Responsive Advertisement

2014. március 3.

Christopher Priest - A tökéletes tükk

A tökéletes trükk című könyvre a film kapcsán figyeltem fel. Egy ismerősöm ajánlotta, hogy nézzem meg mondván, nagyon jó a film. Aztán megláttam a könyvet egy netes webáruházban, és addig semmiképpen sem akartam megnézni, nehogy elrontsa a könyv hangulatát...

Alfred Borden bűvész. Robert Angier: szintén bűvész. Mind a kettejüknek megvan a maga élete, a maga műsorszáma, és a maga trükkjei ahhoz, hogy életben maradjanak, túléljenek.

Borden egy igazi szemfényvesztő, aki naplójában leírja, hogy egy alkalommal szabotálta Angier munkáját. Angier, a bűvész, aki arra használta fel a tehetségét, hogy gyászolókkal hitesse el, a halál után is van élet, és ő képes beszélni a szellemekkel, akkor szembesül először Angierrel, mikor az aljas módon leleplezi őt. 

Ez után Angier bosszúból felfedte Borden bűvésztrükkjeit, amiket a színpadon adott elő. A viszály a két bűvész között annyira elharapódzik, hogy egy idő után már nem egymás leleplezése, hanem a leghatásosabb trükk megtalálása mozgatja mindkettejüket.
Mikor Borden kitalálta a Transzportáló ember nevű trükköt, Angier egy Tesla nevű férfihez fordul segítségét. A remek fizikus olyan találmányt ad Angier kezébe, ami merőben megváltoztatja a férfi életét, és később mind a két családét egyaránt...

A film plakátja
(Forrás: IMDB)
A könyv meglehetősen érdekes mesélési módot kapott. E/1-et használ az író, és teszi ezt 4 különböző szereplővel.
Először Borden egyik férfi leszármazottját látjuk. A Borden-leszármazott úgy érzi, van egy ikertestvére. Nyomoztat utána, de semmilyen irattal nem tudja alátámasztani. Mígnem kézbe nem kapja Alfred "hagyatékát". Ez vezeti el őt Angier egyik női leszármazottjához, akivel együttesen elkezdik olvasni a Borden ős naplóját.

Innen ismét történik egy szemszögváltás, és a bűvész kezd E/1-ben mesélni, méghozzá a naplóján keresztül. Leírja, hogy kezdődött a viszálya Angierrel, hogyan találta ki a Transzportáló embert, hogyan csalta meg feleségét, és még megannyi részletet. Miután megismerjük az első szemszögét a családok viszályának, visszatérünk Sarahhoz, aki Angier leszármazottja.

A harmadik részben tehát ő kezd el mesélni, és Borden leszármazottjaival kapcsolatos történetei által bepillantást nyerünk az ifjú Borden gyerekkorának egy részletébe, mely a későbbiekben válik fontossá.

A negyedik részben Angier naplóját forgatják, aki leírja a saját szemszögéből, hogyan is kezdődött a viszály, miért is volt Angier annyira bosszúszomjas, miután Alfred leleplezte a szeánszon, hogy vesztette el egyik legjobb asszisztensét, Oliviát, hogyan működött a trükkje, amit senki sem tudott megfejteni, és ami ezáltal tökéletes trükk volt - vagy mégsem?

Eleinte zavaró volt, hogy megismertük Borden szemszögét, majd Angierét, és a kettő itt-ott nem egyezett meg. Betudhatnánk annak, hogy mindenki másképp látja a történéseket, a világot, viszont  esetünkben több helyen nem egyeztek a történetek. Itt-ott kiegészítették egymást, máshol viszont ég és föld volt, hogy ki mit mesélt, amikor azonos időben, azonos helyen volt a két bűvész. Így nem tűnt helyenként hitelesnek a történet mesélése.

Valami olyasmi jellegű történetre számítottam, mint amilyen a Szemfényvesztők című filmnél is előfordult, viszont annak a történetnek ez a nyomába se ért... a könyv ugyanis több helyen váltik mérhetetlenül unalmassá. Míg Borden valamennyivel lendületesebben mesél, és csak helyenként váltotta ki azt a hatást, hogy át akarjam lapozni, addig Angier részeinél mindössze a Teslával való találkozás rejtett magában némi érdekességet. Angier addig folyamatosan kesereg, mindennél több pénzt akar. Naplójában néha épp csak azt tünteti fel egy-egy naphoz, hogy mennyit keresett a bűvészkedéssel. Közben azon siránkozik, hogy a felesége és a gyerekei már nincsenek mellette, másik oldalon viszont ott van, hogy Angier elvakul a bosszúállástól, és önmaga adja fel a családját.

És minden a végén a transzportálás trükkje köré épül fel, aminél az egyik magyarázat ellentmondásosabb, mint a másik. Lássuk Bordent. Borden leírja a naplójában, hogy mi a trükk eredménye, de azt nem, hogyan valósítja meg. Angier tehát elkezd utána nyomozni, és kideríti a titkát, de Borden ezt végig tagadja, hogy úgy csinálná, ahogy mindenki hiszi. Így, a végén nem lehetünk benne teljesen biztosak, vajon hogy is kivitelezte a trükköt - dacára annak, hogy persze, vannak bizonyítékok, de ugyanakkor ott van Angier magyarázata, hogy talán mégsem úgy...
És Angier? Miután lemásolja Borden trükkjét, új módszert keres, hogyan tökéletesíthetné mutatványt.
Amire az a masina képes, amit Teslától kap, több ponton ütközik ellentmondásba, dacára annak, hogy teljesen elrugaszkodik az egész könyv a végére a valóságtól. 

Összességében egy viktoriánus korban játszódó, többnyire unalmas sztorit kapunk, két makacs bűvésszel, akik egy-két trükk hogyanját elárulják, de a viszályuk nem csak a kapcsolatukat, de az olvasási élményt is taccsra vágják. Mert sehonnan indul a történet és sehova sem jut el, egy semmilyen lezárással...

•••••

Érdekesség:
- A könyvből 2006-ban film készült Hugh Jackman (Robert Angier) és Christian Bale (Alfred Borden) főszereplésével, illetve Scarlett Johansson alakítja a két bűvész közé kerülő Oliviát.
- Tesla kapcsán előkerülnek olyan találmányok, mint a villanykörte, és olyan nevek, mint Thomas Edison

A film trailere:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *