Responsive Advertisement

2011. október 14.

George Mikes - Hogyan legyünk szegények



Fülszöveg
„Életem során mindig igyekeztem minél távolabb kerülni a pénztől. Általában sikerült.”
Talán meglepő, de a pénz roppant kellemetlenségekkel jár: a gazdagok állandóan aggódhatnak, hogy esik a tőzsdeárfolyam, betörnek értékes festményekkel zsúfolt dél-francia villájukba, vagy váltságdíj reményében elrabolják családtagjaikat. Ezzel szemben a szegényekre leselkedő legnagyobb veszély az, hogy esetleg meggazdagszanak.
George Mikes, az Angliában élt, magyar származású író és humorista a rá jellemző bölcs humorral és éleslátással járja körül a pénzhez való viszonyunkat, a milliomoslét gyötrelmeitől az alkudozás művészetén át a szegénység világtörténetéig, s bebizonyítja, hogy a szegénység nem kerülni való, hanem kifejezetten kívánatos állapot.
A könyvet Sárközi Mátyás Mikesre emlékező utószava és Kelemen István illusztrációi egészítik ki.



•••••

Hogy hogyan találkoztam ezzel a könyvvel, mikor még molyon sem olvasta senki, és übernépszerűtlet? Ez egyszerű: nézegettem egy akciós listát, és megakadt rajta a szemem. Sokat tanakodtam a cím után, hogy vajon miről szólhat: kalauz, hogyan veszítsük el minden pénzünket? Hogyan éljünk túl a híd alatt? Tippek és trükkök, hogy éljünk túl a városi dzsungelben?
Valójában egyik sem talált. Maga a könyv arról nyújt elemzést, milyen is szegénynek lenni, hogyan viseljük ezt, és inkább ahhoz ad trükköket, hogyan viseljük a gazdagság terhét, milyennek kellene lenni annak, akinek az átlagnál kicsit több vagyona van... mondjuk csak pár száz millióval.

Az író saját tapasztalatait meséli el ebben a rövidke kis irományban, miközben anekdotáin át bemutatja, milyen viselkedésfajtákra is gondol. Itt-ott vegyít némi politikát bele, politikai irányzatokat, elveket; bebizonyítja és levezetéssel igazolja, hogy az emberek mennyire hiszékenyek bírnak lenni, illetve mennyire fukarok, zsugoriak, vagy éppen filléreskedők, spórolók - amivel persze nemhogy megtakarítanák a pénzüket, többet költenek, mint hinnék.

Ami kiváltképpen érdekessé teszi még a művet, hogy az író magyar példákat hoz elő, és ezt azzal magyarázza, hogy sok időt töltött Magyarországon, itt lakott, itt dolgozott az édesapja stb..., tehát találkozhatunk néhány magyar példával is, így megtudhatjuk: hova tűnt Molnár Ferenc vagyona, mi történt Mária Teréziával, milyen volt a fillér korszakában élni, mennyire látja pazarlónak a magyarokat stb...

Érdekes könyvecske némiképpen humoros formában, de mégis elgondolkoztatja az embert a sorok között megbújó igazságával. A szövegelést itt-ott megtörik az egy-egy oldalt elfoglaló, humoros képek.

Összességében nézve az elbeszélés része megfogott a könyvnek, az apró történetek, amiknek a végén kiemeli a tanulságot, mintha csak egy fabula lenne, viszont a politikai magyarázatok belekeverése már kevésbé nyerte el a tetszésemet. Amilyen rövidke, annyira lényegre törő könyvecske, mely feltárja, mi a gazdagok, és a szegények legnagyobb hibái, és mit tartana helyes viselkedési formának. A tanulságot pedig mindenki fogalmazza meg maga...

2 megjegyzés:

Sansa írta...

Elolvasnám ez alapján. (Avagy szoktál-é kölcsön adni könyveket? :))

Mandi írta...

Igen, szoktam könyvet kölcsön adni, de azt csak személyesen :) de nálam ez eléggé korlátozott dolog, kukacoskodom, hogy az egyén ne tartsa meg örökre a könyvemet, illetve olyan állapotban kapjam vissza, ahogy adtam :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *