Responsive Advertisement

2014. szeptember 19.

Filmszemle: Az útvesztő

Hollywoodból tényleg kiveszett az ihlet, ugyanis azon könyvek, amik befutottak, gyorsan a filmvásznon végzik. Gondoljunk bele, hogy hamarosan jön a Ha maradnék filmváltozata is, az Éhezők viadala 3/I., előtte még lesz Lawrence Block egyik könyvéből is, illetve az Emlékek őre sem kerülheti el ezt a sorsot.
Nem is olyan régen olvastam Az útvesztő (Maze Runner) című könyvet is (James Dashner), és olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy megnézhettem a moziban... eredeti nyelven... FELIRATTAL!

Azt hiszem, ezutóbbi szempont volt az egyetlen pozitívum, ami a film mellett szólt, no meg a helyenként eltalált szereplők.

SPOILERT TARTALMAZ A KÖNYVRE ÉS A FILMRE NÉZVE!

Mivel már olvastam a könyvet, óhatatlanul is elkezdtem összehasonlítani a történetét a könyvbelivel, viszont tény: a leglényegesebb momentumokat hagyták ki a filmből... Ezt támasztja alá, hogy a jobbomon és balomon ülők, akik tudták, hogy olvastam a könyvet, többször arról faggattak, hogy ez vagy az miért vagy hogyan történt, mert azokat a lényegi mozzanatokat hagyták ki, amik értelmet varázsoltak volna a történetbe. (Tanulság: több helyen, ahol eltértek az eredetitől, egy logikátlan katyvaszt eredményezett).

Nagyjából az összes szereplő
Kezdjük rögtön az elején. Megjön Thomas, aki ugye nem tud semmit, és minden fiú helyből kiröhögi. Majd nem sokkal később Newt a szárnyai alá veszi a fiút, és lazán mindent kitálal mondván, hogy ugyanabban a sárban taposnak mind. Akkor tulajdonképpen a srácoknak miért is kellett kiröhögni Thomast? Itt volt egyébként még egy pirospontja a filmnek: Newt nem titkolózik, elmond mindent, mert belátja, hogy egységben az erő.
Akik olvasták a könyvet kérdezhetik: de hát hol van Chuck? Valójában sehol. Az egyik leglényegesebb könyvbeli mellékszereplőt lazán a háttérbe állították a készítők, kap egy nyálas jelenetet, de tulajdonképpen nem látjuk azt, ahogy bosszantja Thomast, ahogy próbálja eljátszani a mentort, és ahogy ügyetlenkedik. Éppen ezért érthetetlen (részben) a lezáró jelenet is (nem lőném le a poént).

A logikátlanság sorába tartozik továbbá Gally. Thomas mióta csak átlépi a Tisztás küszöbét, valahogy böki Gally csőrét, és nincs rá indoka. Ugyanis itt Gally nem világosodott meg, fogalma sincs, kicsoda Thomas, sőt, Gally lesz a vezetője a csapatnak! Hogyhogy nem szúrták meg Gallyt? Úgy, hogy a gyerekek kezéből kirántották az ellenszert: mindent kapnak a doboztól, amit akarnak, viszont a siratóellenszer nem szerepel a dolgok listáján.

És nem csak ez. A késlegyek is elmaradnak, ahogy a kódszavak is. A kód, ami az ajtó kinyitásához kell, lazán az ölükbe pottyan Minhotól, aki azonnal összeszedi az összefüggéseket.

A labirintusban

Thomas indokolatlanul akarja megmenteni Albyt az útvesztőből, Ben úgy támad rá, hogy azt sem tudjuk meg jóformán, hogy megszúrták. Nem derül ki, hogy akit megszúrnak, azzal mi történik, és a kölykök csak a szabadulás után tudják meg, hogy van napkitörés, és hogy mindenkiből egyfajta agyatlan, vérengző dögöt csinál.

Annyira logikátlan helyenként a történet, és annyira kifejtetlen marad, hogy amikor kijöttünk a moziból, el kellett magyaráznom például, hogy került ki Gally az Útvesztőből a megmenekült fiúk közé, vagy miért támadt rá a társaira. Itt ugyanis kapunk egy Gallyt, aki csak úgy oda van csapva a film végére. Hogy jutott ki az útvesztőből, mikor a többiek élet-halál harcot vívtak a siratókkal??? Őt hagyták lazán kisétálni? Hozzá kell tenni, hogy a kapuk nyitvamaradásakori eseményeknél nem él a siratóknál az egyszerre egyet szabály, hanem értelmetlen öldöklés veszi kezdetét. Nem derül ki, hogy Alby miért adja fel a harcot, hogy mi a lényege az útvesztő rejtvényének, nem sittelik le Teresát, és nem derül ki a lány különleges képessége sem... 

Szereplők: 
Találkozhatunk több, már jócskán ismert gyerekszínésszel. Összeollózták a Narnia Krónikái sorozatból ismert Will Poultert (itt: Gally, Narniában: Eustace), a Nanny McPheeből ismert Thomas Brodie-Sangstert (itt: Newt). Vagy itt van Kaya Scodelario (Teresa), aki feltűnt már a Most jó (az Amíg élek filmváltozata), illetve a sokszoros sorozatsztár Ki Hong Lee (Minho) is.
Sztárokból tehát nincs hiány, történetből és logikai összefüggésből annál inkább. 

Ami a képi világot illeti, egész megnyerő. A labirintus felépítésével nem voltam kibékülve, de az effektek, és a képi elemek szerintem egészen jóra sikerültek - kár, hogy teljesen fölöslegesen. Még a ház is impozánsan nézett ki, hogy egy fán volt (az már nem volt részletezve, hogy akkor miért nem építettek olyan magas építményt, mint amilyen magas a fal, hisz akkor kiszabadulhattak volna...). 

Összességében nézve úgy tűnik, mintha Hollywood gyomrát megfeküdte volna ez a történet. Mintha nem néznék, mi a lényegi tartalma a filmnek, hanem egy igazán véresnek tűnő, értelmetlen mészárszéket akarnának bemutatni. Hollywood bicskája beletört ebbe a filmbe...

Csillagozva: 5/2

 

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *