Responsive Advertisement

2014. július 5.

Vloggeres tömegtermelés


Már napok óta böki a csőröm ez a téma, viszont csak most értem el arra a pontra, hogy kiadjam magamról....
Mikor elkezdtem a blogot, előtte rengeteg témával kapcsolatosan csináltam videókat (a kutyámtól kezdve mindenről, majd évekkel később, mikor a szüleim is látták pár munkámat, technikai eszközeim is jobbak lettek hozzá...), és anno gondoltam rá, hogy lehet, videóznom kellene a könyvekről. Egyszer hallottam vissza a hangomat, utána köszöntem az élményt, nem kellett többet - önvideózás kifújt, önkritika bekapcsolt.

Mostanában egyre több vlogger van a könyves szakaszon, viszont csak elvétve találok egy-két jót. Néhányon látszik a fejlődés majdnem videóról videóra, mások a jónak szánt tanács ellenére sem veszik ki a zavaró tényezőket/raknak be értelmes szövegeket a videókba.
Úgy veszem észre, hogy sokakban nincs túl sok önkritika, sem pedig ötletesség. Egyszerűen lemásolnak más, mára már nagyon népszerű vloggereket (akik nem feltétlenül könyves területtel foglalkoznak), vagy pedig külföldi mintákat vesznek át ahelyett, hogy egyes ötleteket építenének csak bele a videóikba, miközben a saját személyiségük is előtérbe kerül. Kicsit olyan érzés, mikor megnézünk egy videót az egyik vloggertől, majd másikat a másiktól, amik tök ugyanarra a kaptafára készültek, hogy ez egy ipari tömegcikk, egyenesen a futószalagról.

Az meg már inkább a humor kategória, mikor az alapvetően rossz gesztikuláció és hanghordozás mellé valami olyan effektet tesznek be vloggerek, amit utána rögtön nem lehet érteni. Ő lehet, hogy tudja, hogy mi van ott, de aki nem ismeri a szövegkönyvet, annak fogalma sem lesz róla, így a videó adott szakaszaiban lehet, hogy pont a lényeg kerül átugrásra. A készítő természetesen jópofa húzásnak veheti, hogy bemutassa, nem csak a kritizáláshoz, észosztáshoz, monologizáláshoz ért, de még a hangeffektekhez is... A kevesebb viszont néha több. Kevesebb gesztikulálással, több lelkesedéssel, kevesebb mindenféle effekttel, és lényegi mondanivalóval bármelyik videóból élvezhető darabot lehet fabrikálni.


Egy másik tipikusan problémás pont a képi anyag. Erre egy vloggernek nagyon oda kell figyelni, hisz a vizuális effektek is sokszor eltorzíthatják a látványt (lásd: szemroncsoló háttér, idétlen bejátszások, oda nem illő figurák beszúrása stb...).


Most bárki azt mondhatja, hogy "akkor csinálj jobbat!" Nem csinálok, mert tudom, hogy a végeredmény nem olyan lenne, amihez a nevemet adnám. Van annyi önkritikám, hogy tudjam, nem működne a rendszer. (Talán majd egyszer... egyetlen videó erejéig megmutatom, mit tudnék kihozni...)


Vannak nagyon szimpatikus vloggerek, akik nem azért szimpatikusak, mert ismerem őket, vagy mert nem, hanem mert megtetszettek a videóik.

Snerg man az elsők között volt, akikre felfigyeltem. Igaz, az első videóiban zavart a lassú beszéd, viszont olyan könyveket boncolgatott, amik engem is érdekeltek, és tetszettek a meglátásai. Noha az arcát nem vállalja, bemutatja az írókat, a videók elején megjelenik egy-egy szám, amiről asszociálhatunk a könyvekre, amikről szó lesz. Van eredetiség a videóiban, még akkor is, ha csak képek vannak összemixelve.
Kispingvin nemrég kezdte el a vlogolást és - most sokan felhördülnek, hogy elfogult vagyok, pedig nem - nagyon jók a videói. Érdekes szemszögekből mutatja be a könyveket, és a videói egyszerűsége a nagyszerűségük forrása. Mióta láttam a videóit, azóta a Könyvtolvaj és a Csillagainkban a hiba is a listámra került.
Kispingvin mutatta nekem Patyimoly -t, akinek jelenleg még csak egy videója van, de bízom benne, hogy a jövőben lesz még több is.
Külföldiek közül akinek a legjobban tetszik a csatornája, az Lauren, aki a 16512read néven fut. Lendületesek a videói, és hellyel-közzel akad csak olyan, hogy más véleményen vagyok, mint ő. Aranyosak a videói, pörgős és nem lehet unni őket.

Viszont az, hogy valami csak aranyos vagy cuki egy videóban, attól az még nem lesz nézhető. Ha valami extrát ad a világnak, az az igazi. Még egy macskás-kutyás-akármilyen-állatos felvétel is lehet elképesztően aranyos, aminek (hogy úgy nevezzem) az extra adalékanyaga általában valami humor, vagy komoly (figyelemfelkeltő) anyag. Van mondanivalója, és nem egy üres maszlag.

A könyves vloggerek esetében nehezebb a dolog, ugyanis nekik azt kell elérni, hogy miután megnézi az ember a videójukat, ne az járjon a fejében, hogy mi nem tetszett neki a videóban, hanem az, hogy "hm, igen, ez a könyv jónak tűnik, én is el akarom olvasni". Belőlem a fent említett vloggerek hozzák ki ezt az élményt.

Ti is ismertek vloggereket, akik hasonló érzetet keltenek bennetek?

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most van két fiú, akik elkezdték a saját könyves csatornájukat... bár ne tették volna. Mind a kettő borzasztó. Vicces, hogy azt gondolják, értelmesek, holott szemetet olvasnak, pontosan azokat a tömeggyártású könyveket, amiket az ilyen magukat intelligensnek gondoló, ostoba tiniknek gyártanak. A videó vágásához, effektekhez sem értenek, és nagyon látszik, hogy koppintani próbálják a külföldi booktubereket, kevés sikerrel. Humort is próbálnak csempészni a videóikba, de iszonyatosan erőltetettek a viccek és kb. a fejem verném a falba tőlük. Úgy reklámozzák magukat, hogy az nem igaz, molyon 34 zónába berakják a legújabb videóikat. Szóval rettenetesen idegesítőek.

Mandi írta...

Kedves Névtelen!
Köszönöm a hozzászólásod! :)
Azt hiszem tudom is, kikről beszélsz. A facebook legkülönbözőbb csoportjaiba (moly csoport, John Green csoport stb.) is tőlük hangos, és az ember képébe nyomják a videóikat.
Azok mellett amit leírtál nekem még az volt felháborító, hogy téves információkkal is dobálóznak (nem néztek utána, hogy a könyvborítókat is szerzői jog védi, Moning könyvéről már egy rész után tudják, hogy valami vámpírszerű lények vannak benne, holott a vámpírokhoz a sorozat ismeretében a legkisebb köze sincs... stb.)

A legnagyobb baj, hogy az olyanok miatt, mint amilyenek ők is, elítélik majd az összes vloggert, és ez baj :(

Névtelen írta...

Nem tudom, miért szereti őket olyan sok moly, kb. százvalahányan figyelik is őket, ők pedig követnek vagy húsz embert. Én is szeretem Kispingvin videóit, és bár rosszul vagyok a Csillagainkban a hibától, ő pedig szerette, mégis nagyon értelmesnek tartom és örömmel nézem a videóit. Több nézettséget érdemelne.
Nem tudom, mennyi videójukat láttad, hogy ezen megakadjon a tekinteted, de elírások is akadnak néhány helyen, ami nálam sikítófrászt tud okozni. Ne adjon már ki az ember olyan alkotást a kezei közül, amit csak félig-meddig készített el, nem? Főleg, ha nagyon szereti, amivel foglalkozik. A folyamatos hangeffektek is idegtépőek, és itt nem a zenére gondolok, hanem mikor pl. eltorzítják a hangjukat mélyebbre vagy ilyen chipmunkosra, és egy árva szót nem lehet érteni. Összehasonlítva Kispingvin egy videóját az övékkel... ég és föld. Kispingvin szépen, rendezetten összefoglalja a cselekményt és gondolatait, a fiúk meg csapongva hadoválnak mindenről, ami hirtelen eszükbe jut. Az egyik 19 éves, és ilyenek mond, hogy 'omniózus'. :)Ezen nagyon nevettem.
Nem olvastam Moningot, de mint a könyvek iránt érdeklődő moly, a legtöbb regényről van egy picike háttérismeretem, és őszintén meglepődtem, mikor elkezdték emlegetni a vámpírokat a regényeinél.
Arról mondjuk én sem tudtam, hogy szerzői jog védi a borítókat. Ez mit takar pontosan? Nem lenne szabad a videókban felhasználni, meg úgy sehol sem? De nem csodálom, hogy bevágják azt a sok borítót, az amerikaiaktól tanulták :)

Mandi írta...

A fiúk munkái egy kaptafára épülnek. Nem láttam sok videójukat, de még ígyis bőven elég volt, köszöntem szépen. A molyos tevékenységük akkor tűnt fel, mikor az egyetlen aktívan figyelt Bloggerek zónába is a vlogos (holott van erre külön zóna) vackaikat pakolták be... Mindenhol az ember képébe nyomják a videóikat, és a népszerűség oka nem más, mint hogy "cukinak" tartják őket (legtöbb helyen ezt a jelzőt találtam). A kismacska és a kiskutya az cuki, mikor fiúkra mondják ezt akkor...
Rengeteg jó vlogger van. Szerintem is ilyen Kispingvin, illetve a Nosztalgikus mosoly (aki most könyvklubszerű adásokat is beiktat) meg még sokan mások. Ugyanazt a tendenciát látom a vloggereknél, mint a könyveknél: az igényesebb munkák háttérbe szorulnak, az ipari termékek meg előtérbe helyeződnek...

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *