Responsive Advertisement

2020. július 30.

Jane Austen - Büszkeség és balítélet

Egyszer, még egyetemista koromban a szobatársamnál, Nikinél láttam ezt a könyvet. Azt mesélte, minden évben legalább egyszer elolvassa, mert nagyon jó. Aztán elkezdtük kielemezni Austent, és rájöttem, azért viszolygok tőle, mert nem tetszett az Értelem és Érzelem.
Elmentem államvizsgázni, és amikor visszaértem, egy kötet feküdt az asztalomon azzal, hogy adjak neki egy esélyt és reméli én is annyira meg fogom szeretni a kötetet, mint ő.

Manchesterben elmentünk a kastélyba, ahol az 1996 -os film is játszódik. Még a filmet nem láttam, de legalább ehónapban végére értem a könyvnek.

Fülszöveg (spoileres):
Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett.
Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét.
Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk.
Azt kell mondjam, a modern ember tévét néz és olyan műsorok érdeklik, mint a Való Világ és a Big Brother. Jane Austen ugyanezt az élményt nyújtja regényében az olvasónak és a korabeli embereknek. Annyi, hogy itt kastélyokba vannak zárva az emberek, akiknek végigkövethetjük mindennapjait, szerelmi életüket, botrányaikat és humoros megmozdulásaikat.

 Itt ugyanúgy a lét a tét, illetve a minél jobb házasság megszerzésével a pénzesedés, gazdagodás. Néha belefér egy-két intrika, furkálódás. A szülők szeretnék elrendezni a házasságokat, de persze a szívnek nem lehet parancsolni.

Bennetéknek 5 lánya is van, és valamennyi kalandjait nyomon követhetjük. Persze az olvasó már tudja, hogy Lizzie élete lesz az, amit érdemes követni, hiszen ott lép be a romantikus irodalom legnagyobb szívtiprója: Mr. Darcy.

Meg kell valljam, ezt a Darcy rajongást eléggé eltúlzottnak találom. Hősünk ugyanis alig jelenik meg a színen. Főhősnőnk egyetlen levél után úgy belezúg, mint vak ló a szakadékba. Ráadásul a büszkesége miatt meghoz egy sor rossz döntést is.

A kedvenc karakterem Mr. Bennet volt, aki szellemes (mai szóval élve: laza) megszólalásaival és bölcs gondolataival azonnal belopta magát a szívembe. Kár, hogy ritkán találkozunk vele, mert felesége elviszi tőle a rivaldafényt. Mrs. Bennet ritka kiállhatatlan némber. Jó házba akarja házasítani a lányait, verseng a többi anyukával és mindig az övé az utolsó szó.
A lányok között is vegyes a felhozatal. Jane kissé visszahúzódóbb, Elizabeth büszke és eszes, Lydia a kissé butácska naiv karakter.

Igazándiból minden lány megtalálhatja azt a testvérek között, akinek a személyisége a legközelebb áll hozzájuk, így minden olvasó némileg szerepet kap a történetben.

A humora, a tanulságai miatt valóban megtetszett a könyv. Amiért mégsem kap nálam maximális pontozást, az a Mr. Darcyt övező rajongás, illetve az a néhány unalmasra sikerült szakasz, amikor csak tengődünk a lapok között, mert érdemben semmi nem történik. Nem szeretem az ilyen csöpögős sztorikat, és ezek a megmondó, kotnyeles karakterek... Ezek néha olyanok voltak nekem, mintha citromot kellett volna nyalogatnom olvasás közben...

Összességében nézve meglepődtem, mert jobban tetszett, mint vártam. Továbbá mindenképpen olvasnom kellett volna, hisz a polcomon olyan könyvek figyelnek, mint a "Vakáció Mr. Darcyval" vagy a "Büszkeség és balítélet, meg a zombik" című könyvek. A régies nyelvezet ellenére is érthető a mondanivalója. Mr. Bennet pedig olyan bölcsességek kimondója, amelyek mai világunkban is igen figyelemreméltóak. Sosem hittem, hogy ilyent mondok, de olvasásra ajánlom.

A 2005-ös változat trailere:

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *