Responsive Advertisement

2015. május 1.

Rab László - Miért nem bírjuk az újságírókat?

Mindig kíváncsi voltam, hogy a "Miért nem bírjuk a(z)...?" sorozatban vajon milyen könyvek lehetnek. Majd jött egy csomag, amiben többek között bent volt ez a kötet is. 

Lili, ezúton is nagyon szépen köszönök mindent! Annyi csoda volt abban a csomagban, hogy arra nincs is megfelelő kifejezés. Köszönöm!

Újságírók és egyéb médiaguruk... Mindenki találkozik vele élete során, ha akarja, ha nem. Néha a hátunk közepére sem kívánjuk őket, néha viszont jó, hogy mindenhol ott vannak.

Rab László arra tesz kísérletet, hogy minden fajtáját bemutassa az újságíróknak, az egészen törtetőtől, a csábítón át a hozzáértőkig mindenkit.

Meglehetősen érdekes volt olvasni, ki mivel képes próbálkozni annak érdekében, hogy lehozzon egy sztorit (az mindegy, hogy jót vagy rosszat). 

"Az újságíró tízparancsolata

1, Csak az igazat írjuk, de ki tudja, mi az igazság?
2, Veszélyes az, akinek nem munka előtt, hanem munka közben támadnak ötletei.
3, A paranoiát nem fizetik: gyógyítják.
4, Jobb ma egy lapzárta, mint holnap egy felmondólevél.
5, Ha kampány idején kérdik, hogy vagy, légy óvatos.
6, Nincs jobb a dühös és elégedetlen előfizetőnél.
7, A "Ki vagytok rúgva!" azt jelenti: belőletek élek.
8, Tartsd szárazon a puskaport, és bízz a telefonregiszteredben!
9, Nemcsak jónak kell lenni, jónak is kell látszani.
10, Ha elfelejted, mondd azt: ki kíváncsi rá?
"

 Felelevenítésre kerülnek meglehetősen régi korok eseményei. Rab László maga is újságíró (tudósító), ezért belülről tapasztalta meg a rendszer működését. Ezért is tud hiteles képet adni arról, hogy mi van az újságírás hátterében. Ehhez ad némi szarkazmust, és máris megkapjuk, mi van a borító alatt.
Sokszor látjuk, miként lehet elferdíteni a valóságot...

"Lövöldözés az Oktogonon: az egyik autóból egy maffiózó többször rálőtt egy másikra. Ez a BBC-ben (...): Lövések dörtültek el tegnap este Budapesten, az Oktogonon. Egy alvilági körökben ismert férfi pisztollyal rálőtt egy másikra. A rendőrség megkezdte a nyomozást.A magyar közszolgálati változat:- Mindenki csöndet szeretne lakókörnyezetében, senki sem óhajtja a hangoskodást. Emlékszem, egykor megbüntették azt, aki este tíz után hangoskodott Pesten. Nagyot változott a világ. Ma már mindennaposak a zajongások. Egyesek azt is megengedhetik maguknak, hogy fegyvernek látszó tárgyakkal pufogtassanak, és méghozzá ott, ahol meg tudják zavarni a nemrég politikai golyózáport kiállt Terror Háza nyugalmát. A rendőrség két férfit keres, de leginkább azt szeretné megtudni, mi állhatott az Oktogonon tegnap este történt leszámolás hátterében. Kapcsoljuk tudósítónkat, aki ott áll a Terror Háza előtt."

Ebben azért látszik a kultúrális különbség is, hiszen a magyar kultúra egyik főbb jellemzője, hogy szeretünk választékosan fogalmazni, meglehetősen nagy körmondatokba (és ezt aztán felhasználva arra, hogy magyarázkodjunk), míg angol kultúrákban inkább a lényegre szorítkoznak, és mindent igyekeznek "röviden" elintézni. Ehhez adalék a ferdített valóság.

"Sajnálhatjuk, hogy a kémikusoknak eddig nem sikerült a tudálékosság és a sötétség ezen elegyének nevet adni. Ránk maradt ez a nehéz feladat."
Minden típushoz kapunk egy-egy röptörténetet is (többnyire), amelyekből helyenként csöpög a szarkazmus. Ez teszi humorossá, és miután belegondolunk, némileg keserűvé is. 

Összességében érdekes, rövid olvasmány, amin pár óra alatt átrágja magát az ember. Olykor humoros, olykor túl valóságközeli, és a különböző embertípusok is megtalálhatóak benne...


GR-ezők szerint:


Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *