z

2014. november 22.

Filmszemle: A kiválasztott (Az éhezők viadala 3/1.)


Egy barátom rángatott el a moziba erre a filmre, hisz mind a ketten nagyon kíváncsiak voltunk rá, milyen is lesz a 3. Éhezők viadala könyv adaptációja. Mivel tudtuk, hogy két részes, először mentek a latolgatások, hogy vajon hol fogják elvágni a sztorit. Körülbelül éppen ott, ahol számítottunk rá...

Ezek után tényleg már csak az a kérdés, hogy mit akarnak még beletenni a II. részébe... Miért is?
INNENTŐL FOGVA FILMRE ÉS KÖNYVRE VONATKOZÓAN SPOILER KÖVETKEZIK!!!

Elkezdődik azzal az egész film, hogy jön Katniss, aki teljesen meg van törve, kikészült idegileg, ami teljesen érthető. Próbálják kizökkenteni a lányt, de hát ez nem egyszerű mutatvány. Végigkövethetjük a könyv eseményeit, és ahogy már megszokhattuk, némileg kiegészülésre kerül. Ilyen Snow elnök néhány monologizálása, vagy Coin elnökasszony és Plutchart egykori játékmester megbeszélései.

Katniss szépen, fokozatosan átváltozik fecsegőposzátává, kap egy stábot, akik képanyagügyileg mindent dokumentálnak, propaganda filmeket gyártanak, és felveszik a kesztyűt. A film elvágása egy meglehetősen bizarr jelenettel történik meg, melyben Peetát láthatjuk, ahogy Katniss egy üvegen át nézi a vergődését, aki olvasta a könyvet, az tudja, miért... 


INNENTŐL FOGVA FILMRE ÉS KÖNYVRE VONATKOZÓ SPOILERNEK VÉGE!!!


A Fecsegőposzáta, a forradalom jelképe
Tehát maga a film emészthető, jó a szereplők játéka, legtöbb esetben könyvhű a történet is, a drámai pillanatokat valahogy mégis sikerült elbagatelizálnunk. Miért is? Akadt néhány momentum, ami miatt végül nem tudtuk átérezni a nagyobb horderejű történéseket.

Teljesen érthetetlen volt például, hogy a 8. körzetes katonák hogyan gondolhatták komolyan azt, hogy néhány géppuskával (vagy valamivel, ami ahhoz hasonlított) majd leszednek jópár, a fejük fölött hipergyorsan repkedő repülőgépet. Az is érthetetlen volt, Katniss egyetlen nyílvesszővel hogy szedhetett le két ilyen vadászgépre emlékeztető repülőt. Valahogy nehezen tudtam elképzelni, hogy akkorát tud robbanni egyetlen nyílvessző, aminél valószínűleg csak a hegyében volt robbanótöltet (vagyis egy kisujjnyinál is kisebb helyen). Az meg, hogy egy nyílvessző ilyen magasra száll úgy, hogy nem téríti el a repülő menetszele... Lehet, hogy a repülőgép szárnyánál volt egy nagyerejű mágnes, ami direktbe bevonzotta a lövedéket?

Amikor a lázadók betörnek egy vízierőműhöz, felrobbantják, és a Kapitóliumban elment az áram, a mozizós társammal eszmefuttatásokat tettünk azt illetően, hogy ez most szolgáltatói hiba (vagyis a Kapitólium elfelejtette befizetni a villanyszámlát), vagy szimplán egyfajta rezsicsökkentésről van szó.

Ezt követően Snow elnök bejelentkezik a lázadókhoz, mikor Katniss megszólítja. A lázadók nem tudnak bejutni a Kapitólium rendszerébe (kidobják őket onnan, mint jogtalan felhasználókat). Végül Snow bontja a vonalat, miután biztosítja a lázadókat róla, hogy pontosan tudják, hogy egy lázadó kis csipet-csapat bent van a Kapitólium területén. Snow sietve bont vonalat, amiből arra következtettünk, hogy nem akar sok reklámot, nehogy nagyfokú reklámadót kelljen fizetnie.

Az már csak hab volt a tortán, hogy az "Apa kezdődik!" reklámot is odaidézték a film végére, melyben lemásoltatják Josh Hutcherson -nal (Peeta) a reklámbeli gyerek rángatózó mozgását.
Összességében nézve kíváncsian várom, mit adnak le a második részben, ugyanis nem sok esemény maradt a folytatásra. A könyv történetének 3/4-ed részét már eljátszották, úgyhogy nem tudni, a három főbb eseményen (egy csatajelenet+a rózsáskertes rész, és két, általam nagyon kedvelt karakter halála) kívül milyen puskaport akarnak még felrobbantani a mozivásznon.

A film előzetese (feliratos):

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger