Az árnyékvilág peremén
Csillagfényszövők
Sea Monsters and Other Delicacies
The End of the World
Skulduggery Pleasant
The Last Ever After
Itt nincsenek hercegek
Az ördög köve
Wunderkind. Una lucida moneta d'argento
Stan és Pan

2015. július 2.

Sulyok Katalin - Hogyan készül?

Fülszöveg:
Amikor beléptek az üzletbe, és körülnéztek, feltűnik, mennyi konzerv sorakozik a polcokon. A hűtőben sok-sok zacskó tej, fölötte kék rekeszekben joghurt, tejföl, csokis tej várja, hogy megvegyék és hazavigyék. Egy másik hűtőben van a mélyhűtött csirke, sok száz csomag egymás hegyén-hátán. Aztán a kenyeres pulthoz léptek. Mennyi kifli, zsemle, kalács, kenyér! Vajon honnan szállítják mindezt a boltba? Erről szól a könyv, amely érdekes riportjaival a "csirkegyárba", a tejüzembe, a konzervgyárba, a pékségbe kalauzol. 
A gyári berendezéseket bemutató fotókat az MTI készítetett, a grafika Tamás Noémi munkája.

Hogy is került fel a blogra ez a könyv? Édesanyám könyvei között matattam egy keveset. Nem volt neki túl sok, és nemigazán szeret olvasni sem. Úgy gondoltam, ha már a polcomon van meglesem, mik közül válogathatott gyerekként.

Egy meglehetősen gyerekeknek való kötetről van egyébként szó, ahol gyerekek faggatnak felnőtteket arról, milyen dolgozni pékként, vagy tejüzemben stb. helyeken. A gyerekek kikérdezik a felnőtteket a gépek működéséről, arról, hogyan kerülnek a szóban forgó termékek a boltok polcaira. A tejüzemes résznél azért sikerült mosolyognom imitt-amott a válaszokon, főleg annak tudatában, hogy jómagam is beszélgettem tejüzemben dolgozókkal, és ők kissé más képet festettek a dologról, mint amit ebben a kötetben látunk.

A gyerekeknek pedig meglehetősen elrugaszkodott fantáziájuk van néha azt illetően, ki mivel foglalkozik. Azt hiszem, nem is lehet erről a kötetről többet írni. Talán még annyit, hogy illusztrációk és fotók egyaránt találhatóak a szövegek között, amik bemutatják a tényleges munkát. Érdekes kirándulás azokon a helyeken, ahol a mindennapi élelmiszereink készülnek... 

Nincsenek megjegyzések:

Az elmúlt hét legnépszerűbbjei

Rendszeres olvasók

Feliratkozás