Responsive Advertisement

2015. január 21.

Filmszemle: A százéves ember, aki kimászott az ablakon, és eltűnt

Néhány hete módomban állt megnézni ezt a filmet, és már arra jutottam a végére, hogy összeírok egy listát arról, melyik film veri a másikat a legrosszabbak mezőnyében - a könyvadaptációk terén.

Még 2014. decemberében írtam a könyv változatról (ott találhatóak is képek a filmből), ami tetszett. Abszurd, humoros, logikus felépítés, agyament karakterek, és őrült helyzetek. A film előzetese is kb. egy ilyen sztorit ígért. Viszont a végére érve ennek a gyötredelmes akárminek, amit filmnek titulálnak (méghozzá vígjátéknak, pedig szerintem horror...) rányomhatjuk: a trailerben mindent ellőttek, és összességében humorosabb, mint maga a film.

Kezdődik az egész ott, hogy Allan mesél, közben itt-ott egyezik a története a könyvbeli eseményekkel, de! A lehető legtöbb helyen hagyták ki a humoros beszólásokat. Nem tudom, hogy ez a szinkron hibája-e, avagy sem, de a szóviccek egy az egyben hiányoztak, amik a könyvben megjelentek. Az abszurd helyzetek felvázolása pedig ahelyett, hogy humoros lett volna, a szánalmas kategóriába előbb beillett. Az már csak hagyján, hogy néhány fontosabb eszközt (pl. a pénzzel tömött táskát) cserélgették, így hol így, hol úgy nyílt az a szerencsétlen bőrönd.

Alacsony költségvetésű alkotásnak tűnik, és a színészi játék is rengeteg kívánnivalót hagy maga után, akárcsak a párbeszédek. Nyilván nem lehet belerakni mindent a filmbe, ami a könyvben szerepelt, viszont hogy lehet kihagyni a könyv történetének legnagyobb csattanóit? Nem csak az apró kis szóviccek, de maga a történet lényege is hiányzik, ami miatt az öreg elindult, hogy a 100. szülinapján lelépjen az idősek otthonából. Kevés híres barát lett bemutatva, azok is felületesen, és az ember csak kapkodja a fejét, hogy ez honnan jött? Ez ide miért került? Rengeteg dolog tehát nem kerül megmagyarázásra.

Sonja szerepe abszolút érthetetlen volt, ugyanis kimarad, hogy taníthatatlan, és nem kerül bele, hogy Allanre valahogy mégis elkezd hallgatni. Az sem derül ki, hogy kerül Einstein öccse valójában oda, ahova. Ő egyszer csak be van vágva, és kész. Nem derül ki a kapcsolata az igazi Einsteinnel. Hogy Sztálin miért is lesz igazán dühös Allanre? Ami a könyvben egy vicces szituáció, az a filmben egy elnagyolt, érthetetlen katyvasz.

Szereplők tekintetében nem jön át Allan jelleme, pedig többek közt az orosz résznél ki lehetett volna ezt hangsúlyozni (ahogy ez a könyvben is történt). A többi szereplő is eléggé elveszettnek látszik, és nemigazán élik bele magukat a karakterbe, így fapofával közlekednek végig, alig használva színészi játékot.

Mindent egybevetve ezt a filmet először időpazarlás volt megcsinálni, utána időpazarlás volt megnézni, és remélhetőleg nem lesz időpazarlás az, hogy kerül fel róla írás...

Nem is tudom, melyik volt szörnyebb élmény: a Vámpírakadémia, vagy ez a borzalom... 

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *