Az árnyékvilág peremén
Csillagfényszövők
Sea Monsters and Other Delicacies
The End of the World
Skulduggery Pleasant
The Last Ever After
Itt nincsenek hercegek
Az ördög köve
Wunderkind. Una lucida moneta d'argento
Stan és Pan

2014. november 10.

Allan Frewin Jones - Csang-O Holdsüteménye (Talizmán 2.)

Allan Frewin Jones sorozata igazán egyedi. Az teszi azzá, ahogy a mítoszokat eljuttatja a gyerekekhez. Ezúttal egy kínai legendát tár elénk, méghozzá a Holdünnephez és a Holdsüteményhez kapcsolódóan.

Hőseink ezúttal Kínát veszik célba... vagyis egy ottani ásatást. Ősi város húzódik ugyanis valahol a föld alatt, és Christie professzoré a megtisztelő feladat, hogy vezesse az ásatást. Természetesen magával viszi Jonnathant, a segédjét, annak öccsét Josht, és a saját lányát, Ollyt.

A két gyerek azonban ezúttal sem tud megülni a fenekén, újabb kalandokba keverednek. Miután elrabolják Josht, megtudják, valójában kinek is dolgozik Christie professzor. Titok derül egy ősi mítoszra, mely Csang-O-ról és szerelméről szól. Ennek nyomában mindenki versenyt fut a Holdsüteményért. Egy újabb talizmánért, melyet egy ősi, titkos szervezet őrzött egykoron, mely már kihalt... vagy mégsem?

Csang-O mítosza (a könyvből szedve): élt egyszer egy halhatatlan íjász, aki Hou-ji, akit a földre száműztek, mert 10 napból 9-et lelőtt az égről, mikor aszály súlytott. Mivel asszonyának nem tetszett a halandó lét, az íjász megprólta néhány pirulával visszaszerezni a halhatatlanságot. Csang-O (a feleség) megszegte a szabályt: a gyógyszerből csupán a felét kellett volna bevenni, de ő az egészet lenyelte, és ezzel a holdig repült. Rendbe akarta hozni azt, amit elrontott, és ezért felköhögte a pirula egy részét. Ebből akart új pirulát készíteni (ez lett végül a holdsütemény) a férjének, hogy újra együtt lehessenek, de elbukott, mert a holdsütemény nem jutott el a férfihez.

A gyerekeknek tehát meg kell találni a holdsüteményt, hiszen szárazság van, és meg kell szüntetniük.

Ritkán sikerül úgy, hogy a második kötet jobban tetszik az elsőnél, de itt ez a helyzet áll fent. Ez a kötet annyival volt másabb, mint az előző, hogy sokkal többet láthattunk a mítoszok és a misztikumok világából, miközben harmóniában volt egymással a mozgalmas és a magyarázó rész. Nem derül ki több a szereplőkről, inkább az események pörögnek tovább. A gyerekek többször hagyatkoznak az eszükre és fortélyokra, mint a puszta szerencsére (no azért ez sem kopott ki a történetből).

Őszközép ünnepkor (中秋节) a telihold az együtt levő családot
 szimbolizálja, kelléke még a holdsütemény, a piros lampion
és az oroszlán tánca, mely elűzi az aszályt

Láthatjuk, mennyit ér az igaz barátság ereje, hogyan támadhat fel hamvaiból egy ősi kultúra - jobban mondva attól, hogy valami nincs a szemünk előtt, nagyon is létezhet -, és tovább folytatódik a jó és rossz közti harc. Külön tetszett, hogy bemutatásra került, miért lényeges az oroszlán és a sárkány a holdünnepségen, és honnan ered a holdsütemény. A San Ren szervezet is piros pontos, és a különböző helyszínek bemutatása is gyönyörű lett.

Természetesen most is előkerülnek az árulók és a banditák, viszont nem egyértelmű eleinte a két gyereknek, hogy ki(k) melyik oldalon áll(nak). Helyzetüket nehezíti, hogy testőrséget kapnak, de Ollyt és Josht ez sem állítja meg. Szereznek néhány új barátot, akik kihúzzák őket a bajból, és még néhány kifejezést is megtanulnak mandarin nyelven amellett, hogy belepillanthatnak felületesen a kínai kultúrába.

Néhol akadtak a regény folyamán érthetetlen momentumok, mint például a világító végű toll, ami egy fél oldallal arrébb valamiért már csak sima zseblámpává degradálódik, de még ezek sem tudták elvenni a regény báját, lendületét, gyermekies kalandosságát.

Összességében nézve egy könnyed gyerekmese, misztikus kutatás a következő talizmán után. Ennek a talizmánnak viszont súlyos titka van, melyet Ollynak és Joshnak kell a továbbiakban őriznie. Hogy hova mennek a következő részben, hamarosan...

Nincsenek megjegyzések:

Az elmúlt hét legnépszerűbbjei

Rendszeres olvasók

Feliratkozás