Responsive Advertisement

2016. december 31.

Deák Csaba - Sárkányvér

Jöjjön a 2016-os évad utolsó könyves posztja. Jobb könyvet is el tudtam volna képzelni az év végére, de hát ez most így sikerült, úgyhogy kezdjük is...

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy került be az olvasatlan polcomra ez a kötet, de a végére érve már odáig jutottam, hogy kazánra se dobnám, mert még a tűz is sírva égetné el... vagy inkább választaná azt, hogy kialszik. Egyenesen képtelen vagyok elhinni, hogy képesek kiadni ennyire igénytelen munkát, mint ez a kötet.... Igaz, kiadó és nyomda neve nem szerepel a borító alatt, ezek után pedig nem látom véletlennek, hogy így történt.

A borító egyszerűen botrányos! Teljesen pixeles az egész (a bejegyzéshez csatolt borítón annyira még nem is látszik, mint a kézzel fogható változaton). Olyan, mint azok az amatőr próbálkozások, amiket a Facebook bizonyos amatőr írócsoportjaiban látni (bár még azokat is minőségibbnek látok, mint ezt...). Egyszerűen le van lopva a netről egy kép, ami tükrözve van, rá van nyomva a cím, egy név, meg a hátuljára öt tömény sor, ami egy semmittelen fülszövegnek akarja magát eladni. Nem találni kiadás dátumát, ISBN-t, semmit, hogy ki követte el ezt a merényletet, amit nyomtatásba adtak...

A borító hátsó tartalma elvileg a fülszöveg, íme: ""Sárkányvér": mese és valóság, mítosz és szatíra keveréke... - évezredes idő-szakadékokon ide-oda röppenő, sokszálú történet, melybe egy krimi is keveredik, mely hihetetlen véget ér..."

A borítóhoz felhasznált kép a meggyalázása előtt (Forrás)
Ezek után is képtelen vagyok felfogni, hogy került hozzám ez a könyv, mert egy ilyen fülszöveg után, meg ilyen borítóval biztos, hogy nem adtam volna pénzt érte (ha belenézek, akkor meg pláne nem). 

Nos, most, hogy kiveséztük, hogy kb. senki nem vállalja ezért a műért a felelősséget, nézzük meg, mi is az a hihetetlen véget érő sztori, amit annyira ígérget.

Akad egy sárkány, akiről megtudjuk, hogy éli mindennapjait és megismerkedik sellőkkel. Aztán van itt egy szekta, akik összegyűlnek egy kazamatába és szektásdit játszanak. Közben néha el-eltűnik egy-egy nő. Van egy fickó, aki visszamegy a múltba (12. század), és tetszik neki egy lány. A rendőrség elkezd nyomozni az eltűnt nők után. Valahogy kilyukadnak a szektánál (az, hogy hogyan, eléggé vitatható, mert itt ha egy nyomozó ránéz valakire már helyből annyira tudja, hogy bűnös az illető, avagy sem, mint más nekifutásból se).

Hogy miért írok ennyire zagyván a sztoriról? Mert ez a könyv ilyen. Erről nem lehet két összefüggő mondatot írni, mert se sztorija, se íze, se bűze... A szerkesztése (ami itt nincs) csapnivaló. Oldalhosszakig tartó párbeszédek mindennemű árnyalás nélkül. Az írásjelek összecsúszva, oda illesztve, ahol azok lenni akarnak. Helyenként akár három vessző egymás után. Összecsúszott mondatok (Pl.: "pont.Aztán...") Egyszerűen trehány munka az egész, amit az író helyében nemhogy közönség elé tártam volna, inkább letagadom a létezését is.

A történet ugrabugrál, a bekezdéseknél nagy betűket kapunk, ami jól nézne ki, ha nem úgy lenne elválasztva, hogy van egy "iniciálés" betű, ami mondatot kezdene, az egyik oldal alján, majd a következő oldalon elkezdődik a rendes betűméretes szöveg... Hogy lehetett ilyen szerkesztetlen trágyakupacot könyvként megcsinálva emberek kezébe adni, méghozzá PÉNZÉRT?????

Ne haragudjatok, de nem tudok mit szólni erre a semmire... Kidobott idő volt. Azt gondoltam, talán javulni fog.... talán meg fogom érteni, hogy mit akart a költő/író, de egyszerűen nem... Hiába figyeltem, ugrál ez mindenhova teljesen indokolatlanul és értelmetlenül. Az meg csak hagyján, hogy a krimi szál hirtelen véget ér... Ez egy olyan könyv, amit belülről senkinek nem kellene látnia... Sajnálom, hogy így kell zárnom az évet, de ez most így sikerült. Ez egy könyv, amit nem ajánlok senkinek sem, aki nem akar szenvedni.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *