Responsive Advertisement

2014. július 16.

Holly Black - A fehér macska (Átokvetők 1.)

Nagyon régen még Gigi hívta fel a figyelmemet Holly Black könyveire. Akkoriban még csak reménykedtem, hogy egyszer kijön ez a kötetet is magyarul, mert az angollal meglehetősen hadilábon álltam. Miután a KMK kiadta, igyekeztem minél előbb beszerezni, és elolvasni...

Átokvetők. Így hívják azokat, akik képesek az érintésükkel másokat megátkozni. Különleges képességekkel bírók járnak az emberek között, akik egyetlen érintéssel megölhetnek bárkit, esetleg megváltoztathatják más emberek/tárgyak alakját, vagy befolyásolhatják az érzelmeket. Hozhatnak szerencsét, vagy balszerencsét azzal, hogy pusztán megérintenek valakit.
Éppen ezért az átokvetőket üldözik, és a normál emberek félnek a hihetetlen erejüktől.
Cassel, a 17 éves fiú egy átokvető családba születik, de ő az egyetlen olyan családtag, akinek látszólag nincs semmilyen ereje. Ennek ellenére profi svindler. Az iskolájában bukmékerkedik, mindezek mellett profin tör fel zárakat, és céljai érdekében mindenféle hazugságot bevet. Például, miután kiteszik az iskolájából egy különös éjszaka után - mely különös események sorát indítja el. Cassel lát egy fehér macskát, amit követni kezd - és a valóságban egy tetőn köt ki. Mikor felébred a magasban, segítségért kiabál, és azt hiszik, öngyilkos akar lenni. A múltbeli események rovására írják mindezt, ugyanis anyját börtönbe csukták, apja eltűnt, idősebb bátyja pedig beállt a maffiához.
Miután nagyapjához kerül, a régi szülői házat kezdik el közösen rendbe hozni. Casselt nem hagyja nyugodni az álom, a fehér macska, és az, hogy el akarják tanácsolni az iskolából. Ahogy elkezdi kideríteni, mi is történt vele valójában, egyre furcsább dolgokra jön rá. Például arra, mit is akar tőle az a bizonyos fehér macska.

Egy másik borító
Amikor még csak képen láttam, már akkor sem tetszett a könyvnek a borítója. Egy átvett borítóról van szó, aminek a közepén vastagon virít az angol cím, valahol körülötte pedig egy nagyítóval látható a magyar címe - ezt az összeállítást nem csak ennél, de más könyveknél sem értem. Ez a macskás borító valahogy jobban tetszik - két fontos momentumát ábrázolja a könyvnek: a macskát, és a kesztyűt.

A macska: a fehér macska visszatérő eleme Cassel álmainak. Hihetetlenül jól bele van építve a világba, ahogy fel-felbukkan, és óvatosan alakít kicsit az eseményeken úgy, hogy Cassel nem is tud róla.

A kesztyű: ami által az emberek érinthetetlenek lesznek. Mindenkin van kesztyű, mert nem lehet tudni, hogy kik az átokvetők. Olyan érzésem támadt olvasás közben, mintha az X-men 3. részét olvasnám átokvetőkkel: vizsgálatokat akarnak, hogy kiszűrjék, kik az átokvetők, illetve törvényi szabályozásokat léptetnének életbe ellenük/értük (attól függ, melyik csoport szemszögét vesszük).

Egy meglehetősen kidolgozott világot kapunk, amelyben az a fő szabály, hogy amennyiben különlegesebb vagy, mint az átlag, akkor már félnek a tehetségedtől. Mivel nem tudják, kiben rejtőzik tehetség, hát mindenkitől félnek. Belegondolva és párhuzamot vonva a világunkkal rájöhetünk, hogy noha nem átokvetők vesznek körbe minket, a tehetséges embereket a legtöbben csodálják, "félnek" tőlük, és érinthetetlennek tartják. A tehetség lehet, hogy mindenkiben ott lakozik, csak nem tör elő, vagy nem fedezik fel. Mivel az átokvetők a kezükkel tudják az átkokat szórni, ezért kötelező elem mindenkin a kesztyű, és nem érinthetik meg az emberek egymást - félnek egymás érintésétől.

Amulettek: ezekkel védekeznek a különböző átokvetőkkel szembe. Olyan kristályok, melyeket megátkoztak, és egy-egy kristály egy-egy átkot képes kivédeni. Mondhatni: van ellenszere a képességeknek, tehát mégsem annyira érinthetetlenek a különlegesnek hittek (átokvetők).

Nagyon izgalmas a világ, ahol a történet játszódik. Tele van varázzsal, misztikummal, és mindennek a hátterében ott van a maffia, aki természetesen kiaknázza a kínálkozó lehetőségeket. Kikből is válhat hiszen a legnagyobb rejtett hatalom (maffia), mint nagy átokvető családokból?
Remekül kezeli ebben a világban a misztikumot. Sokáig nem lehet tudni, hogy Cassellel a képzelete játszadozik, az idegei kezdik felmondani a szolgálatot, és így jön ki rajta, vagy esetleg tényleg van valami más a háttérben, ami miatt az történik vele, ami. Nem lehet tudni azt sem, hogy Cassel azért jó szélhámos, mert az átokvető képessége teszi lehetővé (hisz mindenki azt feltételezi róla, hogy van neki, ha már két testvérének is van), vagy ez egy kifejlesztett tehetsége.
Ahogy végiggöngyölíti az ügyeket, ahogy kidolgozza és kivitelezi a terveit, ahogy rájön a csúf igazságra... Közben felfedezi a barátságot (ami addig ismeretlen számára), azt, hogy nem mindig a családtagok azok, akikre támaszkodhat, és hogy sok esetben nem az árulja el, akiről elsőre feltételezné.

Hihetetlen karakterekkel ismerkedhetünk meg az út során, akik szinte lelépnek a könyv lapjairól. Ott van Barron (Cassel fiatalabb bátyja), aki jogot tanul. Furcsa figura, aki lazának mutatkozik, és hol védi az öccsét, hol támadja - nem lehet kiigazodni rajta. A másik bátyj hasonló kaliber, bár jóval komolyabb, és már családos. A maffiának dolgozik, viszont ő akarta így.
A nagyapa egy hihetetlen figura. Folyton zsémbel, dolgoztatja Casselt, mégis szerethető figura. Ott van, ahol és amikor kell. Nem ejtették a fejére, és noha szigorúnak mutatkozik, valahogy mégis sikerült megkedvelnem.
A főbb karakterek közé sorolható még Lila, a naaagy maffia átokvető család fejesének lánya, akiről rengeteg múltbéli dolgot megtudunk. Többek közt azt is, hogy Cassel megölte, és ezért rettegnie kell a maffiától. De vajon tényleg? Mindenki úgy tudja, hogy a lány csak úgy eltűnt. Vagány csajról van szó, aki apja nyomdokaiba akart lépni.

A rengeteg szál aztán mind egy helyen összpontosul a lezárásnál. Noha maga a történet kiszámítható, mégis olvasmányos a könyv, és valóban lehet izgulni a karakterekért. Ki a rossz fiú? Ki nem? Ki hazudik vagy titkol el valamit? Ki mond igazat? Együtt nyomozhatunk Cassellel, lépésről lépésre, miközben izgulhatunk a fiúért. Nem tudnék egy kedvenc jelenetet megjelölni a könyvben, mert az egészet élveztem az elejétől a végéig.

És a sok tapogatózás után (ami zseniális kivitelt kapott) a finálé nagyot csattan. Tökéletes lezárása a nyitó kötetnek, és tökéletes löket a sorozat folytatásának.

A sorozat 3 része
A kép forrása

Összességében nagyon tetszett. Nem olvastam mostanában hasonlóan lendületes, és ilyen gördülékeny YA történetet, ami ennyire megfogott volna. Egyszerű, furmányos, talányokkal teli, fehér macskás, maffiás, és mindez egyedi világot kap, egyedi szabályokkal... amik egy idő után már nem is dominálnak.
Szívesen eltöltenék még több időt Holly Black világában. Eddig a sorozatnak 3 kötete jelent meg, úgyhogy remélhetőleg hamarosan folytatódik a kalandozás...

A könyv trailere:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *