Responsive Advertisement

2014. július 6.

Jeff Kinney - Rodrick a király (Egy ropi naplója 2.)

Az a furcsa helyzet állt elő néhány hónapja, hogy be szerettem volna szerezni magyarul az első két kötetét a sorozatnak, viszont sehol sem volt, ezért elkezdtem angolul elolvasni. Az idei könyvhéten noha már szemben jött velem magyarul egészen a 7-es kötetig, ettől függetlenül angolgyakorlásnak jónak tartom, úgyhogy így folytattam a sorozatot.

Ebben az esetben is, mint az első könyvnél, a film változattal találkoztam előbb. Nagyon humoros volt, és tényleg arról szólt, amit a cím ígért. 
Ennek megfelelően úgy álltam ehhez a kötethez, hogy legalább annyira viccesnek kell lennie, mint a film. Kár volt összehasonlítani, ugyanis történetében különbözött egymástól a mozi és a könyv változat.

A könyv úgy kezdődik, hogy Greg elmeséli, kapott egy újabb füzetet, amibe vezetheti a naplóját. Persze bátyja, Rodrick elkezdi megkeseríteni az életét, és ezt dokumentálja is. Rodrick vagány, és mindenre talál valami olyan megoldást, amivel megúszhatja feladatok megcsinálását. Amikor egy buli miatt büntetést kap, zenekarával elkezdenek próbálni az alagsorban, aminek az a vége, hogy megrövidítik a büntetését, csak menjenek máshova gyakorolni.
Közben Greg édesanyja kitalálja a "Mum Buck"-ot, aminek az a lényege, hogy különböző dolgok elvégzéséért játékpénzt kapnak, amit igazira válthatnak be. Miután Rodrick uzsorásként túl magas árat kér Gregtől egy házifeladat-vásárlás alkalmával, Greg is lebukik, hogy több játékpénz van nála, mint amennyi lehetne. A nemigazán testvéries viszonyon persze jól szórakozhatunk, miközben Greg több oldalról hagyott védetlen területet.
Rodrick folyamatosan azzal zsarolja, elmondja, mi történt a nyáron. Az is fenyegetést jelent, hogy legjobb (és egyetlen) barátja Rowley is tud az esetről. Közben Greg a visszaérkezett Chiraggal űz tréfát, miközben mindenki azt találgatja, hova tűnt a SAJT.
Mindenki megzakkan, mikor kiderül, kinek milyen munkát dobott ki a jövőre nézve a gép, illetve, mikor egy tehetségkutatót akarnak rendezni. Gregnek megdöbbenést okoz Rowley, aki nem vele tervezi a fellépést.

Bizonyos szempontból csalódást okozott a könyv. Noha ugyanaz a színvonal írás- és képügyileg, mint az első rész, a másodikban a cím indokolatlanná válik. Míg a film változatnál érthető, miért volt Rodrick a király, addig a könyvből ez nem feltétlenül derül ki. Itt is vártam volna, hogy a buli után majd Rodrick kikupálja kicsit Greget, ennek ellenére inkább átmegy szívatós bátyj funkcióba, és még ígyis meglehetősen kevésszer szerepel csupán.

A filmben voltak Rodricknak szabályai, a könyvben ezek nem jönnek elő, és hiányoltam is őket. Tetszettek viszont azok a jelenetek, amikor Rodrick "megoldásait" láthattuk egy-egy problémára. Valóban lazán és rodrickosan intézi el ezeket a dolgokat. Ilyen, mikor az antigravitáció növesztő hatását vizsgálja, mint "tudományos projektet" úgy, hogy egész nap az ágyban fekszik, majd bebizonyítja, hogy egy hónap alatt tényleg nőtt néhány centit...

Összességében elmondható, hogy a története gyengébb, mint az első kötet esetében, viszont Rodrickból többet kapunk (nem sokkal), kevesebb Rowleyt, és legjavában csak Greget. Ezúttal nem akar menő lenni, és nem a legjobb barátját választja áldozatának. Sokszor humoros, komikus jelenetekkel találkozhatunk, amik megnevettetnek az abszurditásukkal. A rajzok még mindig bájosak, és szintén remek humorforrások. Ezek után a következő kötet olvasása sem maradhat el...


ui.: Hiányoltam a könyvből a csokis esetet, ami a filmben megjelent. Nagyon eltalált jelenet a filmben...
A film trailere:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *