z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2013. augusztus 14.

Az "e" hatalma

"E". Egyetlen, szokványos betű, ami rengeteg mindent jelent, és néha mégis semmit.
Meglehetősen elleneztem (és ellenzem a mai napig is) az elektronikus könyvek letöltését, és továbbadását (illegális úton), mert ez károsítja a papír alapú könyveket. Néhány kiadó azonban elkezdett azzal foglalkozni, hogy a papír alap mellett elektronikus formában is kiadja a könyveit, és egy csomagban árulják őket.

Meglehetősen szimpatikus lehetőségnek találtam már akkor is, hiszen így nem kell tucatnyi könyvet az embernek a táskájában hordania.

Aztán kézbe fogtam a Vízköpő című könyvet, ami a maga "kicsi" termetével nem fért el a táskámban, és ekkor telt be a pohár. Brent Weeks, Andrew Davidson, John Connolly, John Grisham, és a társaik által írt 400-500-800 oldalas könyvek ugyanis szétszedik minden táskámat annak ellenére, hogy mindig úgy választok, hogy minimum két angol szótár beleférjen (nagy méretű Akadémia szótárra tessék gondolni).

Ezzel könnyíthetné meg a dolgomat egy e-book olvasó - amim a múlt héttől fogva NEM lesz! Mégis tucatnyi könyvet sikerül bezsuppolnom a táskámba, és már tudom, miért szeretik annyira az ebookot mások.

Könnyen, gyorsan elérhető rengeteg könyv, pillanatok alatt. Képzeljétek el, hogy a város utcáján sétáltok, kezetekben egy kütyüvel, ami képes az ebook megjelenítésére. Kidobja a jelet, hogy Wifi-t érzékel, megállsz, gyorsan rányomsz egy webshopra, mert eszedbe jut - mondjuk egy könyvesbolt kirakata mellett elsétálva -, hogy szeretnéd XY könyvet. A webshop feldobja, te letöltöd, és már olvashatod is...

Egy ehhez hasonló élmény rohant meg múltkor, csak kicsit más formában, és elképzeltem, milyen jó lenne, ha... És az, hogy most már rendelkezésre állnak a szükséges felszerelések ehhez, merőben úgy gondolom, nagy hatalma van az "e"-nek. Bárhol előkaphatok egy apró kütyüt, és az emberek nem is gondolnák, hogy 100 könyv rejtőzik (ha nem több) benne.

Hozzátenném, az illegális tartalmakat még most sem tudom elfogadni. Ezért nézegettem az Amazon (köszönöm a tippet, Dezirel!), és az Aldiko webshopjait. Utóbbiban például megtaláltam ingyen Anne Bronte - Wildfell asszonya című könyvét.

Néhány webáruház (pl.: Bookandwalk.hu) például olyan ebookot ad, ahol még az is szerepel, hogy ki jogosult az olvasására (beleíródik az ebook elejébe, hogy XY a tulajdonosa annak a kötetnek). Ez azért jó, mert legalább kiderülhet, kitől származik a könyv, amennyiben tovább adják.

Az Aldiko nevű programot használom, ami meglehetősen igényes kivitelezésű, és teljes mértékben kiszolgálja az igényeimet. Epub formátumba kell kalibrálni hozzá a könyveket, és lehet "okosítani" is a programot. Például megadhatjuk neki a "katalógusainkat". Gyorsan le is teszteltem a Bookandwalk áruházzal, ahonnan ebookot letöltve a programmal azonnal fel is ismerte, és már olvashattam is a tartalmat.
Az Aldiko másik nagy előnye, hogy a polcain több módon helyezhetőek el a könyvek. Persze megjelenik a szokásos szerző, vagy könyvcím szerinti elrendezés, de ezek mellett ott van a legutóbbi olvasás, vagy az, amit aktuálisan olvasunk. Így az olvasatlanok elválaszthatóak attól, amiket már olvastunk, és külön polcokat sem kell hozzá létrehozni. Ez mellett két nézet használható: a lista és a polc nézet. Mind a kettőnek megvan a maga előnye és hátránya, de jobban szeretem a polc nézetet.

Azt hiszem, ezek után sikerül más szemmel néznem az ebookokat. Gyorsan el is olvastam elektronikusan Gaura Ágnes 2 novelláját, és a Wildfell asszonyát (bár ezutóbbit csak félig e-formában). Meglehetősen pozitív csalódást okozott az elektronikus könyvek világa, és remélhetőleg többet tudok majd olvasni a jövőben amiatt, hogy több könyv áll rendelkezésemre, és a világ bármely pontján...

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger