Responsive Advertisement

2012. július 26.

Lawrence Block - Tánc a mészárszéken (Matt Scudder 9)

Némi várakozást követően megjelent idén a Matt Scudder sorozat következő része, melyben Matt, az alkoholista detektív immáron kilencedik alkalommal indul nyomozásra.

Ezúttal egy meglehetősen különös esetet kap. Felhívja őt egy Lyam nevű férfi, és megbízza azzal, hogy nyomozza ki, mi történt valójában a testvérével, Amandával. A nőt megverték, megerőszakolták, majd a holttestét egy olyan lakásban hagyták, aminek a tulajdonosai éppen elutaztak. A nő mellett ott találták meggyötört, összevert férjét, akit megkötöztek.
Lyam azt gyanítja, Amanda gyilkosa nem más, mint Amanda férje, Richard Thurman, aki ezzel hatalmas vagyont kapott: a felesége örökségi pénzét, és egy nagyobb biztosítási összeget.

Matt tehát elvállalja, hogy nyomozást indít Thurman után, hogy megtudja, a feltételezés valóban igaz-e, vagy sem. Felkeresi Joe Durkint, a rendőrt, aki a barátja, és aki szintén bűnösnek tartja Thurmant, viszont nem lévén bizonyítéka, minden feladat Mattre hárul. Mivel a rendőrséget nem vonhatja be, Matt másutt keres segítséget. Így találkozik TJ -vel, így lyukad ki Mickkel egy bokszmeccsen, és így jut el pár misére is.

Egy AA gyűlést követően Matthez kerül egy kazetta, amit - videomagnó híján - kénytelen Elainenél megnézni. A gyomorforgató felvételen egy gyilkosságot rögzítettek, amin nem tudni, kik szerepelnek, ki vette fel, mikor történt vagy egyáltalán hol. Azonban a legjobb kérdés az, hogy kapcsolódik -e ez Matt első ügyéhez, vagy ez két különálló eset.

Ezek mellett persze megvannak a magánéleti gondjai. AA gyűlésekre jár, az ital mindenütt ott folyik, akárhova megy is. Matt nem enged a csábításának, de ki tudja, meddig képes kitartani. Elaine különös gondolatokat oszt meg Mattel, amikkel a férfi nem tud mit kezdeni.

Matt Scudder ezen története is különös és izgalmas, miközben néhány fordulatot is belecsempésztek az ügyek közepébe. Mattnek el kell merülnie az alvilági körökben, ahol megjelenik a drog és a pornó ipar is. Bizonyítékot kell szereznie arra vonatkozóan, hogy Thurman bűnös, vagy ártatlan, miközben olyan személyeket kell azonosíttatnia, akikről még csak azt sem tudja, hogy hívják, vagy honnan jöttek egyáltalán. Az ügyek nem várt fordulatokkal zárulnak, melynek "ihletadója" Matt egykori társa, és "tanítója".

Az egyetlen negatívum, amit a könyvvel kapcsolatban tudnék mondani az az, hogy néhány helyen a véletlenek kulcsszerepet játszanak, ami egy krimi esetében nem a legjobb megoldás, főleg akkor nem, ha beigazolódik, hogy tényleg úgy van, ahogy - mindenféle bizonyíték nélkül - sejtették.

Összességében nézve kellemes olvasmány, ami olvastatja magát a gördülékeny stílussal, a feszült és az örökké alkoholmámoros hangulatával. Mindenesetre Lawrence Block még mindig képes olyan történettel előállni, ami leveszi az embert a lábáról, elgondolkoztatja, és a világában tartja míg el nem éri az utolsó betűt. Oda érve pedig kéri a folytatást...



A könyvet köszönöm az Agave kiadónak és Lobonak!

2 megjegyzés:

Magnolia írta...

Ez lesz a következő Block sorozat amit elkezdek majd, ha végeztem Bernievel :)

Mandi írta...

Szia!
Szerintem nem rossz. Nekem ez az első Block-sorozatom, és igaz, össze-vissza jutok hozzá a részekhez (ilyen sorrendben is olvasom őket), de egyáltalán nem bántam meg, hogy belekezdtem :)

Ezen sorozata után Berniere is kíváncsi leszek :)

Jó olvasást!

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *