Responsive Advertisement

2011. július 23.

Olvasás 7 hete - 3. hét



Ezen a héten az alábbi témák közül lehet válogatni:
  • Mi alapján értékel egy könyvet? 
  • Mi alapján választja ki a következő olvasmányát? 
  • Filmadaptációk: kedvencek, a legpocsékabb adaptáció 
  • Miért vezet/olvas Ön könyves blogot? Van-e hatása egy-egy könyves blognak az olvasásra? (pl.: a következő olvasmányát egy blogbejegyzés hatására választotta ki) Van-e/Vannak-e kedvenc blogjai/bloggerei? 


Nagyon régen, még valamikor 2008 nyarán nagyon unatkoztam, és ekkor gondoltam azt, hogy csinálok egy oldalt, amin majd könyvekkel fogok foglalkozni, mert akkoriban szoktam vissza a könyvek világába pár év kihagyás után.

Összeszedtem addigi olvasmányaimat és fülszöveggel és borítóval kitettem őket egy sima kis honlapra, és pár szavas értékeléseket biggyesztettem melléjük, eléggé spoileres leírásokkal. Szerettem volna, ha az egész oldal egy amolyan olvasónapló lenne nekem, hogy sose felejtsem el, hogy mit olvastam, továbbá, hogy az a könyv miről is szól elejétől a végéig.

Aztán felfedeztem a blogok világát, és ugyanarra a tárhelyre fel is telepítettem egyet, és azon üzemeltettem tovább a kis világomat. Noha a sima oldal hónapokig megvolt, a blogos csak pár hétig, mert nem bírta hosszabb távon, viszont ezen pár hét alatt ismerkedtem meg ikremmel, Gigivel, aki aztán átcsábított ide, hogy építsem újjá a blogot itt, miután kiderült, hogy a technika mumusa tréfát űz velem, úgyhogy 2010. februárja óta vagyok blogspoton, és új időszámítás szerint már elmúlt egy éves a blog, a régi időszámítás szerint már legalább 3 éves (de nem ez nálam a mérvadó, hanem az 1 év)

Van egy szokásom a könyvek kiválasztásánál, amin a legtöbben meglepődnek, ugyanis a könyvekre hasra ütés szerűen akadok rá, többnyire műfajt nézek, aztán borítót, esetleg írót, de sem bloggerek ajánlóit, sem fülszöveget nem olvasok el az előtt, hogy olvasnám a könyvet, és megírnám a saját kis véleményemet a blogra adott olvasmányról.

Miért? Nos, csak azért, mert nekem a legkisebb szösszenet is képes spoilerré válni, amit pl. a blogger/cikkíró csak úgy elsütött, és ha bármit tudok egy könyvről (pl.: ismerem a végét), akkor nyögvenyelősen megy az olvasás, legyen akármilyen jó is a könyv. Nem szeretem ismerni a könyveket az előtt, hogy kézbe venném, hanem szeretem én magam felfedezni őket. Azt hiszem, ez kicsit olyan, mint mikor a kisgyerek felfedezi a világot: keresi az új dolgokat, miközben elmerül egy addig ismeretlen, új dologban. Éppen ezért preferálom a pontozást, ha egy blogger a bejegyzés elejére/végére odateszi, hogy nála mennyi pontot érdemelne adott könyv, és én is csak ezen okból kifolyólag vezettem be, hátha van még olyan, akinek ez könnyít a választásban.

A másik dolog (a pontokon túl), ami befolyással bír, ha valaki küld nekem levelet / azt mondja, hogy "ajánlom neked ezt a könyvet XY -tól, mert jó/rossz " vagy csak annyit mondd, hogy ne hagyjam ki, olvassam el... Nekem ennyi elég ahhoz, hogy egy akármilyen könyvet kézbe vegyek, nem kell ehhez ódákat zengeni róla, vagy elmesélni a történetét. Ha valaki azt mondja, hogy olvassak el valamit, hát kipróbálom, hátha megtetszik, ilyen téren eléggé kísérletező típusba sorolom magam, szeretem felfedezni az új dolgokat. Gyakorta fogok kézbe olyan könyvet is, amit lehúznak azért, mert "hátha én leszek a kivétel, akinek viszont bejön".

A kedvenc könyveimmé azok válnak, amiknek nagyobb hatása van rám, amik szó szerint beleragadnak a kezembe, és élvezem őket, és benne tudok ragadni a világában, mert az kidolgozott, a szereplőkkel a történettel együtt. Az értékelésnél figyelembe veszem, hogy milyen a stílus, a szereplők úgy viselkednek-e, ahogy a karakterükhöz illik, rendesen felépítette-e az író a világot stb... Ha elfelejtem nézni ezeket a szempontokat, mert a könyv akkora lendülettel sodor, akkor garantált a 6 pont, ami a kedvenceket jelöli.
Ha még félre tudom rakni, de különösebben nincs vele bajom / nincs benne túl sok durva baki, akkor 4-5, ha van benne baki, illetve gondom van a stílussal/történettel/szereplőkkel, akkor már csak 3 és az alatti pont attól függően, hogy milyen hibából és mennyit találok benne. Akkor szoktam két kategóriába is besorolni adott könyvet (kétféle pontszám szerepel a címkézésben), ha köztes műről van szó, vagyis nem tudom eldönteni, hogy a két pont közül melyikhez áll nálam közelebb.

Olvasás közben általában jegyzetelni szoktam - hogy ne felejtsem el, mi tetszett, vagy mi nem tetszett - azért, mert így biztosabb lehetek benne, hogy nem marad ki semmi a bejegyzésből, amit majd  írni fogok az adott műről, ennek ellenére sokszor átnézem publikálás előtt, folyton javítgatom, átírogatom őket, hogy biztosan minden a helyére kerüljön.

És nem csak vezetni szoktam blogot, hanem olvasom másokét is, de, mivel nem szeretném, hogy befolyásoljanak, ezért mindig csak azon könyvekhez tartozó bejegyzéseiket olvasom el, amiket már jómagam is olvastam, ugyanakkor, ha meglátok a blogjukon valami csinos borítót, vagy szimpatikus címet, akkor privátban zargatom az adott bloggert, hogy röviden, spoilermentesen írjon annyit, hogy "szerinte olvassam, vagy ne olvassam" - és az sem számít, ha kiírja a bejegyzése elejére, hogy "spoilermentes írás", mert sosem tudom, hogy mi az, amit nem akarnék tudni, így inkább ne tudjak előtte semmit az adott könyvről.

Ki az, akiket olvasok?
A baloldali sávban látszik, mennyi bloggert követek, illetve kik azok. Nincs rangsorom, hogy ki az, akinek a blogját szívesebben olvasom, nekem az számít, hogy ki milyen műfajok terén van otthon az illető, mennyire egyezik az ízlésvilágunk.

Amadea: Azért szeretem olvasni a blogját, mert tetszik a stílusa, ahogy ír a könyvekről, és minden bejegyzése végén sóhajtozok egy kört, hogy bárcsak én is így tudnám visszaadni a könyves élményeimet, mint ő, és tudom, hogy lehet adni a véleményére (jók a meglátásai).

Nima: Ő egy olyan blogger, akit mindig "szidok", hogy vele képtelenség vitázni. Folyton ugyanaz az idézet jut róla eszembe: "A fenébe az olyanokkal, akik logikus érvelést használnak a vitában. Teljesen sportszerűtlen" /Jeaniene Frost: Karó és sírhant/ Szerintem ez őt tökéletesen körbeírja, mikor témákat boncolgat, bármiről képes meggyőzni. Rengeteg könyvet ajánlott már, és megbízom az ízlésében, hogy nem fogok velük mellényúlni.

Gigi: Sokat emlegetett ikrecském, akivel java részt megegyezik az ízlésünk /döbbenet, de nem csak könyvek terén/, tetszik, ahogy ki tud borulni egy-egy könyvön, ahogy szarkasztikusan kommentálja őket. Ez egyfajta paradox viszony közöttünk, mivel a mindkettőnk által kedvelt fantasy, YA vonulaton túl ő olvas komolyabb könyveket, én meg gyerekesebb, mesésebb, humorosabb darabokat. Az ellentétek vonzzák egymást, ez ránk nagyon igaz annak ellenére, hogy sok dologban ugyanaz a véleményünk.

Nancy: Az ő blogja is azok között van, amiket már nagyon régóta kísérek figyelemmel, aki szintén a fantasy vonalon mozog. Megfog azzal, ahogy ajánlja az ő tetszését elnyerő könyveket, és teszi ezt úgy, hogy utána legszívesebben futnék a könyvesboltba, hogy beszerezzem, elolvassam őket.

.dóri., avagy az "itt valahol" blog: Noha csak pár közös olvasmányunk volt vele, ő egy olyan blogger, akinek ha egy kicsit barangolok a "világában", utána elvonulok Shakespearet vagy egyéb komoly, nem-fantasy könyvet olvasni, mert olyan hangulat kelt bennem.


Norin: Szintén egy olyan blogger, akinek hasonló a "műfaji" beállítottsága, aki szintén felkelti az érdeklődésemet egy-egy könyv iránt, hogy nekem azt muszáj elolvasnom, vagy kimaradok valamiből...


Angelika: Ő is elsők között volt, akiket figyelek, ő is olvas fantasyt, és ha ő ajánl valamilyen könyvet e műfajban, akkor tudom, hogy azt kapom, amilyennek "lefesti".

Czikornyai és Patza blog: szintén a műfaji és ízlésvilág miatt került a listámra, és a rendszeresen olvasott blogjaim közé, majd a blogon fellelhető tartalom miatt - hasonló ízlésvilág stb... - maradt is ott.


Kikissz: egy blogger, aki szintén a hasonló ízlésvilág, a műfaji egyezés miatt került listára, és olyan könyvekről ír, amik adott esetben engem is érdekelnének. Ezek mellet ő is kicsit olyanná vált Gigusz mellett, mint egy "családtag".

Lobo: aki szintén az elsők között volt, akiket követni kezdtem. Olvasmányai köre eléggé széleskörű, átfogó, minden korosztályra kiterjed.

Nita Könyvgalaxis: szintén egy sokszínű blogger, aki mindenféle műfajokban otthon van.

Chris blogja, a Könyvkritikák: Chris blogját egy furcsa egybeesés után kezdtem követni, mert könyvértékeléseibe nagyon apró észrevételeket is belecsempészik.

Továbbá követem még Andiamo és Bridge olvas blogját is, akik komolyabb műveket olvasnak ugyan, de jó olvasni az értékeléseiket.

Biztos, hogy még rengetegen vannak, akik hirtelen nem kerültek fel erre a rögtönzött kis listámra, mert nagyon sok bloggerhez ellátogatok.

Tényleg nincs rangsorom, hogy melyik blogger az, akit szívesebben követek. Mindnyájukat tisztelem és becsülöm, és noha többükre is felnézek, mégsem tudnám azt mondani, hogy "az ő könyves blogja a kedvencem", mert számomra mind ugyanolyan lenyűgözőek, és csodálom őket azért, amit és ahogyan csinálnak.

Hálás vagyok azért, hogy megismerhettem őket, és hogy időről időre olvashatom az érdekesebbnél érdekesebb posztjaikat - és remélem, hogy ez még sokáig így lesz.

2 megjegyzés:

Andrea írta...

Nagyon tetszett, hogy hasra ütéssel választod ki a következő könyvet és nem hagyod, hogy bárki vagy bármi befolyásoljon ;).
Régebben nálam is működött :$.

Mandi írta...

És azt lehet tudni, hogy mostanában miért nem működik, vagy mi volt az, ami megváltoztatta ezt a "hasra ütök" dolgot?

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *