Responsive Advertisement

2012. április 1.

Elhúzódó magyar kiadások...

Mint láthattátok, az utóbbi egy-két hétben végre valahára felkerült Karen Marie Moning sorozata ezúttal az én olvasatomban is, Timus véleményezése mellé.
Rögtön nyomába szegődtem az ügynek: hány részes, mikor jelenik meg magyarul a következő stb...

A kérdésekre a válasz: 5 kötetes és nem mostanában fog...

A Kelly kiadó gondozásában megjelenő sorozatnak ugyanis egy végtelenül nagy hibája van: hogy sorozat. A kiadó ezért március 31 -én a facebook oldalán bejelentette, hogy beszüntetik (ideiglenesen) a sorozatok kiadását, mert hogy sok az illegálisan letöltött tartalom.
Nem csak Moning sorozatát fenyegeti tehát, hogy nem fogják folytatni a magyar kiadást, hanem többek között Az Éjszaka háza sorozatot, a Cassandra Palmer sorozatot, a Kékvérűek sorozatot, hogy csak párat említsek a kiadó felsorolásából.
Lesz vajon folytatás magyar nyelven?
A kiadó álláspontja az, hogy ha majd a letöltések száma kevesebb lesz, az eladott könyveké pedig több, abban az esetben folytatják a kiadást. Mikor fog ez bekövetkezni? Szerény meglátásom szerint sose, mert valljuk be: a letöltés gyors, és ingyen van.

Az olvasói rétegek is képviseltették magukat a kiadó oldalán kommentek formájában, és azt kell mondjam a legtöbb esetben remekül látják a dolgokat. Összeszedném a gondolatokat, amikkel egyetértek:

- Ha már a kiadónak nyomdakészen megvannak a sorozatok következő kötetei, miért nem adja ki limitált példányban, hogy megrendelés alapján tudják, mennyi kell belőle.
(Miért tartom jó ötletnek? Nem tudom, ismeritek -e a Tékasztorikat. Ez egy blog, amiből a Silenos kiadó vállalta, hogy könyvet készít, viszont, hogy ne legyen kárba veszett darab, kitűzték, hogy a kiadás április 1, és adtak a megjelenés előtt 1-1,5 hónapot, hogy mindenki rendeljen magának egy-egy kötetet, aki kíváncsi Vikire. Így garantáltan azokhoz jut el a könyv, akik szeretnék, mindegyik darabért megkapják az árat, nincs itt probléma. Jó az ötlet, mert máskor is működött/működik.)

- A kiadó szeretné rászoktatni az olvasókat arra, hogy megtanuljanak idegen nyelven.
(Egyetértek, mivel ezen hír olvasatán már kapásból azon gondolkodtam, hogy mindjárt megrendelem angol nyelven. A fogadás miatt nem fogom, és titkon még bízok benne, hogy a fogadás leteltéig helyre áll a rendszer, és ismét működni fog a magyar kiadás.)

- Könnyű a letöltésekre fogni a dolgot.
(Jogos, elvégre volt itt más dolog is. Például, hogy nem egy könyvet kaptam jóformán ingyen a kiadótól. Szerintem remek akciói vannak a kiadónak és jó dolog, hogy egész olcsón hozzá lehet jutni a kötetekhez - ilyen téren nem értem, hogy mire fel a letöltős dolog -, de elgondolkodtató ezek tudatában: vajon tényleg mindenről a letöltések tehetnek? Mármint arról, hogy bizonyos könyvek után nincs bevétel? Én is úgy jutottam a Tündérkrónikákhoz, hogy két kötetet a háromból hozzám vágtak egy ilyen akció keretein belül... Megismétlem: ezzel nincs baj, de egy-egy ilyen "ingyen" kötet olyan, mintha tényleg "letöltöttem" volna.)

- Kiszúrás azokkal szemben, akik eddig megvették a sorozatot...
(Ez az, ami a leginkább igaz! Teljesen olyan, mintha egy (óriási méretű) osztályról lenne szó: egy gyerek rosszat csinál (az illegális letöltő) és az egész osztályt (olvasói közösséget) büntetik meg érte, beleértve azokat is, akik megvették a könyveket, olvasták, forgatták, törték, zúzták, leették, leitták, szamárfülezték, jegyzeteltek bele, aláhúzták, kiidézték, agyoncetlizték, kispárnának használták stb... )

Wee csinált molyon egy petíciót is, hogy hátha a kiadó felfigyel az igazi olvasóira, akik eddig lojálisak voltak (állandóan, vagy átmenetileg), és remélhetőleg megtalálják azt a megoldást, ami mindenkinek jó.

Például, hogy igenis, rengetegen megveszik a könyveiket, hogy sok embernek tetszik az Éjszaka háza sorozat - még ha nekem nem is pont az a Kellys sorozat a szívem csücske. Észre kell venni, hogy a mai világban sajnos már alapvetően azok is igen kevesen vannak, akik olvasnak, nemhogy még azok, akik egy ilyen - mások által értelmetlennek, és időpazarlónak talált - hobbiért pénzt is adnak. A lelkes olvasók ideje azt hiszem lassan kezd lejárni, mert azokkal szúrnak ki, aki becsülettel beszerzik a könyveiket, elolvassák, a polcára teszik, gyönyörködnek benne (esetlegesen szaglásszák is).

Félreértés ne essék, nem támadás ez, nem is promóció, csak egy olyan olvasó véleménye, akit (főként manapság) érint a dolog. Azért sajnálom, hogy a kiadó ilyen döntésre jutott, mert most valahogy a "Kelly kiadós időszakomat" élem, mivel az összes olyan könyvüket el szeretném olvasni, ami még a polcaimon "porosodik", és rossz lesz, ha nem olvashatom majd a következő Trussoni könyvet, ha a mostanival végzek, vagy ha hamarosan végzek az Átölel az éjszakával, nem fogok tudni befutni a boltba a Cassandra Palmer 4. kötetéért...

Addig is, míg nem jönnek ki a sorozatrészek: könyvet webáruházból/polcokról, ne pedig letöltőoldalról ;) - vagy ha az utóbbit válasszátok is, ha módotokban áll, gazdagítsátok a magánkönyvtáratokat a papír formával! Ez nem csak a fentebb említett kiadó könyveire igaz, hanem mindegyikre!

4 megjegyzés:

Marée Noire írta...

Ha jól tudom, Scolar helyett a Silenos adta ki Viki könyvét; amúgy tökéletesen egyetértek. ;)

Mandi írta...

Szia!
Igen, jól tudod, csak elírtam :) Köszönöm, a korrigálást :)

Névtelen írta...

én elárulom eleinte letöltötem a részeket mert nem volt pénzem megvenni őket de mikor volt rá módom és összejött rá a pénz már le is csaptam a könyvekre mert eredetibe akartam magamévá kapni de most még a történet végét se fogom megtudni legalább is addig még nem tanulok meg angolul csak hogy ez nem olyan egyszerű dolog és ha tegyük fel soha nem fogok tudni megtanulni akkor soha nem fogom megtudni a könyvsorozat végét életem legjobb történetének a végét!

Mandi írta...

Igen, angolul tényleg nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, viszont azok alapján, hogy sok könyv nem jelenik meg (értsd: folytatás) magyarul, tényleg célszerű elkezdeni angolul. Az olvasásnál például a könnyebb könyvektől célszerű a nehezebbek felé menni (például meséskönyvekkel kezdeni, majd az egyre komolyabb munkák felé haladni) :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *