyon örülök, hogy ilyen lelkes vagy, de ennek leginkább a molyon örülhetnek, mert miattatok nem omlik most össze az oldal.
Talán lehetett volna közelíteni az álláspontokat még azelőtt, hogy pl. egy íróval közölték, törölje magát ha nem tetszik. Én készséggel elismertem, hogy az az ominózus blogbejegyzés sérti őket, hát töröljék az oldal kapcsolatát Az is túlzó, az is vitát generált volna, de mindenkinek tisztult volna a kép, mert ehhez joguk van, de egy külső oldalon elhangzott beszélgetésből kiírni a részvevőket, majd aztán törölni őket...? Nos ahhoz nincs.
Ezért robbant ki a botrány, ezért szóltak hozzá, ezért mondanak le szerkesztők. Ennél a pontnál, ha semmi másnál, csak ennél, amikor az oldal saját szerkesztője mond búcsút, érdemes lenne elgondolkodni. Az oldal maga sosem ismerte be, és nem is fogja, hogy hibázott, de a szerkesztőik tudják és lereagálták.
Amikor közzétettem a véleményem, sejtettem, hogy törölni fogják a frissből, de nem csak ennyit tettek. Azonnali hatállyal felfüggesztettek, amiről elfelejtettek értesítést küldeni. Nem mintha lenne jelentősége, holnap este amúgy is törlöm magam. :)
Nagyon fontos a lelkesedésed, és tulajdonképpen irigyellek érte. Tőlem elvették néhány nappal ezelőtt, és nem tudnak már semmi olyat tenni, amivel legalább részben visszaadnák... :/

Lahara írta...

@FFG

Mint említettem, a szerkesztők nem foglalkoznak a tagokkal, csak a tartalommal. A szerkesztők maximum hibás borítót törölnek, de még azt sem, inkább cserélik, így a feltöltőnek megmarad a borítója és feltöltései száma is. Sőt, mondok mást. a moderátoros sem törölnek semmit. Amit nem látsz, pedig az előbb még ott volt, karc, értékelés vagy hozzászólás, az nem kerül törlésre, csak rejtésre.
Ha valami eltűnik, akkor az nem azért van, mert nem tetszik a szerkesztőknek, hanem lehet, hogy bejelentés érkezett, hogy az egyik sima tagnak nem tetszett. Vagy sérti a közösségi irányelveket. Igen, én is kaptam már figyelmeztetést, mert egy könyv letöltési lehetőségeiről írtam, és én magam töröltem a karcot, mivel a letöltés tényleg nem fér össze a mollyal.
Nimáék ügye persze kicsit más, de mégsem. Sokan azt a példát hozzák fel, hogy ha te egy nyilvános helyen rosszat mondasz a főnöködről, és ez a fülébe jut, joggal rúghat ki. Egyébként nem az a blogbejegyzés volt az első kirobbantó ok, hanem korábbi karcok és hozzászólások.

A külső oldalról meg csak annyit, hogy lehet, hogy még nem is lett volna semmi baj, vagy éppen felejtős dolog belőle, ha az a tartalom nem jelenik meg az oldalon.
Meg ha nem merül fel olyan benne, hogy valaki hónapok óta már csak trollkodni jár az oldalra. Én őszinte leszek, ha nekem lenne egy akármilyen közösségi oldalam, és valaki ilyet mondana, én is figyelmeztetném egyszer, kétszer, ötször, és ha nem használna, akkor törölném.

Névtelen írta...

csak azt szeretnem mondani, hogy nem mindegy az se, hogy ki dob ki valakit:) es milyen szoveggel....
ha valaki egy admin a konyves forumun es kepes ilyen nagyon silany bejegyzest "alkotni" (mint az a Kerdezzetek) akkor nem tudom, hogy ez-e a megfelelo egyen arra, hogy olyan hatalma legyen, hogy valakit kitilthasson.... csak azt akarom mondani, hogy nem lenne szabad ilyen hatalmat adni valakinek, aki ezt nem tudja kezelni...barmilyen kedves es konyvszereto egyen is .... es ha x egyent megkerdez, hogy gondolja-e, hogy ezen az oldalon akar-e lenni,mert ha nem, akkor mehet, akkor visszakerdeznek, hogy ez az egyen tenyleg ugy gondolja-e, hogy megfelelo erre a posztra, erted... (mikozben nagyon tisztelem azert, mi mindent csinal a molyert.... mert az nagyon hasznos es ezert dicseret jar)... csak/de nem kell neki ilyen hatalmat adni... mindenkinek vannak gyongei es erossegei... az szerint kell hatarozni, hogy kire milyen felelosseg-kort szabok... es az nagy felelosseg, hogy kit dobok ki, meg kit nem - es hogy ezt hogyan csinalom.... nekem foleg ez nem tetszett az egeszben.. mert mielott elolvastam volna az egesz tortenetet itt es ott, csak az jott le nekem, hogy egy ilyen admin akarna engem majd valamikor kidobni valamiert? .. kedves, aranyos, konyvmoly csajnak olyan feladatot kell adni, amire kepes, nem megbizni azzal, hogy torolhet tagokat:) lattuk ez mire vezet... es ez nagy kar.. (mind a ket felnek van hibaja, ez biztos, de a masik fel nagy elonye, hogy tud irni es kommunikalni... es egy konyves adminnak ezt kellene tudnia, marmint hogyan kommunikalni.. (sok konyvesmoly introvert, nem tud kommunikalni, de akkor nem bizom meg azzal, hogy ilyen fontos dolgokban donthessen, erted)
itt enike

PuPilla írta...

Lahara, ne is haragudj, de kritikával élni egy oldal, vagy az oldal tartalmai felé nem trollkodás. És nem tudom hányszor kell még mindnekinek elmondani, hogy nem kaptam se egyszer se kétszer, se ötször figyelmeztetést.

Bőven felejtős dolog lett volna, ha nem fújják fel - és itt a vezetőségre gondolok. egy időben leállító hullám kellett volna - kezdve akár a kommentnél nyíltan jelzésnél, vagy ott, hogy nem írják meg azt az anyáskodó posztot, aminek hozzászólásaiban elküldenek mindenkit a szélrózsa minden irányába, majd elrejtik az egészet... hááát. szerintem el kéne gondolkodniuk, nagyon erősen önmagukon, és a felelős reakcióikon. :( utána pedig ez a nagy semmitmondó megszólalás... :(
Elhiszem hogy szereted a molyon kiélni magad, de ez az egész többünkben sokkal nagyobb törést okozott, mint látod.

PuPilla írta...

elírás: kaptam= kaptak, elnézést.

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *